Nickerie.Net, woensdag 01 augustus 2007


Najaarsinzaai afgesloten met ruim 19.800 ha padie

Beta Debidien, 31/07/2007

NIEUW-NICKERIE - Het najaarsseizoen in Nickerie is medio juli dit jaar officieel afgesloten met een totale inzaai van 19.752 hectare padie. Hiervan heeft de kleinlandbouw 11.368 hectare en de grootlandbouw 8.384 hectare ingezaaid. “De inzaai is ongeveer 300 tot 400 hectare minder dan het afgelopen seizoen”, zegt Jagnanan Ganpat, coördinator van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) Regio-West. Volgens hem is de mindere inzaai te wijten aan de mindere productie van enkele rijstboeren in Coronie. Daar is slechts 100 van de 4.000 hectare beschikbare areaal ingezaaid.

dWT foto - Een landbouwvliegtuig bezig met de bemesting van een rijstareaal. De rijstboeren in Nickerie en Coronie hebben in het najaarsseizoen ruim 19.800 hectare padie ingezaaid.-.

De totale inzaai is mede te danken aan de middelen die voor alle rijstboeren beschikbaar zijn gesteld uit een creditfonds via de Landbouwbank. Ganpat zegt dat bij de start van de inzaai ergens in de tweede week van mei, het heel moeilijk was om een prognose te maken, omdat notabelen uit de Nickeriaanse gemeenschap beweerden dat er voor dit hoofdseizoen niet veel padie ingezaaid zou worden. Dit zou komen door tal van problemen in de rijstsector. De rijstboeren hebben, naast hun financiële en andere problemen, alles in het werk gesteld om toch een maximale inzaai te behalen.

Volgens Harinandan Oemraw, woordvoerder van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA) is er niet zoveel ingezaaid als Ganpat beweert. Hij kon echter niet exact aangeven hoeveel hectare daadwerkelijk zou zijn ingezaaid, daar nog niet alle inzaaicijfers van de polderbesturen binnen zijn. Hij deelt mee dat tot nu toe ongeveer 2620 ton is ingevoerd. Dat is nagenoeg de helft van wat nodig is voor dit seizoen. Volgens Oemraw neemt intussen ook de vraag naar kunstmest af, omdat niet een ieder in staat is de hoge prijs ervan te betalen. De prijs ligt nu tussen de 1600 en 1700 Surinaamse dollar per ton. “Dat stagneert de groei, omdat het gewas ook niet de juiste hoeveelheid stoffen toegediend krijgt”, aldus Oemraw.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

01-08-2007

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics