Nickerie.Net, vrijdag 13 juli 2007


Weg naar West-Suriname vanaf zondag afgesloten

Edward Wong Loi Sing, 13/07/2007

Paramaribo - De weg naar het West-Surinamegebied, via Zanderij, is vanaf aanstaande zondag helemaal afgesloten voor de gemeenschap. Want dan verscherpen bewoners van de dorpen Bigi Poika en Akarani de acties die ze vanaf 2 juli voeren op deze Noord-Zuidverbinding. Middels een wegblokkade op de weg naar West Suriname, voor de afslag naar Bigi Poika, vragen de inheemsen aandacht voor de zeer slechte staat waarin grote delen van de weg verkeren.

dWT foto’s / Edward Wong Loi Sing Een bestelbusje dat in de blubber vastzit, wordt vlot getrokken door een truck, op de weg naar het West-Surinamegebied. Dit is overigens het beeld over tientallen kilometers, vooral vorbij de Saronbrug. Bewoners van Bigi Poika gooien de zaak na zaterdag dicht. “Niemand gaat zomaar langs!”

Aanhoudende regens en vernietigend zwaarmaterieel hebben de weg, waarvan delen door de buiten haar oevers getreden Saramaccarivier zijn weggespoeld, veranderd in complete modderpoelen. Konden ondernemers en burgers sinds 2 juli middels een vrijwillige bijdrage hun weg naar West-Suriname vervolgen, vanaf zondag is dat niet meer mogelijk. De regering krijgt tot zaterdag de tijd om de situatie aan de weg te verbeteren. In de omgeving van de barricade hebben de inheemsen tenten opgeslagen, van waaruit ze bij toerbeurten de wacht houden.

De bewoners zijn de beloften van opeenvolgende regeringen beu. Vorige maand kregen de dorpelingen bezoek van een delegatie, waarin onder andere districtssecretaris Rudolgo Palmtak van het commissariaat Para en Nieuw Front-assembleelid Ortwin Cairo, in zaten. Bij die gelegenheid is de inheemsen beloofd het probleem mee te nemen naar de autoriteiten in Paramaribo. Sindsdien hebben de bewoners niets meer vernomen en is de situatie ook alleen maar verergerd. Hierdoor zijn de dorpen Pikin Saron, Akarani en Bigi Poika, gelegen aan de Saramacca rivier en de inheemse en marrondorpen aan de Tibiti- en de Coppenamerivier ‘afgesneden’ van de buitenwereld. Kero Joenakame, woordvoerder van de aktievoerenden, zegt aan dWT dat de regering nu wel concrete stappen zal moeten ondernemen, omdat de barricade anders niet wordt verwijderd.

De barricade voor de afslag naar de dorpen Bigi Poika en Akarani. Op de achtergrond de weg die verder leidt naar West-Suriname. In een tentenkamp rechtsachter bivakkeren de inheemsen en houden de wacht

De inheemsen hanteerden een gedoogdbeleid en laten tot nu slechts enkele voertuigen door. Alleen ondernemers die een steentje bijdragen voor de rehabilitatie van de weg, de politie, medische diensten en andere spoedeisende gevallen zullen na zaterdag worden doorgelaten. De inheemsen hopen dat ze nu wel aandacht krijgen voor de weg die hun hele leven negatief beïnvloed. Volgens basja Berta Jubitana moeten de bewoners zich veel inspanningen getroosten om hun dagelijks leven zonder problemen te leiden. “Kinderen kunnen niet naar school, medische voorzieningen zijn niet gegarandeerd, kortom, de regering kijkt totaal niet om naar ons van Bigi Poika, Akarani en omstreken”, zegt Jubitana. De bewoners zijn blij dat enkele leerkrachten, in verband met de te houden examens op 18 juli, hun medewerking hebben toegezegd zodat het onderwijs toch nog voortgang kan vinden. Deze leerkrachten zetten hun eigen vervoer in en trotseren de ellende op de weg om de schooljeugd te helpen.

Bigi Poika telt 350 inwoners, waarvan 60 kinderen schoolgaand zijn. Voor medische voorzieningen is het dorp voorlopig aangewezen op de diensten van een broeder van de medische zending die permanent te Bigi Poika vertoeft. Woordvoerder Joenakame hoopt dat een betere oplossing komt dan eenvoudig lapwerk. De weg lappen met ondeugdelijke zandsoorten in plaats van lateriet, ziet hij als een tijdelijk middel, omdat zand bij regenbuien makkelijk wegspoelt. Ze willen het duurzamere lateriet op het wegdek.

Vorig jaar vernamen de bewoners van Bigi Poika dat de NV Biliton vanwege de bauxiet-ontginning in het Bakhuysgebied zou zorgen voor het onderhoud van de weg. Groot was de teleurstelling toen bleek dat de maatschappij echter koos voor goedkopere alternatieve routes om het erts en zwaarmateriaal van en naar het Bakhuysgebied te transporteren. Ondernemers die economische activiteiten in het gebied uitvoeren hebben evenwel toegezegd om de vele kraters in de weg te helpen dichten, maar willen dat de overheid ook inkomt, desnoods met een grader. De bewoners voelen zich nu totaal geïsoleerd en door de Surinaamse overheid in de steek gelaten. Ook de bruggen over de Saramaccarivier en de Moeroekreek, dienen op korte termijn gerenoveerd te worden.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / De Ware Tijd

13-07-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics