Nickerie.Net, dinsdag 30 januari 2007


Chemici zetten nieuwe stap in ontwikkeling geheugen

Peter de Boer

Een team onderzoekers van de University of California en het California Institute of Technology hebben een nieuw soort geheugen ontwikkeld. Verrassend genoeg zijn het chemici en geen computerwetenschappers. De geheugenmodule werkt met moleculaire schakelingen en heeft een opslagcapaciteit van 100 gigabit per vierkante centimeter. Ter vergelijking: de dichtheid van conventioneel flashgeheugen is op zijn best enkele gigabits.

Afbeelding: Twee rotaxaanmoleculen werken als schakelingen

De ontwikkeling is volgens de uitvinders een belangrijke stap in de richting van een volledig moleculaire computer, een ontwerp dat vele malen kleiner en krachtiger zal zijn dan de huidige computers. Aan de basis van het ontwerp liggen horizontale en verticale gekruiste perpendiculaire silicium en titanium draadjes. Deze draadjes liggen op een onderlinge afstand van 16 nanometer. Op ieder snijpunt van twee draden zitten zogenaamde rotaxaanmoleculen, moleculen die in twee verschillende standen geschakeld kunnen worden. Door het voltage op iedere draad te wijzigen kan elk van de moleculen in de gewenste stand gezet worden, daarmee is iedere kruising in de draden een bit. Het ontwerp biedt ook tolerantie voor fouten: als een aantal schakelingen defect zijn, werkt de rest van de module gewoon verder. Rotaxaanmoleculen Twee rotaxaanmoleculen werken als schakelingen

Dat er een proof-of-concept model is wil overigens niet zeggen dat de eerste fabrieken morgen hun deuren zullen openen. Het is bijvoorbeeld onvoldoende duidelijk hoe de moleculaire schakelingen zich over een langere periode zullen gedragen. De bedoeling van de onderzoekers was ook niet nu een oplossing te presenteren die geschikt is voor massaproductie, het model is slechts bedoeld om aan te tonen dat moleculaire chips dichtheden kunnen bereiken die met traditionele technieken pas over tien tot vijftien jaar mogelijk zijn. 'We zijn nu op het punt waarop Intel volgens de wet van Moore in 2020 kan zijn', aldus James Heath, een professor van Caltech en lid van het onderzoeksteam.

De onderzoekers wijzen er in hun rapport op dat geen van de huidige chipfabrikanten de steeds verder gaande miniaturisatie vol kan houden. Ze zullen rond 2013 tegen de grens van de techniek aanlopen volgens de Californische onderzoekers. Dat er een grote toekomst is weggelegd voor de moleculaire technologie mag volgens de onderzoekers geen twijfel meer lijden.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dailytech

,30-01-2007

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics