Nickerie.Net, dinsdag 31 juli 2007


Vliegtarieven Mid-Atlantische route blijven heikel punt

DEN HAAG - De Nederlandse regering houdt de Mid-Atlantische route "nog redelijk dicht" en benadert zaken te sterk vanuit de luchtvaartsector. Aan het sociale aspect van de luchtvaarttarieven op deze route wordt weinig aandacht besteed. De komende periode zal er verdere druk worden uitgeoefend op de minister van Verkeer en Waterstaat om meer maatschappijen op deze route toe te laten en de vliegtarieven verder omlaag te brengen. Dit zegt Tweede Kamerlid Harry van Bommel van de Socialistische Partij (SP) aan dWT.

Raadsvrouw Artie Jankie van de Vereniging van Reizigers (VVR) zegt in een afzonderlijk gesprek elke positieve actie, die naar verdere verlaging van de vliegtarieven leidt, te zullen ondersteunen. "Open sky wil zeggen tickets omlaag, zeker naar een niveau dat vergelijkbaar is met andere routes met dezelfde afstand", vindt Van Bommel. Hij verwijt de Nederlandse regering weinig te doen aan de daadwerkelijke open sky gedachte. "Wij willen eigenlijk dat de minister ons moet komen zeggen dat de markt open is, maar dat er nog teveel dure stoelen zijn en dat de regering daarom veel meer concurrenten gaat laten komen op de route", zegt het SP-kamerlid.

Op de Antillen heeft de verdere concurrentieslag volgens hem goede vruchten afgeworpen. Nederland heeft te veel oog en oor voor de belangen van de luchtvaartmaatschappijen op de Mid-Atlantische route en laat daarmee duizenden Surinaamse Nederlanders die Suriname nog nooit hebben gezien en graag naar het land willen, in de kou staan. "Dit gaan we niet zo laten", benadrukt hij.

Jankie is bang voor verdringingsconcurrentie. KLM kan mogelijk met dochteronderneming Martinair afspraken gaan maken en met verlaagde vliegtarieven komen om SLM van de route weg te halen. Wanneer dit eenmaal het geval is, kunnen de tarieven door deze twee familiebedrijven weer worden opgeschroefd. Ze is er voorstander van dat een onafhankelijke derde maatschappij op deze route komt. "Er is ruimte voor meer maatschappijen en in elk geval moet er geen maatschappij meer komen die samenwerkt met de KLM", stelt Jankie.

De Vereniging van Reizigers heeft onlangs klachten binnengekregen van passagiers die meer dan 2.000 euro voor een ticket naar Suriname moesten neertellen vanwege een overlijdensgeval. Deze kwestie is onder de aandacht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat gebracht. Ook via Consumentenoverleg laat de vereniging haar stem over deze kwestie horen. Volgens Jankie moeten de vliegmaatschappijen altijd stoelen tegen redelijke tarieven vrij hebben voor zulke gevallen. Intussen heeft Van Bommel de minister van Verkeer en Waterstaat vragen gesteld over compensatie bij overboekingen van vluchten. Onder andere wil de parlementariėr weten hoe reisbureaus en luchtvaartmaatschappijen zijn omgegaan met passagiers die dagen vertraging oplopen of zelfs helemaal niet terug kunnen, en of voor hun een vervangende vlucht is gegarandeerd.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

30-07-2007

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics