Nickerie.Net, dinsdag 02 januari 2007


Lees ook:

Eind aan tijdperk Saddam

Update: 30 dec 16:45 uur

De Iraakse staatstelevisie toont beelden van Saddam in de strop

De ex-dictator werd in november veroordeeld wegens misdaden tegen de menselijkheid vanwege de moorden op 148 sjiitische mannen en jongens in Dujail in 1982. Het bloedbad volgde op een mislukte moordaanslag op Saddam. Het doodvonnis werd dinsdag in hoger beroep bevestigd en moest volgens de Iraakse wet binnen een maand worden voltrokken.

 

In Amerika gevestigde Irakezen door het dolle heen in Michigan
Activisten van de Pro-Indian Communist Party reageren met afschuw op de executie
Voormalige Iraakse dictator kreeg eerst een zwarte doek om zijn nek gebonden
Arabieren in de Verenigde Arabische Emiraten volgen het nieuws rondom de executie van Saddam op de voet
Irakese soldaten vieren feest in Najaf, 160 kilometer ten zuiden van Baghdad

 Beelden verspreid

Iraakse en andere Arabische televisiezenders hebben zaterdagmorgen beelden verspreid waarop is te zien dat de voormalige Iraakse dictator Saddam Hussein naar de galg wordt geleid.

Gemaskerde agenten leiden Saddam Hussein in een niet nader aangeduid pand naar een galg en leggen de strop rond zijn nek. De NOS toonde de beelden op de Nederlandse televisie omstreeks 10.30 uur.

Een bomaanslag op een vismarkt in Kufa, 160 kilometer ten zuiden van de Iraakse hoofdstad Bagdad, heeft zaterdag aan zeventien mensen het leven gekost. De bom was verstopt in een minibus die op de markt stond. Onder de doden zijn drie vrouwen en vier kinderen, zei de directeur van een plaatselijk ziekenhuis. Hij zei dat ongeveer 26 mensen gewond zijn geraakt.

Het Amerikaanse leger maakte zaterdag bekend dat de afgelopen dagen nog eens vijf Amerikaanse militairen in Irak zijn gesneuveld en dat het dodental voor december daarmee op 108 komt, het hoogste maandelijkse verlies voor de Amerikanen in 2006. Volgens een telling van het persbureau AP staat het totale aantal gesneuvelde Amerikaanse militairen thans op 2.995.

Twee bondgenoten van Saddam Hussein zijn zaterdag niet tegelijkertijd met hem opgehangen. Iraakse functionarissen ontkennen eerdere berichten dat Saddams halfbroer Barzan al-Tikriti en de vroegere president van het zogenoemde Revolutionaire Hof, Awad Hamed al-Bander, eveneens zijn geëxecuteerd.

Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN wacht het tweetal direct na het offerfeest, dat woensdag eindigt, alsnog de strop.

Vastbesloten

De voormalige Iraakse president was in zijn laatste momenten "vastbesloten en moedig". Dat zei Mouaffak al-Roubai, een lid van de Regeringsraad die bij de executie aanwezig was.

"Saddam is kalm het schavot opgeklommen, hij was vastbesloten en moedig", zei Roubai tegen de Iraakse zender Iraqia. "Hij heeft niet geprobeerd zich te verzetten, heeft niets gevraagd. Hij had een Koran in zijn hand die hij aan iemand deed toekomen. Zijn handen waren gebonden toen hij werd opgehangen."

De Amerikaanse zender CNN haalde juist getuigen aan die zeiden dat de angst op Saddams gezicht te zien was voordat het doodvonnis werd voltrokken.

Getuigen die aanwezig waren bij de ophanging van de Iraakse oud-dictator Saddam Hussein, dansten om zijn lichaam toen diens dood was vastgesteld. Dat meldde de Amerikaanse zender CNN op gezag van getuigenissen op de Iraakse staatstelevisie.

Bij de uitvoering van het doodvonnis zouden leden van het Iraakse kabinet aanwezig zijn geweest. Premier Nuri al-Maliki zou niet bij de executie zijn geweest.


Update: 30 dec 04:05 uur

Iraakse ex-dictator Saddam Hussein geëxecuteerd

 

Hij is opgehangen in Bagdad. Dat heeft de Arabische zender al-Hurra bekendgemaakt. Deze zender wordt gesteund door de Amerikanen.

Saddam Hussein werd op 5 november ter dood veroordeeld voor de dood op 148 burgers van een dorp in 1982. Vorige week werd dat vonnis in hoger beroep bevestigd en moest binnen een maand voltrokken worden. De ophanging werd bijgewoond door een tiental speciaal aangewezen getuigen en rechters.


 

Update: 30 dec 02:45 uur

 

'Saddam voor zaterdagmorgen 6.00 uur terechtgesteld'

Bagdad - Saddam Hussein wordt voor zaterdagmorgen 6.00 uur (4.00 uur Nederlandse tijd) opgehangen. Dat heeft een adviseur van de Iraakse premier Nouri al-Maliki vrijdagavond gezegd. Het tijdstip voor de executie zou vrijdagavond door de Amerikanen en Irakezen zijn overeengekomen.

De Amerikanen zullen Saddam kort voor de executie aan de Irakezen overdragen, aldus de adviseur van de premier. Tegelijk met Saddam zullen zijn halfbroer Barzan Ibrahim en Awad Hamed al-Bandar, de vroegere opperrechter van het Revolutionaire Hof, worden opgehangen.

Eerder vrijdag had rechter Munir Haddad al gezegd dat Saddam uiterlijk zaterdag geëxecuteerd zou worden. "Alle voorbereidingen zijn getroffen", zei Munir, een van de rechters die het doodvonnis voor de Iraakse oud-dictator in hoger beroep bevestigde.

Verklaring

Saddams advocaten gaven een verklaring uit waarin ze "iedereen" opriepen "alles te doen om deze oneerlijke executie te voorkomen." In de verklaring stond ook dat Saddam reeds door de Amerikanen was overgedragen aan de Iraakse autoriteiten, maar dat werd zowel van Amerikaanse als van Iraakse zijde ontkend.

Een hoge vertegenwoordiger van de Iraakse overheid zei dat is afgesproken dat Saddam pas enkele minuten voor hij wordt opgehangen aan de Irakezen wordt overgedragen. Een lid van Saddams advocatenteam, Najeeb al-Nauimi, zei later dat de Amerikanen Saddam blijven bewaken om te voorkomen dat hij voor zijn executie wordt vernederd en dat zijn lichaam wordt verminkt.

"De Amerikanen willen dat hij respectvol wordt opgehangen", aldus Al-Nauimi. Als Saddam openlijk wordt vernederd of als zijn lichaam wordt verminkt zouden de Amerikanen de schuld krijgen en kan er een opstand uitbreken, zei hij.

Doodvonnis

De Iraakse premier Nouri al-Maliki tekende vrijdag Saddams doodvonnis en alle benodigde papieren, waaronder een zogenoemde rode kaart, een door Saddam zelf ingevoerd executiebevel, werden in orde gemaakt. Mensen die de executie mogen bijwonen verzamelden zich voor ze naar de plek waar Saddam wordt opgehangen zouden gaan in de zwaarbewaakte Groene Zone in Bagdad.

Onder degenen die getuige zullen zijn van de executie bevinden zich een islamitische geestelijke, leden van parlement en regering en nabestaanden van slachtoffers van Saddams regime, zo werd gezegd. Het is niet duidelijk waar Saddam zal worden opgehangen.

Wreedheden

De Iraakse televisie zond nog eens beelden uit van wreedheden die onder Saddam zijn begaan. Onder andere was te zien hoe mannen in uniform een bom bij de borst van een jonge Irakees plaatsen en hem opblazen en hoe mannen met handboeien om van een hoog gebouw worden gegooid.

Saddam, die in december 2003 door Amerikaanse militairen werd opgepakt, verbleef tot vrijdag in de Amerikaanse militaire gevangenis Camp Cropper in Bagdad. Hij is ter dood veroordeeld voor de moord op 148 mensen uit Dujail die in 1982 werden gearresteerd nadat in die sjiitische stad een aanslag op hem was gepleegd. Een rechtbank wees dinsdag zijn hoger beroep af.

Donderdag kreeg Saddam bezoek van zijn twee halfbroers, zei advocaat Badee Izzat Aref. Saddam had daar zelf om gevraagd en hij heeft zijn persoonlijke eigendommen aan hen overhandigd, zei Aref. Volgens een topambtenaar van het ministerie van defensie overhandigde Saddam een van zijn halfbroers ook zijn testament. Een woordvoerder van het tribunaal dat hem veroordeelde, ontkende echter dat Saddam bezoek had gehad van zijn familie.

Al-Maliki zei vrijdag dat degenen die bezwaar maken tegen de executie van Saddam de nagedachtenis van zijn slachtoffers onrecht doen. "Ons respect voor de mensenrechten eist van ons dat we hem executeren en er zal geen herziening of uitstel zijn van het voltrekken van het vonnis", aldus Al-Maliki. "Niets en niemand kan het vonnis tenietdoen."

Uitstel

Saddams advocaten stapten vrijdag naar een Amerikaanse rechtbank, die ze vroegen de executie van hun cliënt op te schorten en te verhinderen dat hij door de VS wordt overgedragen aan de Iraakse autoriteiten. De advocaten hebben hun verzoek onderbouwd met het argument dat in Washington een civiele rechtszaak tegen Saddam loopt en dat zijn rechten als verdachte in die zaak als hij wordt geëxecuteerd geschonden zouden worden.

"Om die rechten te beschermen vraagt verdachte Saddam Hussein deze rechtbank zijn executie tot nader order op te schorten", schrijft advocaat Nicholas Gilman.

Rode kaart

De gevallen Iraakse dictator Saddam Hussein krijgt direct voorafgaand aan zijn ophanging een rode kaart te zien, zoals ook de slachtoffers van zijn regime een rode kaart kregen. Dat meldde de Amerikaanse nieuwszender CNN op gezag van Iraakse functionarissen.

Mensen die tijdens het bewind van Saddam werden geëxecuteerd kregen enkele momenten voor hun dood een rode kaart, getekend door de minister van Justitie. De oud-dictator zou zo in de laatste momenten van zijn leven in de schoenen van zijn eigen slachtoffers komen te staan, meldde CNN.


29 dec 22:45 uur

'Executie Saddam Hussein nabij'

AMSTERDAM - Saddam Hussein wordt uiterlijk zaterdag opgehangen. Dat heeft de Iraakse rechter Munir Haddad vrijdag gezegd. "Saddam wordt vandaag of morgen geëxecuteerd", zei Munir, een van de rechters die het doodvonnis voor de Iraakse oud-dictator in hoger beroep bevestigde. "Alle voorbereidingen zijn getroffen."

Advocaten van Saddam zeiden dat hij niet langer in handen van de Amerikanen is en riepen op de 'oneerlijke' terechtstelling niet door te laten gaan. Premier Nouri al-Maliki heeft het doodvonnis getekend, zei een regeringsfunctionaris in Bagdad op voorwaarde van anonimiteit.

Hij voegde eraan toe dat Saddam nog niet in handen is van de Iraakse autoriteiten en dat de overdracht pas vlak voor de executie plaatsheeft. Wie momenteel verantwoordelijk is voor Saddam is onduidelijk.

Camp Cropper

Saddam verbleef tot vrijdag in de Amerikaanse militaire gevangenis Camp Cropper. Hij werd ter dood veroordeeld voor de moord op 148 mensen uit Dujail die in 1982 werden gearresteerd nadat in die sjiitische stad een aanslag op hem was gepleegd.

De leider van het advocatenteam van Saddam, Khalil al-Dulaimi, zei eerder vrijdag in Jordanië dat Amerikaanse functionarissen hem hebben verzocht iemand te machtigen de persoonlijke eigendommen van Saddam in ontvangst te nemen. Al-Dulaimi zei die machtiging nog niet te hebben verleend, maar het verzoek zou wel betekenen dat de overdracht van Saddam aan de Iraakse autoriteiten nabij is.

Verhinderen

Advocaten van Saddam Hussein hebben een Amerikaanse rechtbank vrijdag gevraagd te verhinderen dat de VS hun cliënt overdragen aan de Iraakse autoriteiten. Dat heeft een woordvoerder van een federale rechtbank in Washington bekendgemaakt.

Donderdag werd een soortgelijk verzoek van de eveneens ter dood veroordeelde voormalige opperrechter van het Iraakse Revolutionaire Hof, Awad Hamed al-Bandar, afgewezen. Het ministerie van justitie stelde toen dat Amerikaanse rechtbanken geen jurisdictie hebben om in te grijpen in de rechtsgang in een ander land.

Bezoek

Donderdag kreeg Saddam bezoek van zijn twee halfbroers, zei een andere advocaat uit het team, Badee Izzat Aref. Hij had daar zelf om gevraagd en hij heeft zijn persoonlijke eigendommen aan hen overhandigd, zei Aref. Volgens een topambtenaar van het ministerie van defensie overhandigde Saddam een van zijn halfbroers ook zijn testament. Een woordvoerder van het tribunaal dat hem veroordeelde, ontkende echter dat Saddam bezoek had gehad van zijn familie.

Volgens een hoge regeringsfunctionaris in Washington bereidt het Witte Huis zich erop voor dat de executie mogelijk dit weekeinde plaatsvindt, op basis van informatie die de Amerikanen hebben ontvangen van de Iraakse regering.

Al-Maliki zei vrijdag dat degenen die bezwaar maken tegen de executie van Saddam de nagedachtenis van zijn slachtoffers onrecht doen. "Ons respect voor de mensenrechten eist van ons dat we hem executeren en er zal geen herziening of uitstel zijn van het voltrekken van het vonnis", aldus Al-Maliki. "Niets en niemand kan het vonnis tenietdoen."


DICTATOR WAS MEGALOMANE MACHTSWELLUSTELING

EIND AAN TIJDPERK SADDAM

Harde jeugd maakte hem standvastig

door Ruud Mikkers (Telegraaf, 31 dec 2006)
De tiran is dood. Met de ophanging van Saddam Hoessein rekent Irak definitief af met een angstig tijdperk. Ook de nabije toekomst van Irak zal nog met bloed worden geschreven, nu soennieten en sjiieten op voet van oorlog met elkaar leven. Onder Saddams strenge bewind zou dit onmogelijk zijn geweest. Hij regeerde decennialang met ijzeren vuist. Niemand was veilig als hij uit was op wraak.
       
• Saddam Hoessein op 31 december 2001 als hij in Bagdad een militaire parade afneemt.
FOTO: REUTERS
• Sjiieten in Sadr City vieren de executie van Saddam met een opgehangen pop van de dictator.
FOTO: REUTERS
• Een moeder en kind zijn om het leven gekomen bij een aanval met gifgas op het Koerdische plaats Halabja in 1988. Er vielen in totaal 5000 doden.
• Het symbolische einde van het regime van Saddam. Op 9 april 2003 wordt in Bagdad een beeld van de dictator onder luid gejuich naar beneden gehaald.

Saddam Hoessein was een man van eer. Hij wilde sterven als een militair, voor het vuurpeloton. Maar zelfs deze wens wilden zijn rechters niet inwilligen. Zij veroordeelden hem op 5 november tot de strop voor zijn hoofdrol in het bloedbad in het dorp Doejail in 1982. Daar werden 148 burgers geëxecuteerd na een mislukte moordaanslag op de onverzoenlijke Iraakse president.
       De eigenlijke ontluistering kwam al eerder met zijn val in 2003. Op 13 december van dat jaar, driekwart jaar nadat de Amerikanen zijn land waren binnengevallen, haalden Amerikaanse elitesoldaten hem uit een hol nabij Tikrit waar hij zich had verschanst.
       Het waren vernederende beelden voor de eens zo trotse leider. Beelden van een onverzorgde Saddam met een lange pluizige baard, die door een Amerikaanse legerarts met een lampje in de keel werd geschenen, gingen de hele wereld over. De boodschap die de beelden moesten overbrengen was duidelijk: van deze man is geen gevaar meer te duchten. De cynische machtspoliticus was gereduceerd tot een zielig hoopje mens.
        Maar hij herpakte zich. In de rechtszaal toonde hij zich trots en onverzettelijk. Tot aan zijn laatste gang naar de galg toe wist hij die strijdlustige houding vast te houden. Saddam, wat ’diegene die confronteert’ betekent, was niet bang voor de dood en wilde sterven als een trotse man, als martelaar voor het Iraakse volk.
        
Cultus
              Zoals iedere megalomane dictator betaamt schiep ook Saddam Hoessein een persoonlijkheidscultus rond zich. Zo vergeleek hij zich graag met historische Arabische figuren, liet hij zich bij voorkeur afbeelden als bevrijder van Jeruzalem en plaatste hij zichzelf in de lijn van nakomelingen van de profeet Mohammed.
        Eén van de meest bizarre ontwikkelingen tijdens Saddams presidentschap is de voortdurende ontwikkeling van de persoonsverheerlijking. Het Iraakse volk ziet jarenlang niet meer hun president, maar één van zijn dubbelgangers op televisie, zo deden sterke geruchten de ronde.
       Een Iraakse balling, die zich Mikhael Ramadan noemt, beweert meer dan tien jaar Saddams dubbelganger te zijn geweest. Hij beschrijft hoe hij op een dag in zijn dorp in het zuiden van Irak door veiligheidsfunctionarissen werd aangesproken op zijn gelijkenis met Saddam. Hij werd meegenomen naar Bagdad alwaar hij de president ontmoette.
       Saddam was onder de indruk van de gelijkenis. „Ik weet dat het volk van Irak zijn president verafgoodt, maar ik heb zo veel verantwoordelijkheden dat ik niet zo veel tijd kan vrijmaken om met mijn volk door te brengen als ik zou willen. Wilt u mij, en natuurlijk het Iraakse volk, een enorme dienst bewijzen door af en toe in te vallen?”, sprak de president. Ramadan kreeg enkele videobanden die hij goed moest bestuderen en werd maanden getraind. Daarna ging hij bij eenvoudige verplichtingen optreden als president.
        Dat hij nog eens ooit een dubbelganger nodig zou hebben, hadden slechts weinigen kunnen dromen toen de kleine Saddam op 28 april 1937 werd geboren. Hij is van zeer eenvoudige komaf. Het dorp Al-Oeja waar zijn wieg stond aan de rivier de Eufraat nabij Tikrit, stond zelfs bekend als een roversnest. De kleine Saddam leerde al vroeg hoe te manipuleren, te intimideren en te controleren. Lafheid en zwakte zijn eigenschappen die niet bij zijn harde afkomst passen.
       Het leven in Al-Oeja werd bepaald door stammenstrijd, familievetes en bloedige eerwraak. Hij is afkomstig uit de Al-Bejat-clan van soennitische moslims, onderdeel van de AlBoe Nasir-stam die in en om Tikrit de touwtjes in handen heeft. In Saddams op patronage gebaseerde machtssysteem komt de stammencultuur duidelijk naar voren. In de jaren tachtig zaten zeker zes leden van zijn stam in de Iraakse regering.
       Zijn vader Hoessein al-Majid verdween nog voordat Saddam werd geboren van het toneel. Uiteindelijk ontfermde zijn oom Khairallah Toelfah, die betrokken was bij een staatsgreep in 1941, zich over de jonge Saddam. Samen met zijn oom verhuisde hij in 1955 naar Bagdad. Hij raakte er geinteresseerd in de Iraakse politiek die in die tijd een turbulente periode doormaakte.
       Of 28 april 1937 ook Saddams daadwerkelijke geboortedatum is, is zeer de vraag. Meestal werd bij de ongeletterde laagste klasse simpelweg 1 juli als geboortedatum geregistreerd door ambtenaren. Volgens de Britse journalist Con Coughlin, die een biografie over de dictator schreef, nam Saddam later de geboortedatum over van een vriend, afkomstig uit welgestelde kringen in Bagdad. Saddam was jaloers op deze Abdoel Karim al-Shaikhly die altijd precies wist wanneer hij jarig was. Toen hij president werd maakte Saddam van zijn ’verjaardag’ meteen een nationale feestdag.
        
Uitverkoren
              Zijn harde jeugd maakte Saddam standvastig. Hij dwong zijn familie, arme boeren, hem te laten studeren. Volgens zijn officiële biografie had Saddam al vroeg het idee dat hij was uitverkoren het Arabische volk te gaan leiden. Ambitieus als hij was sloot hij zich aan bij de panArabische Baath-partij.
        Saddam was hard, bikkelhard. In 1957, net lid van de Baath-partij, pleegde hij zijn eerste moord. Hij liquideerde een neef, een communist. Twee jaar later was hij verantwoordelijk voor een mislukte moordaanslag op de Iraakse premier Abdoel Karim Kassem en werd bij verstek ter dood veroordeeld. Pas in 1963 keerde hij vanuit Egypte terug naar zijn geboorteland.

  Hij begon aan een gestage politieke carrière. In 1979 werd hij zowel voorzitter van de Baath-partij als president van Irak. De militaire dictatuur vormde hij om tot een totalitaire staat. Bloedige zuiveringen binnen de partij moesten ervoor zorgen dat hij de macht behield. Hij creëerde een ’republiek van angst’.
       Saddam Hoessein was geen roekeloze opportunist, wel een cynische machtswellusteling. Twee keer dreigde hij zijn hand te overspelen. De eerste maal in de oorlog met Iran toen hij Irans militaire situatie hopeloos verkeerd beoordeelde, de tweede keer toen hij dacht zonder problemen Koeweit te kunnen bezetten. Door berekenend te handelen, zijn doelen bij te stellen en bovenal rücksichtslos iedere vorm van binnenlands protest neer te slaan, wist hij zijn machtsbasis lang te behouden.
        Het is niet een en al ellende waarin Saddam zijn potentieel rijke land stortte. De gezondheidszorg was in 1979 van hoog niveau, er werden wegen aangelegd en er waren projecten om het analfabetisme terug te dringen. Voor dit laatste programma krijgt hij zelfs een prijs van de Verenigde Naties.
              Uiteindelijk heeft zijn verslechterde relatie met de Verenigde Staten hem de kop gekost. Tijdens de oorlog met Iran werd Irak nog gesteund door Washington dat in hem een bondgenoot zag tegen het fundamentalistische Iran.
        In 1980 viel Saddam met zijn leger Iran binnen en ontketende een acht jaar durende bloedige oorlog. Daarbij kwamen tienduizenden mensen om het leven. Hij schuwt de inzet van chemische en biologische wapens niet. Ook niet tegen zijn eigen bevolking, zoals dat in 1988 in het Koerdische plaats Halabja bleek en waar naar schatting 5000 doden vielen.
       Als Saddam op 2 augustus 1990 zijn leger het olierijke Koeweit laat bezetten keert het tij definitief. Hij was het oliestaatje binnengevallen uit economische noodzaak. Voor de oorlog tegen Iran had Saddam miljarden geleend van Saoedi-Arabië en Koeweit. Hij weigerde de schuld terug te betalen en toen Koeweit bovendien meer olie ging produceren waardoor de prijs ging zakken, besloot hij in te grijpen.
        
Duur
       Het was een daad die hem duur zou komen te staan. Onder leiding van de VS werd het Iraakse leger begin 1991 uit Koeweit verdreven. President George H. Bush durft het echter niet aan zijn manschappen op te laten rukken naar Bagdad. Saddam bleef zitten en sloeg een sjiitische opstand in het zuiden van het land meedogenloos neer.
        Na jaren van sancties besluit de huidige president Bush het karwei van zijn vader af te maken. Onder het mom van massavernietigingswapens vielen de Verenigde Staten in maart 2003 Irak binnen. Het regime valt, massavernietigingswapens worden nooit gevonden.
              Een einde aan het leven van Saddam betekent allesbehalve het vooruitzicht op een zorgeloze toekomst voor Irak. Ruim drie jaar na de val van Saddam is het land verzeild geraakt in een geweldsspiraal die zijn weerga niet kent. De Amerikanen verlosten de Irakezen van een wrede tiran, maar zadelden het land tegelijkertijd op met een bloedige erfenis.
   


Saddam verzorgde vogels en onkruid tijdens zijn gevangenschap

Uitgegeven: 1 januari 2007 14:48

BAGDAD - De wereld kent hem als een brute dictator, maar in gevangenschap probeerde Saddam Hussein onkruid in leven te houden en voedde hij vogeltjes. Dat is het beeld dat een Amerikaanse verpleger schetst van de oud-president van Irak die hij tussen januari 2004 en augustus 2005 verzorgde.

De 56-jarige sergeant Robert Ellis zegt in de St. Louis Post-Dispatch niet verbaasd te zijn hoe Saddam zich gedroeg vlak voor zijn ophanging. "Saddam was een gangster. Brutaal en hard". Maar hij respecteerde de verpleger en gaf hem nooit problemen. Saddam klaagde niet en als hij het toch deed was het veelal terecht, aldus Ellis.

Saddam Hussein zat gevangen in Camp Cropper vlakbij het internationale vliegveld van Bagdad. Hij bracht zijn dagen door in een cel van 1.80 bij 2.40 meter. Er stonden een veldbed, een klein tafeltje, een paar boeken, twee plastic stoelen, een bidkleedje en twee waterkommen. In de cel ernaast stond medische apparatuur klaar voor noodgevallen.

Toen Ellis, die eind 2003 als reservist werd opgeroepen, aan zijn arbeid begon, had hij maar een taak. Hij moest Saddam in alle gevallen in leven houden. "Saddam Hussein kan niet in Amerikaanse detentie sterven. Doe wat je nodig vindt om hem in leven te houden", vertelde een kolonel hem bij zijn aanstelling.

Victor

Ellis controleerde Saddam (die nooit bij zijn voornaam werd genoemd, er werd alleen gesproken over Victor - zijn militaire codenaam) twee keer daags, waarna hij een uitgebreid verslag schreef.

De oud-leider rookte sigaren en dronk koffie om naar eigen zeggen zijn bloeddruk laag te houden. Toen hij een korte periode naar buiten mocht, spaarde hij broodkruimels om vogels te voeren.

Onkruid

Ook verzorgde hij een stuk grond met onkruid. Dat laatste deed Saddam denken aan zijn jeugd, aldus de verpleger. "Hij zei dat hij een boer was toen hij jong was en dat hij zijn afkomst nooit is vergeten."

Saddam verklaarde geen spijt te hebben over zijn daden. "Hij zei alles te hebben gedaan voor Irak". Wel kon de man die duizenden mensen uit de weg liet ruimen, met weemoed praten over gelukkiger tijden. Zo vertelde hij dat hij zijn kinderen voor het slapen gaan voorlas en zijn dochter verzorgde als ze buikpijn had.

Ellis moest eind 2005 plotseling vertrekken omdat zijn broer op sterven lag. Bij hun afscheid omhelsde Saddam hem en zei dat ze broeders waren. De 69-jarige Saddam werd zaterdag bij dageraad opgehangen


'Amerikanen twijfelden aan haast om Saddam te hangen'

1 januari 2007 19:01

BAGDAD - Amerikaanse functionarissen in Bagdad hebben vraagtekens gezet bij de haast van de Iraakse premier Nuri al-Maliki om de voormalige president Saddam Hussein te executeren. Dat meldde The New York Times maandag. Door deze bezwaren moest de Iraakse regering op het laatst alle zeilen bijzetten om de bureaucratische kant van de executie rond te krijgen.

De Amerikanen maakten hun kanttekeningen op een bijeenkomst donderdag bekend. Zij wezen op een bepaling in de nieuwe grondwet dat de driekoppige presidentiële raad altijd zijn goedkeuring moet geven aan een ophanging en de stipulatie in een oude Iraakse wet die stelt dat geen executies kunnen worden uitgevoerd tijdens het islamitische offerfeest.

De voormalige dictator zou pas worden overgedragen als aan deze voorwaarden zou zijn voldaan. Een Iraakse functionaris zei tegen de krant dat de Amerikanen an sich geen problemen hadden met de overdracht van Saddam, maar dat het wel volgens de wet moest gebeuren. Sinds zijn arrestatie eind 2003 zat Saddam gevangen in het Amerikaanse Camp Cropper in Bagdad. De regering moest als gevolg van de Amerikaanse voorwaarden allerlei juridische foefjes toepassen om de zaak rond te krijgen.

Talabani

President Jalal Talabani had eerder al aangegeven geen decreet tot executie te zullen tekenen. Maliki kreeg uiteindelijk een brief waarin Talabani schreef het decreet niet te zullen tekenen, maar verder verklaarde ,,geen bezwaar'' te hebben tegen de terechtstelling van Saddam.

Vrijdagavond was er echter nog steeds geen oplossing voor de bepaling dat er tijdens het offerfeest niemand mag worden geëxecuteerd. Dit probleem werd volgens The New York Times tenslotte opgelost met een telefoontje naar de machtige religieuze leiders van de sjiieten in Najaf.

De ayatallohs gaven het groene licht waarna premier Maliki vrijdag even voor middernacht het doodsvonnis kon tekenen. Zes uur later werd de 69-jarige Saddam Hussein in een gevangenis in de sjiitische wijk Khadimiya opgehangen.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net /AP

,01-01-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics