Nickerie.Net, woensdag 25 juli 2007


Guptar weer in the rice business

Greg Sitaram, 24/07/2007

Paramaribo - Met de opheffing van zijn reisverbod door de rechter is rijstmagnaat Shyam Guptar “weer in business”. In gesprek met dWT zegt hij zich te zullen richten op het aanboren van nieuwe markten voor Surinaamse rijst wereldwijd. Dit zal volgens hem de komende jaren heel belangrijk zijn, omdat de preferentie die Surinaams rijst op de Europese markt heeft, eind 2007 komt te vervallen. Er zal dan sprake zijn van open concurrentie, waarbij onze rijst het zal moeten opnemen tegen goedkopere rijst uit Azië.

Guptar meent dat hij voor zijn arrestatie op jaarbasis 60 tot 70.000 ton rijst naar Europa verscheepte. De industrieel legt uit dat de rijsthandel altijd zijn core business is geweest en gaf te kennen dat hij rijstpelmolens heeft in Nederland (2), Jamaica (1), Curaçao (1), Guyana (2) en Suriname (3). Guptar beweert in 2004 ongeveer 140.000 balen padie te hebben opgekocht, maar dat een groot deel verloren is gegaan nadat de justitie hem op 18 januari 2005 inrekende. “Ze hebben me opgepakt terwijl ik nog 70 procent van mijn padie en rijst in voorraad had,” zegt hij diep zuchtend.

Begin dit jaar is Guptar weer begonnen met het opkopen van padie. In Nickerie is hij nu bezig om padie van verschillende boeren te betrekken en biedt momenteel SRD 27.5 (af veld) per baal aan. “Ik werk met een aantal banken die mij in de gelegenheid hebben gesteld om leningen te sluiten om zodoende weer te beginnen. Direct na mijn herstart heb ik een prijs neergezet, waardoor andere opkopers van padie die moesten volgen,” zegt Guptar. De industrieel ziet zichzelf als een trendsetter en beweert de meeste kennis van de internationale markt te hebben. Hij legt uit dat je makkelijk “gemanipuleerd” kan worden wanneer je zaken “in grote volume op de markt doet”. “Als verkoper kan je dan een betere prijs voor je waar bedingen”.

Behalve de rijsthandel zegt Guptar ook bezig te zijn met kunstmest. “De prijs die men momenteel voor een ton kunstmest betaalt (US$ 600) kan ik terugbrengen naar US$ 450,” zegt Guptar zelfverzekerd. Hij deelde mee dat hij de kunstmest uit Oekraïne zal halen.De industrieel vindt dat de overheid voor de basiszaken moet zorgen, zoals de infrastructuur en dat alle belastingen die momenteel betaald worden voor de nodige inputs in de rijstindustrie, opgeheven moeten worden. Hij meent dat door toepassing van deze strategie, Guyana Suriname voorbijgestreefd is qua productie en export. Hij ziet de rijstsector bloeien in de komende jaren. Volgens Guptar heeft hij miljoenen verlies geleden na zijn arrestatie. Een schadeclaim tegen de verschillende partijen die verantwoordelijk zijn voor zijn misère, sluit hij niet uit.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

25-07-2007


Eerder verschenen:

Shyam Guptar: ‘IK WIL DE CEL NIET MEER IN’

Geplaatst: 11/03/2006

Paramaribo - ‘Ik ben onschuldig. Ik weet niets af van drugstransporten. Ik wil de cel niet meer in.’ Woorden van de rijstbaron Shyam Guptar in een exclusief interview met DBS. Eerder deze week is de voorlopige hechtenis van Guptar in de smokkel van cocaïne via Portugal in 2003 door de rechter voor onbepaalde tijd geschorst. Hij wordt beschuldigd van de in- en uitvoer van cocaïne en van deelname aan een criminele organisatie. De 62-jarige Guptar, die al langer dan een jaar in voorarrest zat, moet zich op 11 april bij de rechtbank melden als de zaak verder wordt behandeld. Hij moet zich houden aan een aantal voorwaarden die in een beschikking zijn opgenomen. Zo heeft hij zijn paspoort moeten afstaan en mag hij zich niet zonder toestemming van de officier van justitie buiten Paramaribo begeven. Hij moet zich ook dagelijks telefonisch melden bij de Narcoticabrigade. Het is niet duidelijk of het Openbaar Ministerie (OM) in beroep gaat tegen de beslissing van de kantonrechter om de voorlopige hechtenis van Guptar te schorsen.

Tegenover DBS bevestigt Guptar dat anderhalve jaar geleden cocaïne op zijn boot werd ontdekt. Hiervoor zou zijn zoon vorig jaar in Portugal zijn veroordeeld. Guptar werd kort daarna aangehouden vanwege vermeende betrokkenheid in deze zaak; echter zegt hij van niets op de hoogte te zijn. ‘Ik verdien mijn geld op een eerlijke manier. Ik ben onschuldig.’ In het dossier van Andy Groenewoud, de neef van ex-minister Siegfried Gilds, zou de naam van Guptar ook zijn genoemd.

Shyam GuptarFoto: Shyam Guptar alias 'Black Shammy'.
Hij zou volgens de Nederlandse Justitie zaken doen met een ‘onderwereld’ fiscalist, Rob Boon,tegen wie in Nederland ook een zaak loopt. Guptar geeft in het gesprek aan dat Boon inderdaad zijn fiscalist was. In de periode 1984-1994 was hij cliënt van Deloitte en Touche en van Boekel de Neree en Boon werkte als gevolmachtigde van zijn vennootschap, Handelsmij Ter Beek B.V. Echter werd hij door Boon en een nadere fiscalist, mr. Hammerstein, misbruikt. Beide heren zijn veroordeeld voor valsheid in geschrifte. Guptar werd ook opgepakt en hem werd o.a. ten laste gelegd, deelneming aan een criminele organisatie, witwassen van gelden en het vervoeren van drugs. Wat hij niet wist, is dat hij werd gezocht in verband met een zogenaamde, Co-Pa zaak uit de jaren ’90. Volgens Guptar is hij in 1994 in eerste aanleg vrijgesproken van alle ten laste gelegde feiten. Hij beschuldigt de Nederlandse Justitie nu van rancune, omdat zij al 10 jaar met hem bezig is. ‘De zaak ‘Ficus’ is volgens hem gelijk aan de Co-Pa zaak en ik heb niets daarmee te maken.’ Wat de Nederlandse Justitie volgens hem nu doet, is met medewerking van de Surinaamse Justitie hem verder kapot maken en criminaliseren. ‘Dit is zeer onterecht,’ aldus Guptar.


Sheila Mijnals

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

11-03-2006

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics