Nickerie.Net, woensdag 06 juni 2007


Alcoa houdt been stijf Geïntegreerde bauxietindustrie blijft in de kast

Vernon Texel, 05/06/2007

Paramaribo - Suralco’s moedermaatschappij Alcoa houdt haar been stijf en piekert niet over het opzetten van een geïntegreerde aluminiumindustrie in West-Suriname. Het bouwen van een smelterij kost hier dertig procent duurder dan op Trinidad, waar om en bij 1,2 miljard US dollar zal worden geïnvesteerd. Daarnaast zijn ontbrekende infrastructuur, te lage energiecapaciteit en ondiepe rivieren in het Bakhuysgebied niet in Surinames voordeel. “En economisch haalbare argumenten hebben we ook nog niet kunnen aanvoeren”, zegt Warren Pedersen, general manager Operations van Suralco. Hij begrijpt de overheid in haar streven, “maar nu moeten we kijken naar een voor beide partijen beste optie.”

Als het aan Pedersen ligt, zit hij al de komende weken aan de onderhandelingstafel om te praten over een akkoord met de staat voor de ontginning van bauxiet in het Bakhuysgebied. “Maar ik denk dat het uiteindelijk pas ergens in 2008 wordt”, nuanceert hij zijn optimisme. NH-minister Gregory Rusland hiermee geconfronteerd, herinnert dat in 2003 afspraken zijn gemaakt met de bauxietmaatschappijen voor het opzetten van een geïntegreerde industrie. “En ik ga dit stuk nu niet loslaten.” Suriname blijft inzetten op de afspraken opgenomen in het memorandum of understanding uit 2003, omdat het meer inkomsten voor het land betekent. Nu wordt geëvalueerd wat de bedrijven sindsdien hebben gedaan en op basis daarvan zullen onderhandelingen tegemoet worden getreden. Eerder bevestigde Rusland al dat Suriname geleerd heeft uit het verleden en onderhandelingen anders gaat aanpakken.

In januari opperde DA’91-parlementariër Winston Jessurun zelfs dat West-Suriname anders moet worden opgezet. Hij is grote voorstander van een internationale veiling wanneer onderhandelingen over West-Suriname met BHP-Billiton en Alcoa vastlopen. Het offshoremodel van Staatsolie, waarbij ondernemingen via een veilingssysteem in aanmerking kunnen komen voor oliewinning, vindt Jessurun een prima model. Er staan volgens hem voldoende bedrijven te “trappelen” om bauxiet te exploiteren en daarom moet niet zonder meer toegegeven worden aan de eisen van de twee bauxietmultinationals.

In april is de onderhandelingscommissie onder leiding van top Staatsolie-functionaris Marny Daal-Vogelland geïnstalleerd. De hoofdonderhandelaar is ervan overtuigd dat een voor Suriname betere dan de vorige bauxietdeal zal worden bedongen. Uit de 90 jaar bauxietindustrie in Suriname is geleerd en het land beschikt nu ook over veel meer informatie dan negen decennia geleden.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

,05-06-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics