Nickerie.Net, zaterdag 08 juli 2006  


Vraag het TU Delft:

Gewicht van de aarde?

VRAAG: Door het verbruik van onze in de aarde opgeslagen energiebronnen verliest onze aardbol aan gewicht dat niet wordt gecompenseerd. Welke gevolgen heeft dat?

ANTWOORD:

       We halen met z’n allen heel veel delfstoffen uit de bodem maar gelukkig verlaten die de aarde niet echt. Wat hierbij belangrijk is, is de massa die de dampkring echt verlaat op weg naar een andere plek in de ruimte. De massa van de delfstoffen die we uit de bodem halen, blijft behouden binnen de dampkring van de aarde. We verbranden ze wel, maar de scheikunde leert ons dat er altijd behoud van massa is.

We halen wel veel olie uit de bodem, maar het gewicht van de aarde verandert er nauwelijks door.

De massa gaat dus niet verloren, maar blijft rustig in onze dampkring meedraaien met de aarde. De aarde met dampkring wordt dus niet zwaarder of lichter hierdoor. Het wordt een andere zaak als massa onze aarde echt verlaat. De enige manier waarop we dat kunnen doen, is door het met een raket omhoog te schieten. Om dat te doen, heb je erg veel brandstof nodig. Het merendeel van die brandstof is al binnen de dampkring opgebrand voordat de raket echt de ruimte bereikt. Zo bereikte van de grote Apollo-raketten slechts 1,5% van de beginmassa ook echt de maan. Dus ook dat valt wel mee.

Misschien is het wel zo dat het probleem eerder andersom speelt. De aarde wordt continu getroffen door kleine meteorieten. Meestal zijn ze zo klein dat ze verbranden in de dampkring. Regelmatig lezen we echter in de krant dat er ergens een meteoriet is ingeslagen. Misschien wordt de aarde wel steeds zwaarder in plaats van lichter.

       Zolang het gaat om kleine hoeveelheden massa hoeven we ons geen zorgen te maken over de baan van de aarde. Als de aarde nu wel veel massa erbij zou krijgen, dan zou de baan daadwerkelijk kunnen veranderen. De massa van de aarde wordt geschat op 6.000.000.000.000.000.000.000.000 kg. Het vraagt de inslag van een wel heel grote meteoriet om daar een significante verandering in aan te brengen. Als dat gebeurt, is waarschijnlijk ook direct alle leven op aarde verdwenen.

Door: Ir. Joris Melkert, vakgroep Aerospace for Sustainable Engineering and Technology, Luchtvaart- en ruimtevaarttechniek, TU Delft
 
Opmerking redactie Nickerie.Net:   voorraad fosielenbrandstof (aardolie, aardgas) raakt langzamerhand wel uitgeput. Deze brandstof is ontstaan in de loop van honderden miljoenen jaren, echter dreigt dit uitgeput te raken door het verbruik door mensen in een tijdbestek van slechts 200 jaar, waarvan de eerste 125 jaren hiervan reeds achter de rug is.

Bron/Copyright:

Nickerie.net /  Telegraaf

,08/07/2006

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics