Nickerie.Net, woensdag 10 januari 2007


Italie: Rookverbod bevalt rokers goed

 

Italië - Sinds twee jaar mag in Italië niet meer worden gerookt in openbare ruimtes. Het rookverbod bevalt rokers, niet-rokers en horecapersoneel goed. In de Taverna del Campo zitten drie dertigers aan de witte wijn. De vriendinnen mogen hun aperitief graag drinken in de wijnbar aan het pittoreske Campo de’ Fiori in Rome. Er wordt niet gerookt en de drie niet-rooksters zijn daar blij mee. „De lucht is schoon, je kunt tenminste ademen”, zegt de 33-jarige Federica Giannini. De andere vrouwen knikken instemmend. „Ik heb een dochter van 10. Die komt nu gezellig met me mee”, vertelt de 35-jarige Anna Dolcetti. „Toen er overal nog gerookt mocht worden, liet ik dat wel uit mijn hoofd. Dat vond ik te ongezond voor haar.”

In Italië mag sinds 10 januari 2005 niet meer gerookt worden in openbare ruimtes. Alle werkplekken, cafés, restaurants en andere uitgaansgelegenheden horen rookvrij te zijn. Rokers mogen alleen binnen een sigaret of sigaar opsteken als er daar speciale ruimtes voor zijn gemaakt. Maar in de horeca zijn die er nauwelijks. Vanwege ruimtegebrek en de kosten heeft slechts één procent van de uitgaansgelegenheden een rookgedeelte gecreëerd. Rokers moeten buiten aan hun trekken komen.

Op het Campo de’ Fiori, een plein vol restaurants, pizzeria’s, wijnbars en pubs, zitten en staan dan ook veel mensen buiten. Voor de deur van restaurant Ditirambo staat een groepje klanten te roken. „Ik rook tegenwoordig veel minder als ik uit eten ga”, zegt studente Laura Aquila, een voorstander van het verbod, terwijl ze een sigaret opsteekt. „Voorheen rookte ik tussen de gangen door en kwam ik uit op drie sigaretten per avond. Nu rook ik eentje, als ik uitgegeten ben. Ik vind dat fijn zo. De sigaret smaakt me beter, ik geniet er meer van.”

De eigenaar van Ditirambo vind het prettig niet meer in de rook te hoeven werken. Hij zegt nooit problemen te hebben met klanten die binnen wilden opsteken. „De gewoonte om in een restaurant niet te roken is razendsnel ingeburgerd. Het is inmiddels net zo normaal als niet roken in de bioscoop.”

Veel horeca-ondernemers die over een terras beschikken, hebben daar twee meter hoge, championvormige gaskachels neergezet. Zo kunnen de rokers – net geen kwart van de bevolking – er toch warmpjes bijzitten.

Voor de pub 'The drunken Ship' zitten rokers Valentina Campo (27) en Valerio di Trenta (30) onder zo’n kachel een biertje te drinken. Valentina heeft helemaal geen moeite met het rookverbod. „Voordat het van kracht werd, zag ik er wel tegenop. Want drinken ging voor mij samen met roken. Maar het is heel prettig om, wanneer ik uit ben geweest, niet al mijn kleren buiten te hoeven hangen vanwege de rookstank.” Vriend Valerio is minder enthousiast. „Het is mij in de cafés en discotheken te schoon, te steriel. Ik mis de geur van rook vermengd met alcohol.” Hij grinnikt. „Bovendien kan je geen meisje meer versieren door haar om een vuurtje te vragen.”

 

Noorwegen, Ierland en Italië hebben de anti-rookmaatregelen enkele jaren geleden genomen, dit jaar volgen veel andere landen. Zo zijn Belgische restaurants sinds 1 januari 2007 rookvrij, hoewel kleine cafés en frietkramen mogen volstaan met afzuiginstallaties. Er mogen aparte rookzaaltjes komen, mits daar niet gegeten wordt, maar in Italië is gebleken dat die vaak uitblijven. Het Franse rookverbod in openbare ruimtes gaat volgende maand in, per 1 januari 2008 volgt de horeca. Schotland (maart), Wales en Noord-Ierland (april) en Engeland (juli) krijgen ook een totaal verbod in de horeca. Denemarken zondert na april alleen nog de kleinste cafés en bars uit. Over het Nederlandse rookbeleid in de horeca is nog geen besluit gevallen.

 

Het Hogere Instituut van de Gezondheidszorg (ISS) in Italië heeft zowel in 2005 als 2006 onderzoek gedaan naar het rookverbod. Het percentage Italianen dat vóór het rookverbod in de horeca is, is gestegen van 90 naar 94 procent. Het percentage dat voor het rookverbod op het werk is, is gegroeid van 87 naar 91 procent. Maar daar zegt slechts 70 procent zich aan het verbod te houden, aldus Piergiorgio Zuccaro van het ISS. „Rokers blijken zich in de wc’s terug te trekken, met het raampje open.” Dat de Italianen – die het meestal niet zo nauw nemen met de regels – zich toch goed aan het algehele rookverbod houden, komt volgens Zuccaro vanwege de grote sociale controle. „Het verbod op het autorijden zonder gordel, bijvoorbeeld, wordt veel slechter nageleefd omdat daar de sociale controle ontbreekt.” Bij de vereniging van horeca-ondernemers (Fipe) zijn nauwelijks meldingen van overtreders. De klanten blijven gewoon komen. Rokers gaan alleen minder vaak naar bingohallen en casino’s.”

 

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Trouw

,10-01-2007

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics