Nickerie.Net, vrijdag 29 juni 2007
Voorzitter KNVB Kesler wil Surinaamse vlaggen niet meer zien
Alleen rood wit en blauw
ZEIST - De KNVB accepteert het niet meer als spelers uitkomend voor een vertegenwoordigend team van de voetbalbond zwaaien met een andere vlag dan de Nederlandse driekleur. Dit vertelde directeur betaald voetbal Henk Kesler gisteren na alle ophef die ontstond omdat diverse jeugdinternationals met Surinaamse roots de vlag van Suriname meedroegen tijdens de huldiging van de Europees kampioen in het stadion.
• Boy Waterman tilt Ryan Donk op in de euforie na het behalen van de titel. Beide dragen de Surinaamse vlag bij zich. „Het kwam over als showtime; daar hebben wij als KNVB heel veel moeite mee”, reageert Henk Kesler. FOTO: PICS UNITED
De actie van onder meer Boy Waterman, Royston Drenthe, Ryan Donk en Gianni Zuiverloon heeft ongekende en de meest uiteenlopende reacties tot gevolg gehad. Kesler: „Wij als KNVB scharen ons vierkant achter bondscoach Foppe de Haan, die de actie van zijn spelers als ongepast ervoer. Natuurlijk hebben wij begrip voor een spontane emotionele actie. Alleen ging dit veel verder en bleven de Surinaamse vlaggen om de spelers gedrapeerd en stonden sommigen er zelfs mee in de erehaag voor de Servische spelers en bij de prijsuitreiking door Michel Platini.” Kesler kwalificeerde het als hinderlijk en demonstratief. „Het kwam over als showtime: zo van even laten zien wat ik allemaal durf. Daar hebben wij bij de KNVB heel veel moeite mee. Dergelijke uitingen horen niet bij Oranje thuis, welk Oranje we ook op pad sturen. In de toekomst zullen we het niet meer accepteren, van geen enkele speler van een vertegenwoordigend team.” In de evaluatie van het EK onder 21 jaar met Foppe de Haan heeft de KNVB-directie dit aangegeven bij de bondscoach. Ook andere bondscoaches zullen hierop worden gewezen. „Foppe zal erop terugkomen bij die jongens en hen duidelijk maken dat we hier niet van zijn gediend”, weet Kesler.
„Internationals kunnen met twee vlaggen wapperen: de Nederlandse driekleur rood, wit, blauw. Daarmee kan iedereen zich identificeren. Of met een vlag van de organisatie zijnde UEFA of FIFA.” Overigens viel er bij de huldiging van de Europees kampioen in Heerenveen, een dag na de winst tegen Servië, al geen Surinaamse vlag meer te zien. De UEFA, die een voetbalbond kan beboeten of spelers schorsen als met een andere vlag wordt gewapperd dan de betreffende nationale vlag, laat de zaak rusten omdat het geen politiek statement van de Nederlandse internationals betrof. De evaluatie met de vandaag 64 jaar geworden Foppe de Haan verliep gisteren in Zeist vanzelfsprekend in een bijzonder plezierige sfeer. De discussie 4-3-3 of 4-4-2 was trouwens niet aan de orde gekomen. Kesler: „Die is mooi een tijdje vooruitgeschoven. Eerst gaan we op vakantie.”
Europese Kampioen 2007, Oranje onder 21 (foto: knvb)
Ook de Olympische Spelen was onderwerp van gesprek. De voetbalbond verwacht minimaal een finaleplaats voor Oranje in Peking. Kesler: „Toen Foppe de Haan werd aangesteld heb ik gezegd dat we naar de Spelen wilden. Gaan we regelen, zei hij toen. Nu heb ik gezegd dat we het bij de KNVB niet voor minder doen dan een finaleplaats. Gaan we regelen, zei hij opnieuw. En Foppe komt zijn afspraken altijd na.” Vicevoorzitter Jaap Uilenberg van de scheidsrechterscommissie van de UEFA en tevens de baas van de KNVBscheidsrechters is volgens Kesler te ver gegaan in zijn kritiek op De Haans veldbestorming tijdens de strafschoppenserie tegen Engeland. „Om in Telesport openlijk te verklaren dat Foppe helemaal fout zat, vond ik bijzonder onverstandig. Uilenberg had zich gematigder moeten uitlaten en er ook openlijk begrip voor kunnen opbrengen dat Foppe voor zijn team opkwam. Helemaal omdat al die mensen van de UEFA, die erbij waren in Heerenveen, ook niet wisten of De Haan het wel of niet bij het rechte eind had. Uilenberg had zich beter druk kunnen maken over die mensen in z’n eigen organisatie.”
Bron/Copyright: |
|
Nickerie.Net / Telegraaf |
24-06-2007 |
Ophef Surinaamse vlag bij Oranje
GRONINGEN - De zes internationals van Jong Oranje die zaterdag na de gewonnen EK-finale de Surinaamse vlag over hun schouders droegen, hebben onbedoeld voor veel beroering gezorgd. Ryan Babel, Maceo Rigters, Royston Drenthe, Gianni Zuiverloon, Boy Waterman en Ryan Donk wilden slechts laten zien hoe trots ze zijn op hun afkomst, maar maakten een storm van negatieve reacties los op diverse websites.
Op de site van Algemeen Dagblad logen de commentaren er niet om. ,,Bah, ik werd er misselijk van. Het is toch niet voor niets het Nederlands elftal? Als je je meer Surinamer voelt, moet je niet voor Oranje uitkomen,’’ luidde een van de veelal anonieme reacties.
Waterman en Donk vieren de Europese titel met de Surinaamse vlag. FOTO ANP.
Van Foppe de Haan hadden de Surinaamse vlaggen achterwege mogen blijven. ,,Dat vond ik niet nodig,’’ aldus de bondscoach. ,,Deze prestatie hebben we met het Nederlands elftal geleverd. Ze moeten maar een andere keer met die vlaggen gaan zwaaien.’’
In de Tweede Kamer zijn de meningen verdeeld. „Het is begrijpelijk in alle feestvreugde en trots, maar de Nederlandse vlag was natuurlijk meer op z’n plaats geweest,” zegt Jeroen Dijsselbloem (PvdA). „Van een ongekende zotheid,” noemt Geert Wilders (PVV) het. „Het was toch niet het Surinaamse Elftal?”
Halbe Zijlstra van de VVD is juist positief: „Een toonbeeld van geslaagde integratie. Die jongens hebben nog warme gevoelens voor Suriname, maar ze hebben gekozen om voor Nederland uit te komen. Niemand verwacht dat ze hun eigen identiteit meteen verliezen. Er zijn ook Nederlanders in Michigan die wel eens een klompendans doen.”
Bron/Copyright: |
|
Nickerie.Net / AD Sportwereld |
24-06-2007 |
Jong Oranje kleurt Surinaams
Mark Grijsbach, 22-06-2007
Nederland - Meer dan de helft van het basiselftal van Jong Oranje bestaat tijdens het Europees Kampioenschap voetbal uit spelers met een Surinaamse achtergrond. Bovendien steelt deze nieuwe generatie Surinaamse voetbaltalenten de show met frivool voetbal. Ze zijn soepel, getalenteerd, sterk vernederlandst en bovenal gedisciplineerd. Zaterdag 22 juni staan deze 'Suriprofs' met Jong Oranje in de finale tegen Jong Servië.
Suriprofs Vlnr Hedwiges Maduro, Ryan Babel, Boy Waterman en Ryan Donk op weg naar de persconferentie daags na de overwinning op Engeland (c) ANP/ Dennis Beek
In de halve finale tegen Engeland stonden zes spelers met een Surinaamse achtergrond en een Antilliaan op het veld. Verder een speler van Marokkaanse origine en een Nederlandse Israëlier. O ja, en ook nog twee spelers van eigen bodem. De nationale Nederlandse voetbalteams zijn meer-en-meer een smeltkroes en weerspiegelen de gevarieerde samenstelling van de Nederlandse bevolking.
"Een logische ontwikkeling," constateert Wim van Zwam, coach jeugdopleiding bij de nationale voetbalbond KNVB. Van Zwam coachte het Nederlands Elftal onder 16 jaar en 19 jaar en analyseert tijdens dit EK voor bondscoach Foppe de Haan de tegenstanders van Jong Oranje. Hij verwacht dat de nationale teams in de toekomst nog multicultureler van samenstelling zullen zijn dan nu. De gestage instroom van buitenlanders in de Nederlandse samenleving van de afgelopen twintig jaar verklaart deze ontwikkeling
Ruud Gullit
"Ronduit opmerkelijk," noemt Wim van Zwam het grote aantal spelers van Surinaamse origine in de huidige selectie van Jong Oranje. "Dat een relatief kleine bevolkingsgroep in Nederland zoveel talenten voorbrengt die doordringen tot de top, is een prestatie op zich." Voetbalanalisten zien in spelers als Maceo Rigters, Ryan Babel, Royston Drenthe en Ryan Donk de opvolgers van de succesvolle generatie Surinaamse sterspelers uit de jaren '80 en '90 toen Ruud Gullit, Frank Rijkaard, Clarence Seedorf, Edgard Davids, Patrick Kluivert, Stanley Menzo en Michael Reiziger furore maakten in Oranje
.
Spelers Jong Oranje met Surinaamse achtergrond :
Ryan Babel (Ajax) Boy Waterman (AZ) Ryan Donk (AZ) Kenneth Vermeer (Willem II) Royston Drenthe (Feyenoord) Gianne Zuiverloon (Heerenveen) Calvin Jong-A-Pin (Heerenveen) Maceo Rigters (NAC) Hedwiges Maduro (Ajax) Antilliaans
Het is een ontwikkeling die is ingezet in 1960 toen Humphrey Mijnals als eerste Surinamer deeluitmaakte van het Nederlands Elftal en zijn debuut maakte tegen Bulgarije. Mijnals was toen al 46 maal uitgekomen voor de nationale ploeg van Suriname. De selectie voor Oranje kwam de toenmalige bondscoach Elek Schwartz op forse kritiek te staan, ondanks de atletische en acrobatische kwaliteiten die Mijnhals werden toegeschreven.
"Bij de KNVB kijken we niet naar de culturele achtergrond van een speler. De vraag of een speler allochtoon of autochtoon is doet niet ter zake. Wij selecteren puur op kwaliteit. Wie het topniveau niet aankan, valt gegarandeerd af. Bij de huidige lichting zit - toeval of niet - een groot aantal spelers met Surinaamse familiebanden."
Frivool
Van Zwam onderkent dat de instroom van diverse culturen de speelstijl van de nationale teams positief beïnvloedt. Bondscoach Foppe de Haan constateerde onlangs dat 'Jong Oranje frivoler en met meer schwung speelt dan ooit'. "Surinaamse spelers zijn beweeglijker en soepeler dan Nederlandse spelers," concludeert Van Zwam. Hij stelt tevens vast dat deze generatie zeer gedisciplineerd is en het teambelang boven het eigen belang stelt. "De grootste winst is dat ze kritisch naar zichzelf durven te kijken. In het verleden werden deze spelers van jongs af aan in de watten gelegd. In deze ontwikkeling is een kentering gekomen." Volgens Van Zwan is dat te danken aan de professionalisering van de begeleiding en coaching van jeugdige spelers.
Under-21 team celebrates (photo: ANP) Jong Oranje viert de plaatsing voor de halve finale op 13 juni jl
Twee paspoorten
Van Zwam verwacht dat op termijn meer Marokkaanse en Turkse jeugdvoetballers die in Nederland zijn opgegroeid, zullen doordringen tot het Nederlands Elftal. Hij ziet ook dat jongens die als asielzoeker Nederland zijn binnengekomen inmiddels deel uit maken van de vertegenwoordigende teams. "Ze hebben allemaal twee paspoorten en moeten uiteindelijk kiezen of ze willen uitkomen voor het land van herkomst of voor hun nieuwe vaderland." Voor spelers met een Surinaamse achtergrond speelt dit dilemma niet. Zonder uitzondering beschikken ze over een Nederlands paspoort en zijn ze geboren in Nederland. Uitkomen voor het Surinaamse nationale team vormt geen alternatief.
Bron/Copyright: |
|
Nickerie.Net / Wereldomroep |
22-06-2007 |
|
E-mail: info@nickerie.net
Copyright © 2007. All rights reserved.
Designed by Galactica's Graphics