Nickerie.Net, woensdag 13 december 2006


De klim naar de hoogste bouwwerf ter wereld

Helemaal beneden moet je het hoofd helemaal achterover slaan om de werfkranen op de top van de wolkenkrabber die Burj Dubai werd gedoopt te kunnen zien. Helemaal boven op de 93ste verdieping van ‘s werelds hoogste wolkenkrabber in aanbouw stroomt plots de adrenaline razendsnel door je lijf als je merkt dat je nu al neerkijkt op de tientallen andere wolkenkrabbers in Dubai, een emiraat aan de Perzische Golf.

Die 93ste verdieping is nog lang niet het einde, want De Burj Dubai zal uiteindelijk 160 verdiepingen tellen. De opdrachtgever van de Burj Dubai, de projectontwikkelaar Emaar, doet wel heel geheimzinnig over de uiteindelijke hoogte.

Bij het leggen van de eerste steen in februari 2005 luidde het dat de wolkenkrabber meer dan 700 meter hoog ging worden. Nu wordt aangenomen dat de wolkenkrabber meer dan 800 meter hoog zal worden.

De Burj Dubai zal zowel onderdak bieden aan een hotel (tot verdieping 39), woningen (tot verdieping 108), kantoren (tot verdieping 153) en telecommunicatie-activiteiten (tot verdieping 160). “Reken maar op anderhalf uur om naar het 93ste te gaan en daarna terug af te zakken naar het gelijkvloers”, waarschuwt Jozef De Hauwere bij het begin van de klim. De Hauwere is een van de managers die de bouw in goede banen moet leiden. Hij werkt voor de Belgische aannemersgroep Besix. Die bouwt de Burj Dubai samen met het Koreaanse Samsung - de hoofdaannemer - en de plaatselijke bouwgroep Arabtec.

Het optrekken van de wolkenkrabber kost circa 650 miljoen euro. De tocht begint onder de grond. De funderingen zitten negen verdiepingen diep in de grond. In de kelder stappen we in een van de twee werfliften. Eigenlijk is het een kooi waarin zo'n 10 personen tegelijk mogelijk plaatsnemen. 1.000 kilogram is het maximumgewicht.

Aan deze werfliften is het de hele dag een drukte van je welste Er zijn zo'n 4.000 bouwvakkers aan de slag in de toren. Ze zijn vooral afkomstig uit India en Bangladesh en verdienen tussen 8 en 9 euro per dag. Eenmaal boven het kelderniveau blijkt de lift naast het gebouw te hangen. De lift stijgt vrij snel. Af en toe passeren we een verdieping waar bouwvakkers in lange rijen op de lift wachten. De eerste lift gaat tot op de 62ste verdieping. Een korte wandeling tussen het betonnen karkas van de Burj Dubai leidt naar de volgende liftkooi. In een iets trager tempo gaan we nog eens 30 verdiepingen hoger. We hangen opnieuw naast het gebouw. Het uitzicht van de bouwwerf verandert. Er is almaar minder beton en steeds meer houten wanden, ijzer, buitenmaatse stalen palen en bekistingselementen. Als je alle ijzeren staven die voor de bekisting worden gebruikt achter elkaar legt, dan kom je overigens aan 10.000 kilometer. Via een smalle, goed afgeschermde trap gaat de klim verder. De afscherming van de trap is geen overbodige luxe, want aan de andere kant van het traliewerk gaapt de afgrond.

Op de voorlopige top van de Burj Dubai zijn tientallen bouwvakkers bezig met de verankering van de bekisting. Sommigen hebben zich er tussen gewurmd om de laatste hand te kunnen leggen aan het ijzervlechtwerk. De hoogste bouwwerf ter wereld is omgeven door een hoge ijzeren afsluiting. Bij de afdaling maken we een tussenstop om naar het middelpunt van de wolkenkrabber te gaan kijken. Op elke verdieping is een cirkelvormig gat uitgespaard in de betonnen vloer. Er lijkt geen einde aan te komen. Dankzij dit gat kunnen we perfect meten hoe hoog de toren wel is, verklaart De Hauwere van Besix. “Want het volstaat niet om bij het optrekken van elke verdieping de meter boven te halen en de maten te noteren”, meldt hij. Beton maakt het mogelijk om zo'n hoge torens te bouwen, maar een van de nadelen van het materiaal is dat het krimpt. Het gewicht van het betonnen karkas – 308.000 ton – zal de Burj Dubai zo'n 65 centimeter samendrukken. De afdaling gaat verder via de trap. We moeten af en toe over een pijpleiding. Dat is de betonleiding. Voor deze toren worden allerlei grenzen verlegd. Zo is ook een hoogterecord beton verpompen in de maak. Binnenkort wordt beton bijna 600 meter omhoog gestuwd.

Terug beneden botsen we bij toeval op Ahmad K. Abdelrazaq, de hoofdingenieur van de toren die voor het Koreaanse bouwconcern Samsung werkt. Hij vertelt dat de stervormige structuur van de Burj Dubai eigenlijk het resultaat is van windtunneltesten. Een stervorm met afgeronde vleugels bleek de ideale oplossing om de impact van stormwinden uit het noord- of zuidwesten te beperken, licht hij toe. Op basis van de maximum windsnelheden van de voorbije 50 jaar kan de toren op 600 meter hoogte tot 1,5 meter overhellen. Om het gebouw te wapenen tegen aardbevingen werden alle bevingen in de regio in de voorbije 500 jaar bestudeerd. Komt daar nog bij dat zo'n stervorm constructietechnisch ook heel eenvoudig is en bovendien 85 procent van alle ruimte in zo'n wolkenkrabber zal genieten van directe lichtinval. Wat dan weer goed is om de energierekening te beperken. Jozef De Hauwere voegt er nog een troef aan toe. “Natuurlijk kan er een vliegtuig in vliegen, want met zijn ruim 800 meter steekt de Burj Dubai hoog uit boven alle andere wolkenkrabbers in Dubai. Maar door de stervorm zal een inslaand vliegtuig nooit leiden tot een volledige instorting”, verzekert hij.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / De Ware Tijd

, 12-12-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics