Nickerie.Net, donderdag 05 juli 2007


Hindoes en moslims strijden voor extra vrije dag

Paramaribo - Hindoe- en moslimorganisaties in Suriname zijn niet van plan af te stappen van hun eis om een extra nationale vrije dag bij de regering af te dwingen. Ongeveer 35 religieuze, culturele, sociaal- en maatschappelijke organisaties hebben de regering afgelopen week een petitie opgestuurd, waarin ze aangeven op basis waarvan die eis gerechtvaardigd is. De Culturele Unie Suriname (CUS) is een van de voortrekkers in deze strijd.

CUS-voorzitter Aziez Gajadin hoopt dat de Raad van Ministers deze kwestie vandaag meeneemt, nu hij vernomen heeft dat een voorstel voor een nationale dag van de inheemsen op 9 augustus vandaag in de RvM wordt behandeld. In hun overweging verwijzen de hindoes en moslims naar de laatst gehouden volkstelling, die ongeveer 100.000 hindoes, 66.000 moslims en 200.000 christenen heeft geregistreerd. Dit zou op basis van de huidige Surinaamse bevolkingssamenstelling niet in overeenstemming zijn met de demografische realiteit en de hindoes en moslims tenminste nog één feestdag moeten opleveren. Een zogenaamde ‘Arrival Day’, zoals andere culturele organisaties, waaronder de Stichting 1 Juli Keti-Koti van Rudie Bottse bepleiten, zien de hindoes en moslims niet zitten.

In acht nemende dat er in Suriname 11 nationale feestdagen zijn welke als volgt verdeeld zijn: Algemene nationale feestdagen 3; Christelijke nationale feestdagen 6 (+ pinksterdagen) op ± 200.000 christenen; Hindoe nationale feestdag 1 op ± 100.000 hindoes; Moslim nationale feestdag 1 op ± 66.000 moslims; Javanist nationale feestdag 0 op ± 30.000 javanisten

De huidige verdeling van de feestdagen – hindoes en moslims slechts twee nationale religieuze feestdagen en christenen hebben er zes – ervaren de organisaties als een inbreuk op het recht op beleving van de vrijheid van godsdienst van hindoes en moslims. “Gezien het feit dat Suriname op jaarbasis elf nationale feestdagen heeft en de Caricom-lidlanden gemiddeld tussen de 13 en 15 nationale feestdagen hebben, met name Trinidad & Tobago, 14 feestdagen; Guyana 15 feestdagen en hindoes en moslims elk twee feestdagen hebben, zijn wij ervan overtuigd dat een grondige heroriëntatie van onze nationale feestdagen op religieus gebied in Suriname mogelijk moet zijn.” De hindoe- en moslimorganisaties zeggen al het mogelijke te zullen doen om deze ongelijkwaardige positie, bekleed door de hindoes en moslims als respectievelijk de tweede en de derde grootste religieuze groeperingen in Suriname, te laten corrigeren. Het laatste woord in deze is nog niet gezegd.

“Kom met een Arrival Day en dan los je een politiek en economisch probleem op. Want elke bevolkingsgroep vraagt een aparte vrije dag”, reageert de financieel deskundige Haroen Karamat. Elke vrije dag betekent volgens hem miljoenen verlies voor het land en verdere achteruitgang van de economie. Hij is er voorstander van dat 1 juli voortaan de ‘Arrival Day’ genoemd wordt”.

“Het is helemaal niet nodig. We moeten heel zuinig omgaan met onze vrije dagen. Keti Koti Dey moet gevierd worden op de juiste dag, al valt het op een zondag”, zei Rudy Bottse, de voorzitter van Stichting 1 Juli Keti Koti”.

“Iedereen heeft een eigen cultuur en je kan het niet op een dag vieren”, reageert Ling Nget Tet, ondervoorzitter van Kong Ngie Tong Sang. Ook hij heeft graag dat de Chinese gemeenschap in Suriname een nationale vrije dag krijgt zodat zij haar cultuur optimaal kan beleven.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

03-07-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics