Nickerie.Net, donderdag 13 juli 2006  


Dossier

 Roger Khan

Update: 12-07-2006

Vordering Roger Khan afgewezen

Ex-president Jagan noemt Suriname ‘marionet VS’

Ivan Cairo, DWT - 12/07/2006

Paramaribo - Kortgedingrechter John von Niesewand heeft de vordering van de uitgezette Shaheed ‘Roger’ Khan afgewezen. Zijn raadslieden Irvin Kanhai en Gerold Sewcharan hadden in de vordering gevraagd de staat Suriname te gelasten om de uitzetting binnen een etmaal in te trekken en ongedaan te maken. Ook was gevraagd om Khan binnen een etmaal terug te brengen op Surinaams grondgebied, de uitzetting recht te trekken en hem ter beschikking van de Surinaamse justitie te houden. Procureur-generaal Subhas Punwasi heeft namens de staat tegen de vordering van de raadslieden bij conclusie van antwoord en bij dupliek formeel en materieel verweer gevoerd. Daarbij heeft de openbare aanklager zich beroepen op de Vreemdelingenwet, aanverwante regelingen en rechtsliteratuur.

Volgens de advocaten was Khans uitzetting onrechtmatig, aangezien er een kortgeding tegen de staat was aangespannen om zijn eventuele uitlevering aan de VS aan te vechten. Na de heisa die is ontstaan rond Khans aanhouding en uiteindelijke uitzetting, heeft ex-president Janet Jagan van Guyana zich ook gemengd in de discussie. In haar wekelijkse column in Weekend Mirror haalt ze fors uit naar Suriname, Trinidad en Tobago en vooral haar geboorteland de Verenigde Staten van Amerika (VS). Deze drie landen zouden Khans rechten op ergerlijke wijze hebben geschonden, vindt ze.

Volgens het voormalig staatshoofd, tevens topper binnen de regerende PPP/Civic-coalitie, had Suriname moeten “afzien van zich op te stellen als marionet van de VS en de politie van Springlands moeten informeren vanwaar hij het land illegaal was binnengekomen, aangezien er geen andere aanklacht tegen hem was ingebracht”.

De Guyanese politie zou Khan vervolgens onder zware bewaking naar Georgetown hebben moeten overbrengen “waar hij in staat van beschuldiging gesteld en berecht had kunnen worden”, voert ze verder aan. Washington zou dan informatie die zij over Khan heeft, aan Georgetown kunnen doorspelen om hem uitgeleverd te kunnen krijgen.

De Trinidadiaanse regering verwijt ze ernstig wangedrag door de Guyanese zakenman uit te leveren aan de VS, terwijl Washington ook een flinke veeg uit de pan krijgt. De supermacht schijnt volgens haar ongevoelig te zijn voor kritiek en “doet maar waarin men zin heeft, vooral waar het gedetineerden betreft.”.-.

Naar boven


Update: 08-07-2006

Guyanese regering wil opheldering uitzetting Khan

Ivan Cairo, 08/07/2006 (DWT)

PARAMARIBO/GEORGETOWN - De regering van Guyana zal duidelijkheid vragen aan de Surinaamse autoriteiten over hoe de uitzetting van de Guyanees Shaheed Roger Khan heeft plaatsgevonden. Khan is tijdens een anti-drugsoperatie in Suriname gearresteerd en vorige week uitgezet. Hij is op grond van een internationaal arrestatiebevel door Amerikaanse drugsagenten aangehouden op Trinidad en voor berechting naar de VS overgebracht.

Regeringssecretaris Roger Luncheon zei donderdag tijdens een persconferentie, dat de Guyanese regering door Suriname slechts op de hoogte is gesteld dat Khan was uitgewezen. Hoe de uitzetting echter is uitgevoerd, is niet meegedeeld. Als die onrechtmatig was, zal Georgetown een protest indienen bij zowel Suriname, Trinidad en Tobago als bij de VS, verzekerde Lucheon. Benadrukt werd dat de regering nog niet over alle feiten rondom de uitzetting beschikt.

De Guyanese regering blijft echter principieel in haar afwijzing van elke gewelddadige en onrechtmatige uitzetting van haar burgers in andere jurisdicties en benadrukt dat ze geen enkele rol had in de meest recente behandeling van meneer Khan. "Het is duidelijk dat hij niet is uitgeleverd door Guyana of Suriname. De vraag die beantwoord moet worden, is hoe hij vanuit Suriname, via Trinidad in Amerika is terechtgekomen", voegde Luncheon eraan toe.

Intussen verneemt dWT van bronnen in Guyana dat Khan zijn geld, sieraden en andere spullen die de politie bij zijn aanhouding drie weken geleden in beslag zou hebben genomen, terugwil. Zijn advocaten eisen nu dat de politie het geld, de sieraden, een laptop computer alsook een satelliettelefoon die waren meegenomen bij de arrestatie van Khan en drie andere Guyanese mannen, teruggeeft. Naar verluidt hadden de mannen meer dan 40.000 US dollar bij zich toen ze werden opgepakt. Deze bezittingen zijn nog niet teruggegeven. Advocaat Glenn Hanoman heeft ondertussen Khans advocaten hier in Suriname gevraagd, deze terug te vorderen aangezien tegen hun cliënt geen strafzaak is aangespannen en hij het land is uitgezet.-.

Naar boven


OM onderzoekt uitbraak plannen Roger Khan

Ivan Cairo, 05/07/2006 - dwt

Paramaribo - Op last van het Openbaar Ministerie (OM) wordt een onderzoek ingesteld naar plannen om de vorige week uitgewezen Guyanees Shaheed ‘Roger’ Khan uit de gevangenis te bevrijden. Een penitentiair ambtenaar in de Santo Boma-gevangenis is benaderd om tegen betaling van een half miljoen US dollar mee te werken aan de vluchtpoging. Onmiddellijk nadat hij was benaderd, schakelde de cipier de justitiële autoriteiten in. "We weten wie hem benaderd heeft en nu wordt onderzocht of het in deze gaat om uitlokking", zegt procureur-generaal (pg) mr Subhas Punwasi aan dWT.

Hij ontkent met klem dat tegen de bewuste cipier een onderzoek loopt. Integendeel spreekt hij zijn waardering uit voor de gevangenbewaarder, die onmiddellijk zijn superieuren op de hoogte stelde van het aanbod. "Hij is geen verdachte en ook niet gearresteerd. Hij heeft ondertussen een volledige verklaring afgelegd." Punwasi zegt desgevraagd, dat het geld vanuit het Guyanees crimineel circuit beschikbaar is gesteld. Het aanbod is echter via een Surinamer gedaan "en we weten wie het is". Zodra het onderzoek is afgesloten, gaat Punwasi de penitentiaire ambtenaar voordragen voor een waardering.

Direct nadat over de uitbraakplannen was vernomen, is het proces ingezet om Khan uit te zetten. Bij de politie en het OM kwam informatie binnen dat een groep Guyanese criminelen in het bezit is van situatieschetsen van de Santo Boma-gevangenis en dat ze ook situatietekeningen hadden van alle uitvalswegen rondom de penitentiaire inrichting. "Wij wisten dat ze een bevrijdingspoging zouden ondernemen en ik wist welke er waren bij vervoer van die meneer (Khan) over de weg", aldus de pg. Vandaar dat besloten werd de beperking om hem te spreken die aan zijn advocaten was opgelegd, op te heffen. "Als de beperking niet was opgeheven zou Khan naar het Hof gebracht moeten worden en daaraan zat een verhoogd veiligheidsrisico", stelt Punwasi.

Het lijk van een hindostaanse man die langs de Oost-Westverbinding in Coronie is aangetroffen, wordt door het OM ook in verband met deze hele aanhoudingsaffaire rond Khan gebracht. De man is doodgeschoten en zijn identiteit is tot nu toe onbekend. Vermoedelijk is hij Trinidadiaan of Guyanees. Het onderzoek in deze moord is nog gaande.

Naar boven


Roger Khans vrienden demonstreren in Guyana

Ivan Cairo, 05/07/2006 - DWT

BASSETERRE / GEORGETOWN - Familie en vrienden van Shaheed ‘Roger’ Khan hebben gisteren voor de tweede opeenvolgende dag gedemonstreerd bij de Surinaamse ambassade in Georgetown, Guyana. De Guyanees is vorige week donderdag door Suriname uitgewezen en belandde uiteindelijk in handen van de Amerikaanse justitie, die hem gaat berechten voor cocaïnesmokkel.

Bij de betoging riepen de demonstranten om de vrijlating van Khan en de drie andere Guyanese mannen, die ruim drie weken geleden tijdens een anti-drugsoperatie in Paramaribo zijn aangehouden. Het drietal zit nog steeds vast. Ook bij de Amerikaanse ambassade in Georgetown en het Plein van de Revolutie is een protestdemonstratie gehouden. Pogingen om van de Surinaamse ambassade in Georgetown te vernemen of de betogers ook een petitie hadden aangeboden, strandden door de gebrekkige telefoonverbinding met Guyana.

Van bronnen in Georgetown verneemt dWT, dat onder de tientallen betogers zich ook Lisa Lawrie bevindt, moeder van Khan’s 1-jarig dochtertje. Ook Fiona Rodrigues, echtgenote van de aangehouden Guyanese ex-politieman Paul Rodrigues, liep mee in de protestdemonstratie. Vorige week demonstreerden Khan’s moeder en andere familieleden voor de Surinaamse ambassade in Washington DC, waarbij geëist werd dat bij de behandeling van de verdachte, de mensenrechten werden nageleefd. De betogers zijn van plan om de komende dagen ook bij het hoofdkwartier van de Caricom in Georgetown protestdemonstraties te houden.

Bij de betoging in Georgetown verklaarde Rodrigues’ echtgenote te vrezen voor het leven van haar man en hun drie kinderen. Guyana is volgens haar niet langer veilig voor haar gezin en als ze een keus had zou ze ook uit het land gaan. Naar haar zeggen sloeg haar man met Khan op de vlucht, nadat hem ter ore was gekomen dat politie en leger plannen hadden om ook hem te vermoorden. Dat hij in Suriname was ondergedoken, wist ze niet. De betogers spuwden hun gal over de wijze waarop Khan is gedeporteerd en in handen van de Amerikaanse justitie is beland.

Aangezien Khan geen strafbare feiten ten laste zijn gelegd, zouden de andere drie verdachten in vrijheid gesteld moeten worden, vinden de demonstranten. Het strafonderzoek tegen het drietal loopt echter nog en het Openbaar Ministerie heeft hun voorarrest vorige week met dertig dagen verlengd. De mannen worden verdacht van overtreding van de Wet Verdovende Middelen, illegaal vuurwapenbezit en deelname aan een criminele organisatie.

Naar boven


Minister Santhoki: Khan uitgezet op grond van vreemdelingenwet

DWT, Filia Enser -  04/07/2006

Paramaribo - Roger Khan moest in vrijheid worden gesteld om uitzetting mogelijk te maken. Regel hierbij is dat hij moest worden uitgezet naar het land van herkomst, zegt justitieminister Chandrikapersad Santhoki. In dit geval was Khan via Trinidad en Tobago binnen gekomen.

Santokhi was gisteren te gast in het populaire radioprogramma Bakana tori op Sky Radio. Luisteraars kregen de gelegenheid om kritische kanttekeningen te plaatsen en om de bewindsman om opheldering te vragen over deze operatie, waardoor het programma uren heeft geduurd.

Khan werd op 29 juni in vrijheid gesteld en kort daarop Suriname uitgezet. Er is voor gekozen om de informatie te selecteren, omdat Khans organisatie de zaken ook volgt. Deze crimineel staat op de internationale opsporingslijst en werd al ruim een jaar gade geslagen omdat hij vaak in Suriname vertoefde.

De minister benadrukt dat er geen drugs zijn aangetroffen op de locatie waar Khan is aangehouden, zoals vele geruchten deden geloven, maar dat er wel wapens aanwezig waren. Volgens Santhoki had het geen zin om tot het uiterste te gaan, door hem jaren te beveiligen. “Er moet met verschillende zaken rekening worden gehouden zoals als hij bevrijd zou worden, was gevlucht of was vermoord. Het zou Suriname enorme schade berokkenen.” Daarom zijn er afwegingen gemaakt en Suriname was wel in staat om deze ‘zware crimineel’ te beveiligen.

Uitzetting vindt plaats op grond van de vreemdelingenwet. In januari is er een nieuwe wet van kracht geworden waarin duidelijk wordt aangegeven wanneer iemand kan worden uitgezet. Iemand wordt door de minister van Justitie en Politie uitgezet wanneer hij legaal in het land vertoefde maar dat door één of andere reden het verblijf illegaal geworden is. Het proces voor uitzetting wordt dan ingezet. Aan deze wet is een ministeriële beschikking gekoppeld- als iemand illegaal in het land vertoeft en een bedreiging vormt kan de politiechef hem uitzetten. Volgens Santokhi heeft hij noch de procureur generaal de bevoegdheid om dan uit te zetten.

De wet schrijft verder voor dat als het strafrechtelijk onderzoek in gang is gezet er niet mag worden uitgezet. Om uit te zetten moet de persoon officieel in vrijheid gesteld worden door het Openbaar Ministerie, terwijl vrijspreken de taak is van de rechter. Santhoki benadrukt dat Khan in vrijheid is gesteld om zijn uitzetting mogelijk te maken. De bewindsman legt uit dat de immigratie in Trinidad heeft besloten om Khan over te dragen aan de Verenigde Staten van Amerika. Hij benadrukt dat Surinames jurisdictie eindigt op het moment dat het vliegtuig vertrokken is. Toen het eenmaal in Trinidad was geland is die van het land in werking getreden.

Volgens de bewindsman hebben personen bewust verkeerde informatie verspreid. Hij geeft toe dat de beste methode van informatie verstrekking aan de samenleving zou zijn geweest om direct na de uitzetting een communiqué uit te geven even. Het probleem was dat de top van het korps op die bewuste dag met de minister in Frans-Guyana was.-.

Naar boven


Uitzetting Khan een ‘uitgedacht plan’ -  Proces VS start in augustus

DWT, Ivan Cairo, 03/07/2006

Paramaribo - De rechtszaak in de Verenigde Staten tegen de donderdag uitgezette Guyanees Shaheed ‘Roger’ Khan begint op 4 augustus. Dat hebben de justitiële autoriteiten in New York beslist. Khan werd vrijdagmorgen plaatselijke tijd voorgeleid bij rechter Roanne Mann in de Brooklyn Federal Court of Justice. Zij verwees de zaak vervolgens door naar de rol van districtsrechter Dora Lizzette Izirarry. Bij de voorgeleiding werd Khan samenzwering om cocaïne naar de VS te smokkelen ten laste gelegd. Hij verklaarde onschuldig te zijn en rechter Mann gelastte dat hij werd ingesloten in het Metropolitan Detention Centre in Brooklyn. Khan werd bijgestaan door advocaat John E Bergendahl.

De verrassende wending die zijn arrestatie, iets meer dan twee weken geleden in Paramaribo, heeft genomen krijgt nu een internationaal karakter. Volgens zijn advocaten hebben zowel de autoriteiten in Suriname als in Trinidad en Tobago illegaal gehandeld door hem in handen van agenten van de Amerikaanse Drugs Enforcement Agency (DEA) te spelen. "De Verenigde Staten kan niet zo doorgaan om de soevereiniteit van kleine landen te schenden", zei Khans advocaat Odai Ramishchand zaterdag aan journalisten. Hij noemde de gang van zaken rond zijn cliënt een ‘uitgedacht plan’ om zo een samenzwering om de zakenman te arresteren te camoufleren.

Ramishchand en de overige advocaten zullen een bezwaarschrift indienen, waarin ze de wijze waarop procureur-generaal John Jeremie van Trinidad deze zaak heeft afgehandeld, zullen aanvechten. Naar verluidt bleek Khan geen reisdocumenten te hebben, toen hij donderdag door Surinaamse politieagenten werd overgedragen aan de Immigratie Dienst op Trinidad. Hem werd daarom de toegang tot het land geweigerd. Ondertussen had het Amerikaanse ministerie van Justitie contact gemaakt met procureur-generaal Jeremie en hem het internationaal arrestatiebevel voor Khan en andere relevante documenten toegestuurd. Daarin werd gevraagd dat Khan werd uitgeleverd, of gedeporteerd of uitgezet zodat hij wegens drugssmokkel in New York kon terecht staan.

De Trinidadiaanse pg zegt met Khans arrestatie te hebben ingestemd op basis van een wederzijds justitieel samenwerkingsakkoord tussen de VS en Trinidad. Maar volgens advocaat Ramishchand zou Khan, nadat hij van de Surinaamse agenten was overgenomen, onderworpen zijn aan de jurisdictie van het eiland. Hij zou of onmiddellijk teruggestuurd moeten worden naar Suriname, of naar Guyana uitgewezen of hangende dat proces in voorarrest genomen dienen te worden.-.

Naar boven


Dreigende Guyanese onderwereldoorlog na arrestatie en uitlevering van Khan

Vermoedelijk eerste slachtoffer gevallen

Arny Belfor, 30/06/2006

Paramaribo - Suriname is mogelijk nog niet af van de invloeden van Roger Khan. Volgens diverse bronnen binnen justitie is er een reële dreiging van een mogelijke oorlog tussen Guyanese onderwereldbendes en figuren die in Suriname uitgevochten zal worden. Er is vermoedelijk al een slachtoffer gevallen. De politie stuitte enkele dagen geleden langs de Oost-Westverbinding, in de omgeving bekend als Afdamming, op het lichaam van een man die door middel van vuurwapengeweld is afgemaakt.

Roger Khan

Roger Khan

Het slachtoffer is nog niet geïdentificeerd, maar er zijn indicaties dat de man van Hindostaanse afkomst uit Guyana of Trinidad afkomstig is en gelieerd was aan Khan of diens rivalen. Volgens informaties die inlichtingendiensten intussen hebben bereikt, zal Khans arrestatie gewroken worden. De zakenman is na een tip van een lid van een rivaliserende criminele organisatie door de Surinaamse politie opgespoord en aangehouden. Naar zeggen van de bron is het tippen van de politie in Suriname het gevolg van een bestaande vete tussen Khans organisatie en die van de tipgever. Enkele personen van de rivaliserende bende zouden ook hebben gestaan op de zwarte lijst van Khan, waar justitieminister Chandrikapersad Santhoki, direct na Khans aanhouding, ruchtbaarheid aan gaf.

De vete is compleet, nu de Guyanese zakenman is uitgeleverd aan de VS. Hij loopt de kans voor lange tijd achter de tralies te verdwijnen. Dat de vete in Suriname uitgevochten wordt, is een reëel gevaar dat lokale autoriteiten niet mogen onderschatten. Veel van de leden van de organisaties zijn voortvluchtig en zijn naar Suriname uitgeweken. Volgens de bron, die de identiteit van deze personen niet wil prijsgeven, gaat het om keiharde figuren die voor weinig terugdeinzen. “Wij in Suriname hebben geen idee van de mate van geweld die deze personen bereid zijn toe te passen.” Het is voor een andere bron meer dan begrijpelijk dat de Surinaamse regering af wilde van Khan en een juridisch foefje heeft toegepast om hem het land uit te krijgen. “Er wordt heel wat kabaal gemaakt om Khan zijn deportatie. Zijn eigen land wilde hem voor geen cent, dan wordt er hier een koude drukte gemaakt. Men begrijpt niet wat het berechten van zo een figuur met zich meebrengt. Hij koopt alles en iedereen om en wie hij niet kan omkopen laat hij doodschieten.”.

Naar boven


Roger Khan uitgezet  - Strafproces in VS begint op 30 juni

Ivan Cairo, 30/06/2006 (dwt)

Paramaribo - De twee weken geleden aangehouden Guyanese zakenman Shaheed Roger Khan is gisteren door de autoriteiten uitgewezen en op het vliegtuig gezet naar Trinidad en Tobago. Dat zegt het parket van de procureur-generaal in een officiële verklaring. De onmiddellijke uitzetting werd gelast door het hoofd van de plaatselijke politie en wel omdat Khan illegaal in Suriname vertoefde en “hier te lande een gevaar vormde voor de openbare orde, rust en veiligheid”.

De uitzetting gebeurde in het holst van de nacht, nadat het bevel tot zijn inverzekeringstelling door officier van justitie mr Garcia Paragsing was opgeheven. De zakenman werd door het Arrestatieteam vanuit de Santa Bomagevangenis afgevoerd naar de Johan Adolf Pengel-luchthaven en begeleid door drie politiemannen, vervoerd met een lijnvlucht van de SLM. Bij aankomst op Trinidad werd hij opgewacht door de Amerikaanse justitie en afgevoerd naar de Verenigde Staten van Amerika.

“Pas toen we op het vliegtuig stapten op Piarco Airport op Trinidad en Tobago, zagen we Roger Khan. Hij was geboeid en werd begeleid door drie zwaar bewapende mannen. Hij was waarschijnlijk als eerste in het vliegtuig gebracht, want niemand had in de gaten dat hij meevloog”, vertelt Harold Ramdhanie die ook in het SLM-vliegtuig zat, aan de Ware Tijd. Ramdhanie vond het in eerste instantie vreemd, dat het vliegtuig niet zoals gebruikelijk naar de slurf taxiede. “De passagiers moesten via de trap van het vliegtuig uitstappen. Op de luchthaven krioelde het van zwaar bewapende politieagenten”, zegt de ooggetuige. Khan was gekleed in een blauwe jeansbroek en een groen hemd, en maakte volgens hem een onbewogen en kalme indruk. De medepassagiers waren in eerste instantie geschrokken van de plotselinge commotie op de luchthaven, maar de rust keerde weer snel terug.

Ondertussen verneemt de krant van bronnen in het buitenland, dat Roger Khan vanmorgen wordt voorgeleid in de Eastern District Court in Brooklyn, New York, tijdens een zogenaamde ‘initial hearing’. In april dit jaar werd hij door deze zelfde rechtbank in staat van beschuldiging gesteld wegens drugssmokkel naar de VS in de periode 2001-2006.-.

Naar boven


Advocaat Sewcharan: ‘Mijn cliënt is ontvoerd’

Ivan Cairo, 30/06/2006 (dwt)

Paramaribo - Advocaat mr Gerold Sewcharan wil opheldering van procureur-generaal Subhas Punwasi, over wat er met zijn cliënt Shaheed ‘Roger’ Khan is gebeurd. Hij heeft gisteren twee brieven aan de procureur-generaal geschreven, nadat bekend werd dat de verdachte Guyanese zakenman gisteren door de autoriteiten was uitgewezen en “in het holst van de nacht” het land is uitgezet.

Sewcharan noemt de zaak een ontvoering, omdat volgens hem geen enkele wettelijke procedure die vereist is bij een dergelijke handeling, is gevolgd. In deze zaak heeft de regering volgens hem alle wetten met de voeten betreden. “Mijn cliënt is ontvoerd. Dit had ik niet verwacht. Onze regering heeft alle wetten aan de kant gezet en zo de rechtsstaat in gevaar gebracht. Als onze regering meewerkt aan dit soort dingen, dan is ons leven in gevaar”, stelt de advocaat. De uitzetting is verder een onrechtmatige daad, meent hij.

De onafhankelijke rechter zal in deze zaak wel met een oordeel moeten komen of dergelijke incidenten wel toelaatbaar zijn. “Ik ben dus benieuwd wat de rechter zal zeggen.” Sewcharan ziet de wijze waarop het Openbaar Ministerie de Roger Khan-kwestie heeft proberen af te wikkelen, als een “blamage voor de rechtsstaat”. “Als de regering af wilde van de man omdat hij gevaarlijk is, dan nog moet je het niet zo doen. Waarvoor schrijven we die wetten nog?”, vraagt hij zich af.

Hij meent dat de president een beschikking had moeten slaan voor de uitwijzing. Dit wordt echter tegengesproken door justitieminister Chandrikapersad Santokhi. Volgens hem is het hoofd van de plaatselijke politie bij wet bevoegd personen die zich illegaal op Surinaamse bodem en in hun verzorgingsgebied bevinden, uit te zetten. Sewcharan blijft er echter bij dat het in deze om een ordinaire ontvoering gaat. “Laat men mij komen bewijzen dat het volgens de wettelijke procedures is gegaan.”

Tegenover dWT verklaarde politiewoordvoerder inspecteur John Jones dat bij de uitzetting van Khan uit veiligheidsoverwegingen gekozen is voor Zanderij in plaats van Nickerie. “We hebben gekozen voor de kortste weg, omdat de luchthaven nog altijd dichterbij is van waar Roger Khan werd vastgehouden, dan hem helemaal naar Nickerie over brengen”, aldus Jones.-.


 

Discussie over wie Khan uit gevangenis haalde

Fenny Zandgrond, 30/06/2006

Paramaribo - Door Amerikaanse agenten toe te staan justitiële taken uit te voeren in Suriname, heeft de president de rechtszekerheid in het land in gevaar gebracht. Kenneth Moenne (NDP) zei dit donderdag in het parlement nadat bekend werd dat de Guyanese drugscrimineel Shaheed ‘Roger’ Khan was uitgezet. Het DNA-lid wees er op dat in de globaliserende wereld, geheel Caricom weet wat zich in Suriname heeft afgespeeld in de kwestie-Khan.

Venetiaan had eerder verklaard door de minister van Justitie te zijn geïnformeerd dat leden van het Arrestatieteam Roger Khan hadden opgehaald. Ronny Brunswijk onthulde gerapporteerd te zijn dat Amerikaanse agenten Khan geblinddoekt uit de gevangenis naar de luchthaven hadden begeleid. Op de vraag van Jiwan Sital (PVF) of president Ronald Venetiaan toestemming gegeven heeft aan de Amerikanen om Khan te halen uit Santo Boma, kreeg het parlement geen antwoord. Het staatshoofd raakte geïrriteerd en zei na de opmerkingen van Jiwan Sital: “Het lijkt wel alsof u criminelen wil beschermen”, waarop Sital eiste dat dit wordt teruggenomen. En “als hij dat niet doet, is hij een waardeloze president”, zei Sital luidop.

De president zegde toe dat justitieminister Chandrikapersad Santokhi die met zijn staf voor dienstreis in Frans-Guyana zat, meer informatie zal geven bij zijn terugkeer. De parlementsvergadering ontaardde volledig met beschuldigingen van de oppositie dat het staatshoofd “leugens” verkondigt. Twee parlementariërs werden met politiebegeleiding uit de zaal gezet en de VVV-fractie brak op. Het argument van de VVV’ers was dat het schortte aan de leiding van de vergadering.-.

Naar boven


Ronnie Brunswijk: ‘Uitzetting Khan een doorzichtige vorm van uitlevering’

Fenny Zandgrond, 30/06/2006

Paramaribo - “Als Suriname als lid van de Caricom toestaat dat een verdachte uit een lidstaat door Amerikanen wordt meegenomen, dan lijkt dit op Aristide-achtige taferelen.” Parlementariër Ronnie Brunswijk geeft aan dat als Suriname Shaheed ‘Roger’ Khan wil uitzetten, dit gewoon aan de grens bij Nickerie had gekund. De regering heeft het recht illegale verdachten uit te leveren of uit te zetten, maar dan moeten de juiste wettelijke procedures gevolgd worden. De crimineel geblinddoekt door Amerikaanse agenten laten wegvoeren uit Suriname naar Trinidad, is niet volgens de wet en draagt de goedkeuring van de politicus niet. “

De manier waarop het nu is gebeurd, daar werk ik niet aan mee. Dat wil niet zeggen dat ik criminelen bescherm. Elke arrestant heeft zijn rechten. Dit zijn mensenrechtenschendingen”, benadrukt het assembleelid. Brunswijk verraste zowel coalitie als oppositie gistermiddag tijdens de assembleevergadering.

President Ronald Venetiaan verklaarde na aandringen van de oppositie, dat justitieminister Chandrikapersad Santokhi hem die morgen had meegedeeld dat Khan op het vliegtuig naar Trinidad richting Guyana was gezet. De justitie van Trinidad was op de hoogte van de aankomst van de Guyanees, die daarna richting Amerika is meegenomen. Het staatshoofd liet weten dat Suriname de crimineel, afhankelijk van de onderzoeksresultaten, zelf zou berechten of uitzetten. Pogingen van zijn zijde om met het Trinidadiaanse staatshoofd Patrick Manning in contact te komen, waren tot zijn komst naar het parlement, niet gelukt.

Echter stond de informatie van Brunswijk haaks op die van de president. De parlementariër verduidelijkte gelijk dat volgens zijn informatie, Khan door het A-team en Amerikanen is gehaald uit Santo Boma en geblinddoekt naar de luchthaven is vervoerd. Deze mededeling zorgde voor tumult onder de oppositie, die de waarheid eiste van Venetiaan, terwijl voorzitter Paul Somohardjo “naar de orde van de agenda” wilde gaan.

Theo Vishnudath (VVV), later gevolgd door Jenny Simons (NDP), werden door de sterke arm van de wet uit de vergaderzaal gezet. “Ik wil over Suriname praten, niet over sigaretten”, gaf Simons nog geëmotioneerd aan tegenover een lachende coalitie en regering. Tegelijk met de heftige debatten in het parlement, maakte de advocaat van Khan in Trinidad via televisie bekend dat zijn cliënt met een bedwelmingsmiddel is ingespoten en tegen zijn wil ontvoerd is naar Trinidad.-.

Naar boven


Roger Khan flown to U.S.

Lawyer says he was `kidnapped’

Guyana Chronicle, 30 june 2006

GUYANESE controversial businessman and U.S.-named drug smuggler, Roger Khan, spent last night in custody in the United States, following his expulsion from neighbouring Suriname without any charges being laid against him. The latest development in the hyped-up case against Khan which has dominated the news here and in Suriname, for just more than two weeks, has evoked the wrath of one of his local attorneys, Mr. Glen Hanoman, who called it a “cowboy” action.

In a statement yesterday, Hanoman accused Suriname Minister of Justice Chandrikapersad Santokhi of aiding and abetting the “illegal kidnapping and extraordinary rendition of a citizen of a sister CARICOM country” by the U.S.

Sources confirmed Khan was taken from the Suriname maximum security prison by U.S. agents Wednesday night, flown on a special Suriname Airways flight to Trinidad from where he was yesterday put on an aircraft for the U.S.

But up to last night there was no confirmation from U.S. officials that Khan had been flown to the U.S.

Suriname said Khan was deported early yesterday morning and sent back to Guyana but officials here said the fugitive businessman had not arrived here.

Home Affairs Minister, Ms. Gail Teixeira told the Guyana Chronicle last night, “as far as we know, Roger Khan is not in Guyana.”

Suriname officials said he was escorted by three heavily armed policemen and put on a flight to Trinidad and Tobago at about 06:00 h.

An official statement from the Suriname Office of the Prosecutor General said Khan’s expulsion was ordered by the head of the local police because he had illegally entered that country.

After his preventive custody was lifted by Prosecuting Attorney Garcia Paragsing, members of the Police SWAT team took Khan from the Santa Boma jail straight to the international airport and put him on a flight to Trinidad.

This action contrasts sharply with previous statements by Suriname officials that they had a strong case against Khan for drugs trafficking and alleged plots to assassinate top Suriname judiciary and other officials, and that he was a threat to the national security of Suriname, Guyana and other countries.

The U.S. had also asked the Suriname Government to extradite him to the U.S. where he is wanted on drugs charges.

Tom Walsh, spokesman for the U.S. Embassy in Suriname, would not comment on the possible arrest of Khan by U.S. agents in Trinidad.

“I can only confirm that the U.S. submitted a formal request on June 19th for his provisional arrest on charges for cocaine trafficking to the United States”, said the official.

He further noted that Khan’s arrest by Suriname police was a “major strike against narco-trafficking”.

Up to yesterday the Suriname authorities had not responded to the request while it was indicated that they had the matter under consideration.

But since Khan was expelled from Suriname, Walsh said, “it is a different situation now.”

He told de Ware Tijd newspaper in Suriname, he hoped that since there was an international arrest warrant for the Guyanese suspect, the U.S. government was waiting for that to happen “but I cannot confirm that he was arrested in Trinidad”.

Hanoman, in his statement detailing what allegedly took place in Suriname Wednesday night, said he was advised that at around 23:00 h, “American operatives were allowed into the Santa Boma prison. Roger Khan was then injected with a substance that made him unconscious, after which he was lifted out of his cell with a hood over his head. He was then flown to Piarco Airport where a private jet awaited him.”

Hanoman said Khan was shackled with chains and flown to Miami “and I am made to understand that he is presently in New York.”

He said the decision of the Surinamese authorities “to send Khan by airplane to Trinidad and Tobago was obviously not done to facilitate his deportation to Guyana.”

He added: “It is abundantly clear that Surinamese officials aided and abetted this extraordinary rendition of a citizen of a sister CARICOM State. It is to be hoped that CARICOM, the Guyana Government, the international community and other organisations condemn in the strongest possible terms this `Cowboy’ behaviour displayed by both the Suriname and American governments and even the Trinidad and Tobago government.

By their actions these governments have indicated that they have no respect for the rule of law, for due process, for human rights or for sovereignty.”

Hanoman claimed Santokhi “has usurped the democratic process in Suriname, disrespected Guyana as a sister CARICOM country and (should) be called to task” for an illegal action.

Khan, 35, and 11 others including three other Guyanese, Paul Rodrigues, Sean Belfield and Lloyd Roberts were arrested on June 15 in Suriname in a sting operation that police said netted more than 200 kilograms of cocaine -- the biggest cocaine haul in that country this year.

At the time of Khan’s arrest, there was an outstanding warrant for his arrest issued by a U.S. district court judge in New York in April accusing him of importing cocaine.

Hanoman told the Guyana Chronicle he was informed from Suriname that Santokhi had told journalists there that the authorities had expelled Khan from the country having laid no charges against him.

Hanoman, however, in his statement noted that Khan has at least three pending matters that he has instituted in the courts in Suriname including “an action to prevent his extradition to the USA” and which was scheduled to be heard today.

He added that Khan has been “effectively prevented from pursuing his legal remedies by this kidnapping. It reflects poorly on the executive in Suriname and shows the extent that they are prepared to go to usurp judicial and democratic processes.

“Further, I am made to understand that in the first place there was no evidence for which Khan could have been charged in Suriname which just goes to show that Guyanese in Suriname who have not committed any offence may be subjected to all kinds of treatment.”

Hanoman described as “shocking”, a comment from Mr John Jones, spokesman for the Surinamese police, that the three other Guyanese will be kept in custody for investigations to continue into the same allegations.

“If the alleged ring leader was not charged, surely it is malicious to keep the other three on the same facts,” Hanoman argued.

Alluding to a statement which Santokhi had made to the Surinamese media the day after Khan was arrested, accusing him of plotting to assassinate top ministerial and judicial officials in Suriname, Hanoman said last evening the minister made some very irresponsible statements and it appears as though there was no evidential basis for making them.

He said he had expected the Suriname Government to be bothered about the claims, but “now it seems that everything he said was just wind”, noting that after so many days of investigation they could not lay a single charge against Khan.

“It may have been a ploy to keep him there for as long as possible for the Americans to engineer his kidnapping,” he added, noting that the court hearing was scheduled for today.

On Tuesday, Khan, who was being kept under very tight security at the Santo Boma maximum security facility, made his second court appearance and his detention was extended until July 30, upon request by the authorities, to facilitate a continuation of the investigations surrounding his arrest.

Khan was believed to have been hiding out in Suriname after the Police here put him on a wanted list in connection with the theft of 30 AK-47 rifles and five pistols from the Guyana Defence Force (GDF) headquarters in Georgetown.

The U.S. Government also in a report earlier this year named Khan among drug traffickers it claimed were gaining a significant foothold in Guyana’s timber industry.

Khan in statements issued in the press claimed that the grand jury indictment and anything flowing from it had been motivated by political considerations.

He said he is perceived by persons in the U.S., the Guyana Police Force, the Guyana Defence Force and the main opposition People’s National Congress Reform as someone “who has the will and a capacity to fight crime and to protect the people of Guyana.”

Bron/Copyright:

/ Nickerie.net / Guyana Chronicles

,30/06/2006

Naar boven

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics