Nickerie.Net, donderdag 22 februari 2007
Elsevier, 24 februari 2007
Ooit had de bekende advocatenfamilie Moszkowicz een goede reputatie. Maar nu de in opspraak geraakte Bram Moszkowicz – oogappel van vader Max – zich noodgedwongen heeft teruggetrokken uit de zaak-Holleeder, is de onttakeling van de beroemde advocatendynastie compleet. Hoe heeft het zover kunnen komen?
Advocaat Bram Moszkowicz |
Franz Kafka's Het Proces is het lievelingsboek van de geplaagde Amsterdamse advocaat Bram Moszkowicz (46) en het is wel heel symbolisch dat één van de bewakers van hoofdpersoon Josef K. uitgerekend Willem heet. Ook in het leven van Moszkowicz speelt de naam Willem een sleutelrol. Zijn onmogelijk gebleken spagaat als raadsman van de beruchte Amsterdamse onderwereldfiguur Willem Holleeder en als oud-advocaat van de in mei 2004 geliquideerde zakenman Willem Endstra heeft hem in de problemen gebracht. Ook werd Moszkowicz naar eigen zeggen door zijn vader vroeger liefkozend Willem genoemd en noemen vrienden hem nog steeds zo.
Niet Bram, maar Willem Moszkowicz! Het is een komische noot in het koningsdrama dat zich dezer dagen voltrekt. Eerst was er donderdag 15 februari het keiharde vonnis in het kort geding van Moszkowicz tegen hoofdredacteur Jort Kelder van het zakenblad Quote. Die had hem wegens zijn vriendschappelijke banden met Holleeder 'maffiamaatje' genoemd en suggereerde dat Moszkowicz zich voor zijn diensten laat betalen met zwart geld.
Volgens de voorzieningenrechter, mr. M.Y.C. Poelmann, heeft Kelder met zijn uitlatingen niet onrechtmatig jegens Moszkowicz gehandeld. 'De term “maffiamaatje” en de stelling dat mr. Moszkowicz vriendschappelijke betrekkingen heeft met de onderwereld zijn weliswaar beledigend en voor een advocaat uiterst schadelijk, maar vinden voldoende steun in het toen beschikbare feitenmateriaal,' meent de rechter.
Ook staat het Kelder volgens Poelmann vrij 'om de vraag naar eventuele betaling van mr. Moszkowicz met zwart geld aan de orde te stellen en daarbij zijn eigen conclusie te trekken. Hetzelfde geldt voor het opwerpen van de vraag of mr. Moszkowicz zijn geheimhoudingsplicht jegens Endstra heeft geschonden.' Moszkowicz kondigde meteen hoger beroep aan, maar de toon was gezet.
Dezelfde donderdag dienden de nabestaanden van Endstra bij de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten, mr. Hans van Veggel, een klacht in tegen Moszkowicz. Zij vinden dat hij wegens het dienen van tegenstrijdige belangen moet stoppen als advocaat van Holleeder.
Tot slot bleek dat de Rijksrecherche over bewijzen beschikt dat in 2002 gelekte, belastende stukken over Endstra afkomstig waren van het kantoor van Moszkowicz. Als dat klopt, is er sprake van een strafbaar feit.
Met deze drieklapper was de ellende nog niet voorbij. De dag erna, vrijdag, maakte het Openbaar Ministerie (OM) bekend dat Jort Kelder niet wordt vervolgd wegens smaad. En aan het begin van de avond dezelfde dag werd Moszkowicz door gewapende agenten in een geblindeerde auto van zijn kantoor annex woonadres aan de Herengracht in veiligheid gebracht na bedreigingen.
Afgelopen maandag, ten slotte, maakte Moszkowicz op een dramatische, live op televisie uitgezonden persconferentie bekend dat hij zich – onder hevig protest – terugtrekt als raadsman van Holleeder. Voor Bram Moszkowicz voelt het allemaal wellicht als 'Kafka', maar wat hem nu overkomt, heeft hij door zijn gedrag over zichzelf afgeroepen. Zijn harde val hing al een jaar in de lucht. Hoe kon het zover komen?
Scarface
Onder normale omstandigheden formuleert Moszkowicz plechtstatig en
bedient hij zich graag van een kwinkslag. Maar tijdens twee gesprekken op zijn
kantoor – vlak voor zijn gedwongen tijdelijke onderduik – maakte hij een
opgejaagde indruk. Soms deed hij denken aan Al Pacino in zijn briljante rol als
Scarface, de maffiabaas die zich vlak voor zijn ondergang nog even moed insnoof.
Diens door Peter Donkersloot geschilderde portret hangt prominent en enigszins
provocerend achter het antieke bureau van Moszkowicz.
Het leek of ook Moszkowicz zijn ondergang zag aankomen. Met overslaande stem trok hij tijdens het eerste gesprek van leer tegen alle beschuldigingen aan zijn adres. Een deel wist hij overtuigend te weerleggen. Op zo'n moment leek zijn zelfvertrouwen op te flakkeren. Maar andere beschuldigingen die blijven opduiken in het almaar uitdijende dossier in de zaak-Holleeder zijn gebaseerd op feiten. Soms probeerde Moszkowicz zich er met zijn versie nog uit te draaien. Andere zaken gaf hij volmondig toe.
Het had iets van een schuldbekentenis. Hij heeft inderdaad sms'jes gestuurd naar het mobieltje van 'gangsterliefje' Orminda Soerel, zus van Holleeders partner in crime Dino Soerel en aanvankelijk zelf ook verdachte. En het klopt dat Holleeder gebruik heeft gemaakt van het mobieltje van zijn advocaat en diverse keren naar buiten belde met de kantoorlijn. Die gesprekken kwamen aan het licht omdat ze werden gevoerd met mensen die door de politie werden 'getapt'.
Ook klopt het dat Moszkowicz een paar jaar geleden zijn gepantserde BMW heeft verkocht aan een autohandelaar die de auto doorverkocht aan Holleeder. Deze tussenpersoon bouwt voor veel criminelen op de plaats van de airbag een kluisje in. Ideaal voor het wegstoppen van wapens. Van diezelfde tussenpersoon kocht Moszkowicz eerder een Ferrari die daarvoor in het bezit was van Klaas Hummel, zakenpartner van Endstra.
Het omvangrijke dossier tegen Holleeder van het OM lijkt tevens gericht tegen diens raadsman. De suggestie wordt gewekt dat die volledig in de tang zit van zijn oppermachtige cliënt. Zo bevat het dossier een verklaring van Endstra dat hij eind 2002, nota bene op het kantoor van Moszkowicz, door Holleeder werd afgeperst. Moszkowicz had de zakenman dringend verzocht naar zijn kantoor te komen waar vervolgens Holleeder de verraste Endstra ontving, die zelfs een pistool tegen zijn hoofd kreeg gedrukt door een maat van Holleeder.
Weliswaar zou Moszkowicz niet tevoren van die dreiging hebben geweten, maar het incident roept vragen op over zijn rol. In hoeverre is hij verantwoordelijk? En waarom moest dat gesprek zo nodig op zijn kantoor plaatshebben? Advocatenkantoren mogen niet worden afgeluisterd en zijn daarom voor criminelen gewilde lokaties om zaken te doen. Onder meer door Holleeder met zijn telefoons te laten bellen, lijkt Moszkowicz diens criminele praktijken te faciliteren.
Die verdenking geldt ook voor een bijeenkomst op zijn kantoor op 10 oktober 2000. Een paar uur na de liquidatie van de beruchte crimineel Sam Klepper was daar 'topberaad'. Aanwezig waren Willem Holleeder, John Mieremet – de in 2005 geliquideerde partner in crime van Klepper – en Koos Reuvers, tweede man van de gevreesde drugsbaron Johan Verhoek.
Omhelzingen
Moszkowicz maakt er geen geheim van dat hij vriendschappelijke
contacten onderhoudt met zijn klanten. In 1998 vertelde hij in het boek Recht in
de ogen van mr. Abraham Moszkowicz, opgetekend door John van den Heuvel van De
Telegraaf, over Heineken-ontvoerder Cor van Hout: 'Cor was iemand die indruk op
me maakte door zijn zelfspot en onbegrensde humor. Hij is een intelligente man
met wie ik een andere band heb dan met de gemiddelde cliënt.'
Officier van justitie Martin Witteveen verbaasde zich tijdens het monsterproces tegen Verhoek, alias De Hakkelaar, over de wederzijdse omhelzingen. Met de Surinaamse drugsbaron Desi Bouterse poseerde Moszkowicz, de armen amicaal over elkaars schouders, voor een Telegraaf-fotograaf. En ook met Willem Holleeder onderhoudt hij warme banden. Ze ontmoetten elkaar geregeld in Amsterdam, zagen elkaar onder meer in Zuid-Frankrijk en naar verluidt op Ibiza.
Volgens het OM onderhoudt Moszkowicz een te nauwe band met zijn criminele klantenkring, die hij wellicht ook faciliteert. Door verklaringen van de Criminele Inlichtingeneenheid (CIE) over diens advocaat Moszkowicz in het dossier tegen Holleeder op te nemen, ontketende het OM een 'vuile oorlog' die tot de dag van vandaag voortduurt (zie 'De “actie beschadiging” van het OM' op pagina 14).
Jarenlang had de bekende advocaten–familie Moszkowicz een uitstekende reputatie: de naam was een ijzersterk merk. Ooit bestond de Moszkowicz-maatschap uit vader Max (1933) en zijn vier zonen David (1950), Baruch (1953), Max junior (1955) en Bram (1960). Een voor Nederland unieke situatie. Max Moszkowicz senior – de pleitvader – begon zijn praktijk in 1958 en leerde zijn zonen de kneepjes van het vak. Moszkowicz grossierde in grote zaken, die in zijn lijfblad De Telegraaf steevast breed werden uitgemeten.
Samen met oogappel Bram stond vader Moszkowicz in de jaren tachtig van de vorige eeuw de Heineken-ontvoerders Cor van Hout en Willem Holleeder bij en later verdedigden vader en zoon drugsbaron Johan Verhoek.
Van de Moszkowicz-zonen gold Bram als de kroonprins. Steeds meer nam hij de fakkel van zijn vader over. Flamboyant en welbespraakt werkte hij zich op tot Bekende Nederlander. Nog meer dan zijn vader straalt Bram succes uit. Hij draagt mooie pakken en hagelwitte overhemden van couturier Borrelli uit Napels, voorzien van het zelf ontworpen 'Moszkowicz-boordje'. Zijn vrouw liet zich ooit ontvallen dat hij ze na één keer dragen weggooit.
Net als zijn vader en oudere broer David verzamelt Bram Moszkowicz dure, snelle auto's van onder meer de merken Ferrari, Jaguar en Aston Martin, maar hij rijdt ook graag in blinkende SUV's. En hij heeft naast zijn huwelijk met kantoorgenote Juliëtte Polak een passie voor mooie vrouwen. Zijn klanten rekent Moszkowicz een uurtarief oplopend tot rond de 600 euro. Standaard vraagt hij een voorschot van 20.000 euro.
Door zijn hoge werktempo is Moszkowicz allang miljonair. Hij omringt zich met kostbaar antiek en laat het ook in restaurants en hotels graag breed hangen. Vrijwel elk weekeinde verblijft hij met zijn vrouw en twee kinderen in de Belgische badplaats Knokke. De zomer zit hij het liefst een paar weken in een vijfsterrenhotel aan de Franse Rivièra. Ook daar gaan de zaken vaak gewoon door.
Een complexe strafzaak als die tegen Holleeder doet Moszkowicz met een heel team. Na het lezen van het dossier geeft hij in grote lijnen de verdediging aan. Een van zijn medewerkers, meestal oud-advocaat en vriend Arnoud Comans, schrijft een conceptpleitnota. Vervolgens neemt Moszkowicz de eindversie voor zijn rekening en voert de verdediging in de rechtszaal. Naast het optreden in de media is pleiten zijn sterkste punt. Moszkowicz zorgt voor theater en gaat als verdediger vaak tot het uiterste voor zijn cliënt. Maar hij doet zoveel zaken tegelijk dat zijn dossierkennis er weleens bij inschiet.
Nieuwe medewerkers weten dat ze niet kunnen toetreden tot de maatschap Moszkowicz, Moszkowicz, Moszkowicz en Moszkowicz. Daardoor heeft zijn kantoor iets van een duiventil: jonge talenten vliegen na een paar jaar uit om voor zichzelf te beginnen of gaan naar een kantoor waar ze wel partner kunnen worden.
In het televisieprogramma De nieuwe Moszkowicz selecteerde hij enkele jaren geleden uit een aantal kandidaten zijn 'opvolger'. De talenten mochten tijdelijk rondrijden op een fraaie scooter van de zaak. Op 11 maart 2004 werd nota bene Willem Holleeder op het Amsterdamse Museumplein aangehouden op zo'n Vespa, die op naam bleek te staan van het kantoor van Moszkowicz. Stom toeval, beweerde de raadsman. Zijn vrouw was met haar scooter gevallen en had het voertuig ingeleverd bij Vespa Lifestyle Store Andiamo. Laat Holleeder nu net die scooter tweedehands aanschaffen! Blijkbaar was de dealer vergeten het kenteken te veranderen.
Zwart geld
In de glamourwereld van televisie voelt Moszkowicz zich thuis. Met
plezier schuift hij geregeld als misdaadspecialist aan in RTL Boulevard. Hij
heeft voor RTL een proefuitzending gemaakt voor een nieuw programma. De
bedoeling is dat hij zijn vooroordeel over een bekende gast opschrijft, die
vervolgens onderwerpt aan een stevig kruisverhoor en dan zijn definitieve
oordeel vaststelt.
Met dank aan de jarenlange contacten met de bevriende misdaadverslaggevers Peter R. de Vries en John van den Heuvel geldt Moszkowicz als één van de bekendste strafpleiters van Nederland. Dat hij vrijwel geen grote zaak wint en volgens collega-juristen in civiele zaken bepaald niet uitblinkt, doet geen afbreuk aan zijn ijzersterkte reputatie. Steeds meer is Moszkowicz zich gaan gedragen naar zijn eigen sterrenstatus. En dat geeft aanleiding tot jaloezie en roddel en achterklap.
Geruchten over zwart geld bijvoorbeeld zijn er al jaren. Zware jongens betalen hun advocaat het liefst zwart. Vaak kunnen ze niet anders. In de tijd dat Moszkowicz met zijn vader De Hakkelaar verdedigde, kreeg de recherche een tip over tassen met geld en koeriers die miljoenen op geheime rekeningen in Zwitserland zouden storten. Maar intensief speurwerk van de politie leverde niets op.
Wel zichtbaar is wat de Friese strafpleiter Willem Anker treffend omschrijft als twee benen in één kous: het in dezelfde zaak bijstaan van meerdere verdachten. Moszkowicz heeft daar geen enkele moeite mee. In de megazaak tegen de bekende crimineel Etienne Urka – jarenlang de tweede man van de in 1991 geliquideerde drugsbaron Klaas Bruinsma en daarna diens vermeende opvolger – stond hij midden jaren negentig zelfs vier verdachten bij.
Eén keer liep Moszkowicz om deze reden een berisping op door de Amsterdamse Raad van Discipline. Hij was advocaat van een Surinaamse vrouw die in 1998 op Schiphol was betrapt met 52 kilo cocaïne in haar bagage. De vrouw smokkelde de illegale waar in opdracht van haar vriend, de Surinaamse drugsbaron Ronnie Brunswijk, ook een cliënt van Moszkowicz. Het OM wilde de vrouw als kroongetuige laten verklaren tegen Brunswijk, maar dat zou Moszkowicz haar hebben ontraden. Volgens het OM was er sprake van tegenstrijdige belangen en had Moszkowicz zijn verdediging moeten staken. In hoger beroep bij het Hof van Discipline werd de berisping gehandhaafd.
Angst
De omgang met grote jongens uit de onderwereld is doorgaans lastig. Ze
zijn veeleisend en gewend om te manipuleren. Aanvankelijk had Moszkowicz een
zwak voor de gevreesde Hakkelaar, maar de angst sloeg toe toen die zijn ware
gezicht leek te tonen. De recherche ontdekte dat er vergevorderde plannen waren
om officier van justitie Fred Teeven te ontvoeren. Ergens midden in het land was
al een oude sloperij ingericht om de magistraat vast te houden. Vanaf dat moment
werd Teeven dag en nacht beveiligd. Vader Max zei tegen Teeven dat Bram bang was
voor zijn cliënt. Maar justitie vond beveiliging onnodig.
Holleeder is veel geslepener dan De Hakkelaar, zo blijkt uit het dossier. Onder het mom van vriendschap likt hij zich eerst bij mensen in, om diezelfde personen vervolgens genadeloos 'leeg te trekken'. Dat overkwam in elk geval Endstra.
Tijdens zijn achtste 'achterbankgesprek' met CIE-rechercheurs, op 7 juli 2003, vertelde Endstra dat een ontevreden Turkse cliënt Moszkowicz wilde vermoorden. De man had in plaats van vrijspraak een jarenlange gevangenisstraf gekregen. Maar Holleeder wierp zich op als bemiddelaar: 'Hun hebben dus hem schijnbaar geholpen (…). Hun hebben dat opgelost voor hem.'
Volgens justitie bediende Holleeder zich met zijn maten van een beproefde truc om vermogende zakenlieden af te persen: de één bedreigt, waarop de ander als reddende engel opduikt en in ruil voor betalingen of diensten het 'gevaar' bezweert. Bij wijze van 'vriendendienst' voorzag een klusjesman van Holleeder het kantoor van Moszkowicz aan de buitenkant van camera's. Ook hier vermoedt justitie dubbelspel: dankzij de camerabeelden was Holleeder exact op de hoogte van de bezoekers van het kantoor.
Wegens zijn eigen rol in het dossier tegen Holleeder staat Bram Moszkowicz al meer dan een jaar onder zware druk. Noodgedwongen is hij voortdurend bezig zichzelf vrij te pleiten. Motto: de aanval is de beste verdediging. Daarbij schuwt hij geen enkel wapen. De 'vlerken' van de CIE die al die 'roddel en achterklap' hadden opgetekend, verweet hij zelfs uitlokking tot moord op zijn cliënt Holleeder. In zijn ogen hadden ze Endstra zitten opstoken om een aanslag op Holleeder te (laten) plegen. Per brief sommeerde het Amsterdamse politiekorps Moszkowicz die ernstige aantijging in te slikken. Op 10 januari 2007 stond de brief in het korpsblad.
Tijdens de in totaal vier pro-formazittingen in het afgelopen jaar kwam het al een paar keer tot een harde aanvaring met de officieren van justitie Fred Teeven (inmiddels Kamerlid voor de VVD) en Koos Plooij. Zij zijn immers verantwoordelijk voor de samenstelling van het dossier. Teeven heeft zich tegenover hem verontschuldigd, beweert Mosz–kowicz – ook op de persconferentie van maandag zei hij dat – en verwijst daarbij naar een uitzending van het tv-programma Tegenpolen. Maar de transscriptie is minder overtuigend dan Moszkowicz suggereert. Teeven betreurt hooguit bepaalde details.
Volgens Moszkowicz hebben procureur-generaal Harm Brouwer en zelfs de toenmalige minister Piet Hein Donner van Justitie afstand genomen van de wijze waarop Moszkowicz in het dossier figureert. Van hogerhand zouden de zaaksofficieren zijn teruggefloten. Woordvoerder Wim de Bruin van het OM ontkent dat ten stelligste: 'Het Landelijk Parket en procureur-generaal Brouwer kunnen zich volledig vinden in de samenstelling van het dossier. Centraal staat en zal blijven staan de waarheidsvinding in de strafzaak tegen Holleeder. Er is geen strafzaak tegen mr. Moszkowicz.'
De val van het merk Moszkowicz is razendsnel gegaan. In oktober 2005 werd Baruch, een oudere broer van Bram, na de zoveelste uitglijder voor onbepaalde tijd geschorst door de Raad van Discipline. Volgens de tuchtrechter had hij gerommeld met declaraties. Op 23 juni 2006 bevestigde het Hof van Discipline de uitspraak.
Rond die tijd werd vader Moszkowicz getroffen door een herseninfarct. Sinds die tijd is hij halfzijdig verlamd en kan hij amper nog praten. Met zijn vader heeft Bram Moszkowicz een hechte emotionele band. Juist nu hij de adviezen en rugdekking van zijn vader het hardst nodig heeft, moet Bram het zelf doen. De rustgevende factor in zijn leven is weggevallen.
De gebeurtenissen van de laatste dagen kwamen daar nog eens als een lawine overheen. Stoppen als advocaat van Holleeder was de enige uitweg. Maar het ongekende koningsdrama is zijn eigen schuld. Bram Moszkowicz dacht dat je met criminelen als Holleeder bevriend kunt zijn en is het slachtoffer geworden van zijn eigen cliënt. Door het ogenschijnlijke succes waande hij zich onaantastbaar.
Voeg daarbij de enorme werkdruk en de begrijpelijke angst. Door een combinatie van al die factoren is de kroonprins keihard van zijn voetstuk gevallen. Meer dan ooit zal Bram Moszkowicz zichzelf identificeren met Kafka's Josef K. Maar dat is slechts het halve verhaal.
Kaders bij artikel:
DE 'ACTIE BESCHADIGING' VAN HET OM
Volgens Openbaar Ministerie zat Moszkowicz volledig in de tang van zijn cliënt
Willem Holleeder. De advocaat zelf ziet dat anders
Vanaf het begin heeft het Openbaar Ministerie (OM) belastende informatie over Bram Moszkowicz in zijn rol als raadsman van Willem Holleeder in het dossier opgenomen. De suggestie wordt gewekt dat hij volledig in de tang zit van zijn cliënt en te weinig afstand bewaart. Er is onder meer een proces-verbaal over de innige band die Moszkowicz onderhield met 'gangsterliefje' Orminda Soerel – zus van Holleeders partner in crime Dino Soerel – en over een bedreiging van Willem Endstra door Holleeder c.s. op het kantoor van Moszkowicz.
De advocaat zelf repte woedend van de 'actie beschadiging' door het OM. Per brief verzocht hij toenmalig officier van justitie Fred Teeven het dossier te 'schonen'. Een kopie daarvan stuurde hij naar de twaalf advocaten van de medeverdachten van Holleeder. Het OM hield voet bij stuk. Tijdens een pro-formazitting in mei 2006 gaven Teeven en zijn collega Koos Plooij tekst en uitleg over hun werkwijze. Volgens hen heeft er geen onderzoek naar het privéleven van de raadsman plaatsgehad, maar betrof het een bijvangst uit onder meer telefoontaps van anderen en verklaringen van getuigen. 'Niemand mag van het OM verwachten dat dergelijke toevallig passerende informatie wordt “weggesneden”, alleen maar omdat het de naam van een bekende advocaat betreft, zeker niet als zij past bij verstrekte informatie.'
Naast de door Endstra geuite beschuldigingen schermt het OM met vier processen-verbaal van de Criminele Inlichtingeneenheid (CIE) 'over de verhouding tussen Holleeder en (het kantoor van) zijn raadsman'. Drie van de vier gaan inhoudelijk over vermeende gedragingen van (de groep) Holleeder: 'Die zou een ongepaste controle uitoefenen over en gebruik maken van de raadsman en zijn kantoor; Holleeder zou zijn raadsman ook chantabel hebben gemaakt.'
De vierde CIE-verklaring stelt dat vastgoedhandelaar Peter
Petersen bij Moszkowicz een verklaring moest ondertekenen dat hij niet wordt
afgeperst. 'Dit kan niet anders worden gelezen dan als een aanwijzing dat
Petersen door (de groep) Holleeder onder druk is gezet om vooral géén belastende
verklaring af te leggen, hetgeen ten kantore van de raadsman zou zijn
geformaliseerd.' De twee officieren benadrukken dat de raadsman zichzelf in deze
positie heeft gebracht. Dat ziet Moszkowicz zelf anders.
DE UNIEKE MOSZKOWICZ-DYNASTIE
Van de vier zonen lijkt benjamin Bram het meest op zijn vader
Met zijn golvende, grijzende haardos is Bram Moszkowicz uiterlijk een kopie van zijn vader, de vermaarde strafpleiter Max Moszkowicz. Onder diens hoede is hij van jongsaf klaargestoomd voor het grote werk. Hij is net zo welbespraakt als zijn vader, maar heeft in de rechtszaal meer moeite zijn emoties in toom te houden. Dat brengt hem geregeld in conflict met vertegenwoordigers van het Openbaar Ministerie.
Door zijn fraaie pleidooien, doorspekt met joodse wijsheden, geldt Max Moszkowicz als een wijs man. Bram blijft door zijn gedreven, maar soms onbezonnen optreden de angry young man. Van de vier zonen Moszkowicz is hij het meest getalenteerd. Oudste broer David – net als zijn vader en zijn broer Max junior kantoorhoudend te Maastricht – opereert meer in de luwte. In de zaak tegen Willem Holleeder is hij de raadsman van de Joegoslavische maffiabaas Maruf 'Paja' Mrzic. Max junior staat aan het hoofd van de civiele sectie van Moszkowicz, Moszkowicz, Moszkowicz en Moszkowicz. Net als David weet hij uit de publiciteit te blijven. Baruch – inmiddels 'omgedoopt' tot Robert – is het zwarte schaap van de familie. Hij kwam in de problemen wegens een drugsverslaving en gerommel met declaraties. In oktober 2005 werd hij voor onbepaalde tijd geschorst door de Raad van Discipline. Op 23 juni 2006 bevestigde het Hof van Discipline die uitspraak. Gevolg is dat hij zich niet langer advocaat mag noemen. Hij heeft een juridische adviespraktijk in Amsterdam. Zijn vader en broers hebben hun handen van hem afgetrokken. Hoewel diverse kleinkinderen Moszkowicz hun rechtenstudie inmiddels hebben afgerond, is nog geen van hen opgenomen in de maatschap.
BRAM MOSZKOWICZ
26 juni 1960 Geboren in Maastricht
1984 Afgestudeerd in rechten, Amsterdam
1985 Beëdigd als advocaat. Helpt vader Max bij verdediging Heineken-ontvoerders Cor van Hout en Willem Holleeder
1993 Betrekt huidige kantoorpand aan Herengracht. Daarvoor huurpand aan Keizersgracht
1996-1998 Verdedigt met zijn vader Johan Verhoek alias De Hakkelaar. Veroordeling blijft in hoger beroep overeind
1997 Verdedigt Surinaamse oud-legerleider en drugsbaron Desi Bouterse. Van de zes ten laste gelegde drugstranporten blijft er maar één over. Bouterse wordt niettemin bij verstek veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf
1997 Verdedigt Heineken-ontvoerder en onderwereldfiguur Cor van Hout in megazaak wegens grootschalige drugshandel. Veroordeling tot 4,5 jaar. Geen hoger beroep
1997 Raadsman vier verdachten in de megazaak tegen vermeende drugsbaron Etienne Urka. Na veroordelingen in eerste aanleg volgt in hoger beroep vrijspraak
1998 Na eis van acht jaar vrijspraak voor verdachte van moord in 1993 op vijftienjarige Andrea Luten uit Ruinen
2003 In hoger beroep vrijspraak voor André de Vries, hoofdverdachte van de Enschedese vuurwerkramp op 13 mei 2000. De Vries was in eerste aanleg tot vijftien jaar veroordeeld
2006–2007 Verdedigt Willem Holleeder, die wordt verdacht van het leiding geven aan diverse criminele organisaties die vermogende zakenlieden afpersen, onder wie Willem Endstra, tot diens liquidatie in mei 2004 cliënt van Moszkowicz. In een aparte zaak moet Holleeder zich verantwoorden voor mogelijke betrokkenheid bij levensdelicten
15 februari 2007 Verliest kort geding tegen hoofdredacteur Jort Kelder van zakenblad Quote
15 februari 2007 Erven Endstra dienen bij de Amsterdamse deken Orde van Advocaten klacht in tegen Moszkowicz
16 februari 2007 Openbaar Ministerie neemt smaadklacht Moszkowicz tegen Jort Kelder niet in behandeling
16 februari 2007 Gewapende agenten brengen Moszkowicz op advies van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding in veiligheid na bedreigingen
19 februari 2007 Moszkowicz maakt op persconferentie bekend dat hij stopt als advocaat van Holleeder
24 februari 2007
Het is jammer dat tv-camera's niet veelvuldig in de rechtszaal worden toegelaten. Want de presentatie van Bram Moszkowicz, afgelopen maandag in de door de publieke omroep aan Moszkowicz beschikbaar gestelde zendtijd, smaakt naar meer. In uiterst begrijpelijke taal, met mooie pauzes om een slokje water te drinken, en zonder helpers, gaf de Amsterdamse advocaat een spannende en leerzame persconferentie in een hoofdstedelijk hotel.
Er werd later gezegd en geschreven dat zijn betoog nogal emotioneel was, maar dat viel voor de argeloze kijker nogal mee. Misschien was de inhoud emotioneel geladen, wat begrijpelijk is voor een man in tumultueuze tijden, maar de fysieke emotie was, zoals het hoort, ingehouden. Dat gaf juist extra cachet aan de persconferentie, een woord dat nauwelijks adequaat is als omschrijving voor Moszkowicz' monoloog.
Met alle waardering voor de vorm, het was natuurlijk wel een oratio pro domo. Moszkowicz gaf, getergd door wat hij ziet als een complot van een deel van het Openbaar Ministerie, sommige media en de nabestaanden van de geliquideerde Willem Endstra, alleen zijn kant van het verhaal. Dat mag, maar zijn eenzijdige betoog behoeft nuancering, vooral als het gaat om zijn eigen rol. Want, zo betoogt Gerlof Leistra , Moszkowicz heeft het onheil ook over zichzelf afgeroepen door advocaat te willen zijn van twee cliënten die een getroebleerde relatie hadden, Willem Holleeder en Willem Endstra. Nu maken verdachten zelf uit wie ze als advocaat kiezen, maar de buitenwereld zet vraagtekens bij deze dubbelrol van Moszkowicz.
Zijn vriend Leon de Winter vindt, onder meer, dat de nabestaanden van Endstra die vraagtekens niet belangeloos plaatsen.
Nickerie.Net, 16-02-2007
Nederlands topadvocaat Bram Moskowicz valt van zijn voetstuk
'Moszkowicz lekte stukken in zaak-Endstra'
RIJSWIJK - Vanuit het kantoor van advocaat Bram Moszkowicz zijn stukken gelekt naar de media om zijn cliënt Willem Endstra zwart te maken. Dit zou zijn gebeurd in de tijd dat Moszkowicz nog advocaat van Endstra was. Dit meldt het NOS Journaal donderdagavond op basis van een onderzoek van de rijksrecherche.
Advocaat Bram Moszkowicz, in dubbele rol |
Het Openbaar Ministerie wil niet ingaan op het item van het NOS Journaal, stelde een woordvoerder. Bram Moszkowicz liet desgevraagd weten pas vrijdag commentaar op de zaak te willen geven. De erven van Endstra waren niet bereikbaar.
Afpersen
Willem Enstra (links) en afperser Willem Holleeder |
Moszkowicz ligt al langer onder vuur vanwege zijn rol als advocaat voor Holleeder. Die wordt verdacht van het stelselmatig afpersen van vier vastgoedhandelaren, onder wie Endstra.
Jort Kelder, hoofdredacteur Quote |
De bekende strafpleiter verloor donderdag een kort geding tegen Jort Kelder, hoofdredacteur van Quote. Kelder noemde de advocaat en zijn Holleeder onder meer "maffiamaatjes", iets waar Moszkowicz niet van gediend was. Volgens de rechter waren deze uitspraken niet onrechtmatig. De advocaat gaat in beroep.
Dubbelrol
De deken van de Orde van Advocaten in Amsterdam waarschuwde Moszkowicz al eerder voor zijn dubbelrol. Het gaat volgens hem niet alleen om tegenstrijdige belangen, maar ook om het beginsel van de geheimhouding. Moszkowicz mag niet, ter verdediging van Holleeder, uit de school klappen over zaken waarvan hij als vertrouwensman van Endstra heeft kennisgenomen.
Bram Moszkowicz behoort samen met Gerard Spong tot de beste strafpleiters van binnen de Nederlandse advocatuur. Moszkowicz heeft regelmatig onderwereldfiguren bijgestaan. Onder zijn klanten behoort ook oud legerleider Desi Bouterse.
Advocaat verliest geding tegen Quote’s Jort Kelder
´Mafiamaatje´ mag tegen Moszkowicz
AMSTERDAM, vrijdag Quote-hoofdredacteur Jort Kelder mocht advocaat Bram Moszkowicz een maffiamaatje noemen. Volgens rechter M. Poelmann, die gisteren uitspraak deed in een door Moszkowicz aangespannen kort geding, heeft Kelder geen onrechtmatige uitlatingen jegens de strafpleiter gedaan. Moszkowicz tekent spoedappèl aan tegen het vonnis. Moszkowicz wilde dat Kelder zijn ’hetze’ staakt.
Kelder verwijt de raadsman dat hij zich schuldig maakt aan belangenverstrengeling en gaf daar zowel op de website van Quote als in andere media ruchtbaarheid aan. Moszkowicz was in het verleden de advocaat van vastgoedmagnaat Willem Endstra. Momenteel verdedigt hij Holleeder in een omvangrijke strafzaak, die onder andere draait om de afpersing van de in 2004 doodgeschoten Endstra. Kelder vindt dat niet kunnen.
Volgens de rechter is Moszkowicz een bekende Nederlander, die beter tegen publieke kritiek moet kunnen dan een niet-bekende persoon. De raadsman en Kelder zijn bovendien verwikkeld in een ’debat’ over de vraag of Moszkowicz Holleeder wel met goed fatsoen kan verdedigen, gezien de band in het verleden met Endstra. Dit debat is niet puur zakelijk, aldus rechter Poelmann.
Kelder heeft Moszkowicz er ook van beticht dat hij zich met zwart geld laat betalen. Volgens de rechter staat het Kelder vrij die vraag op te werpen en daarbij zijn eigen conclusies te trekken. De door Kelder genoemde term ’maffiamaatje’ is beledigend en voor een advocaat zeer schadelijk, aldus de rechter. Gebleken is echter dat Moszkowicz met zowel Holleeder als Endstra een meer dan strikt zakelijke relatie onderhield. In die zin worden de kwalificaties van Kelder door feiten gesteund en mocht hij dergelijke beschuldigingen uiten.
In het vonnis zet Poelmann uiteen waaruit het feitenmateriaal van Kelder bestond. Moszkowicz woonde met zijn cliënt Endstra een diner van The Flying Doctors in Monaco bij, ’waarbij hij aan tafel heeft gezeten met Sam Klepper en John Mieremet.’
Gratis pand
De echtgenote van Moszkowicz heeft een jaar lang gewoond in een pand van Endstra. Moszkowicz heeft niet betwist dat dit kosteloos was. Daarnaast zijn er verschillende aanwijzingen dat Moszkowicz ook met Holleeder andere dan ’puur zakelijke’ contacten had. „Vaststaat dat Moszkowicz Holleeder toestemming gaf om zijn bankrekening op zijn kantooradres van te stellen”, zo noteert Poelmann. Een echtgenote van een van de vermeende slachtoffers van Holleeder, Rolf Friedländer zegt dat Moszkowicz en Holleeder in een hotel in Zuid-Frankrijk vriendschappelijk met elkaar omgingen, ’in het gezelschap van de kinderen’. Poelmann noemt het ’opmerkelijk’ dat de vrouw van Moszkowicz de vorige eigenaar was van Holleeders scooter.
Bron/Copyright: |
|
Nickerie.Net/ ANP |
,16-02-2007 |
|
E-mail: info@nickerie.net
Copyright © 2007. All rights reserved.
Designed by Galactica's Graphics