Nickerie.Net, vrijdag 08 juni 2007


Slachtoffers SLM-ramp alsnog geïdentificeerd

Paramaribo - Acht slachtoffers van de op 7 juni 1989 neergestorte Anthony Nesty DC-8 van de SLM, van wie de identiteit nooit was achterhaald, worden alsnog geïdentificeerd. Met de huidige technieken is dat nu wel mogelijk. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken stelt nu geld beschikbaar voor de identificatie van de acht slachtoffers. Bij de ramp kwamen 176 personen om het leven.

De resten van de Anthony Nesty, enkele uren nadat het was neergestort, nabij Zanderij. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken trekt geld uit voor de identificatie van slachtoffers van de SLM-ramp in Suriname, in 1989.

Het ongeluk met de DC8 van de SLM was de grootste luchtramp in de geschiedenis van Suriname. Het merendeel van de slachtoffers had de Surinaamse of de Nederlandse nationaliteit. Acht van hen zijn echter nooit geïdentificeerd, door tijdgebrek en de toentertijd minder geavanceerde technieken.  De organisatie van nabestaanden beschikt niet over de financiële middelen hiervoor en heeft het ministerie verzocht de kosten van de identificatie te dragen. Het ministerie vergoedt de kosten van het Rampen Identificatie Team dat naar Suriname zal afreizen om de identiteit van de acht slachtoffers alsnog vast te stellen.

Uren voor de ramp, nu 18 jaar terug, was het toestel al met vertraging uit Miami vertrokken, en vlucht PY 764 naar Paramaribo vertrok ook met grote vertraging vanaf Schiphol. Aan boord waren negen bemanningsleden en 178 passagiers. Dit waren voornamelijk Surinaamse Nederlanders die een bezoek wilden brengen aan familie, en een deel van het Kleurrijk Elftal dat in Suriname in een voetbaltoernooi zou uitkomen, plus de Draver Boys, een orkest dat het elftal vaak begeleidde.

Toen de Anthony Nesty bij Zanderij aankwam, hing daar, anders dan het weerbericht had voorspeld, dichte mist. Gezagvoerder Will Rogers besloot via het Instrument Landing System te landen, hoewel dit niet betrouwbaar was en hij voor zo'n landing ook geen toestemming had. De gezagvoerder brak drie landingspogingen af. De automatische waarschuwing dat het toestel te laag vloog, werd genegeerd. Bij de vierde poging raakte het toestel op 25 meter hoogte twee bomen. Het rolde om de lengteas en stortte om 04.27 uur in de ochtend neer met het landingsgestel naar boven.

Bij de vliegramp vonden 176 personen de dood, waaronder veertien leden van het Kleurrijk Elftal en alle negen bemanningsleden. Slechts elf personen overleefden de ramp. Uit onderzoek bleek dat de papieren van de bemanning niet in orde waren. Een van de leden van de cockpitbemanning had gelogen over zijn leeftijd. Bovendien was de gezagvoerder al formeel geschorst, wegens landen op een verkeerde baan. Op de begraafplaats Rusthof aan de Jagernath Lachmonstraat staat het monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

,07-06-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics