Nickerie.Net, vrijdag 12 januari 2007


Nederland en Kyoto-doelen:

Fiets naar de buurtsuper en spaar het klimaat

Hugo van der Steenhoven

Meer fietsen helpt geweldig tegen de uitstoot van CO2. Maar wie laat de auto staan? Kansen voor een nieuw kabinet. Korte autoritjes (tot 7,5 kilometer) zijn erg vervuilend. Door de koude motor en telkens optrekken en weer afremmen, blaast uw auto erg veel CO2 de lucht in. Als iedereen voortaan die korte stukjes gaat fietsen, dan halen we in één klap een achtste deel van de binnenlandse Kyoto-doelen.

Investeren in fietsen is effectief en duurzaam.

Het kan de laatste weken echt niemand meer zijn ontgaan: het klimaat verandert. Om verdere stijging van de temperatuur en de zeespiegel af te wenden, moet de uitstoot van broeikasgassen drastisch dalen. De doelen van het Kyoto-verdrag, dat we voor de helft in het buitenland halen, zijn niet voldoende. Er zal de komende jaren veel meer moeten gebeuren en de vertrouwde Nederlandse fiets kan verrassend veel voordeel opleveren.

De afstanden die een fietser aflegt zijn weliswaar klein, maar de besparingen zijn groot. Met andere woorden: op de fiets naar de supermarkt of sportclub spaart het klimaat. De Fietsersbond heeft met hulp van het Milieu- en Natuurplanbureau en onderzoeksbureau CE uitgerekend hoeveel het precies scheelt.

En wat blijkt? Als al die korte autoritjes op de fiets worden afgelegd, voorkomt Nederland jaarlijks een uitstoot van 2,4 miljoen ton CO2. En is dat veel? Om Kyoto te halen, moeten de emissies met 20 miljoen ton laten dalen. Met de korte fietsritjes hebben we al bijna een achtste deel van de Kyoto-doelen binnen. Dat is de moeite waard.

De cijfers zijn prachtig. Maar de eeuwige vraag is of mensen echt bereid zijn de auto laten staan. Eigenlijk heeft Nederland allang bewezen dat mensen best willen fietsen. We zijn in vergelijking met andere landen gezegend met zeer veel fietsers. En dat komt niet alleen doordat Nederland plat is. De meeste steden in de ons omringende landen liggen ook in vlak terrein. Het geheim is goede fietspaden, stallingen en andere fietsvoorzieningen.

En het einde van de groei is nog lang niet in zicht. Neem een stad als Groningen. Zes op de tien Groningers pakt de fiets als ze de deur uitgaan, landelijk is dat 27 procent. Ook dat is geen toeval, maar het gevolg van jarenlang goed fietsbeleid. Wat in Groningen kan, is ook in andere gemeenten mogelijk. En er is beslist draagvlak voor. Zo opende Zutphen onlangs een gratis bewaakte fietsenstalling voor 3000 fietsen bij het station. „Het helpt het verkeer in de stad te ontlasten, het is milieuvriendelijk en gezond”, verklaarde wethouder Kees Luesink.

Tot nu toe vertrouwen we vooral op technische en dure oplossingen om de CO2-uitstoot door het verkeer te bedwingen: hybride auto’s en biobrandstof. Zo hopen we onbekommerd onze levensstijl voort te kunnen zetten. Maar helaas: een hybride auto helpt niet echt.

Om de uitstoot van CO2 met 2,4 miljoen ton te verminderen moeten er maar liefst 3,7 miljoen hybride auto’s rondrijden, de helft van het Nederlandse wagenpark. Over biobrandstof bestaan ook nog de nodige twijfels. Kies daarom voor het snelste en effectiefste middel om CO2 te besparen: de fiets.

Om de fietser op weg te helpen heeft de Fietsersbond suggesties voor het nieuwe kabinet. Investeer 850 miljoen. Stop dat geld in stallingen en flitsfietspaden, in voorlichting en bestrijding van fietsdiefstal, en hef barrières voor fietsers op. Nu al komt 39 procent van de reizigers op de fiets naar de trein. Met investeren in stallingen bij stations is dat aandeel eenvoudig te vergroten.

Ook op grotere afstanden is winst te boeken. Een zesde van de ritten tussen de 7,5 en 15 kilometer wordt op de fiets afgelegd. Dat aandeel kan met de juiste maatregelen veel groter worden. Bijvoorbeeld door flitsfietspaden waar de fietser comfortabel en veilig van huis naar werk en vice versa kan rijden.

Investeren in schone brandstof is prima. Maar laten we vooral niet vergeten wat we al in huis hebben: heel veel fietsen en fietsers. Investeren in die fietsers is bijzonder effectief, duurzaam en schoon.

Hugo van der Steenhoven is directeur van de Fietsersbond

 

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Trouw

,12-01-2007

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics