Nickerie.Net, maandag 10 september 2007


Wat als de brug toch komt ...
door Hugo den Boer, 10/09/2007
 
ALBINA - De berichten worden steeds serieuzer dat er toch een brug gaat komen over de Marowijnerivier als vaste oeververbinding tussen Albina en Saint Laurent. De brug komt over de grens tussen twee landen en tussen twee continenten, want Frans-Guyana wordt administratief gerekend tot Europa. De veerdienst die nu dagelijks enkele voertuigen overzet, wordt overbodig. Maar gaan de kleine bootjes die mensen illegaal overzetten ook uit de vaart? Niet iedereen ziet het nut in van de brug. De locatie van de brug, in het centrum of verder naar het zuiden, zal ook de mate van het succes bepalen. Insiders zeggen dat de brug ver buiten Albina komt te liggen.
 

Of de brug over de Marowijnerivier nu komt of niet, de bootsmannen die illigaal personen vervoeren vrezen niet hun job te verliezen.
 

Op straat reageren mensen laconiek op de vraag wat voor effect de brug gaat hebben op het leven in Albina. "Er is al zo vaak gesproken over een brug. Ik wil het eerst zien, dan geloven." Over de brug zal in eerste instantie geen openbaar vervoer rijden. Mensen zonder eigen vervoer zijn genoodzaakt om te gaan lopen of fietsen.
"Een brug alleen zal geen veranderingen brengen in Albina", zegt Marinus Bee. "Het is belangrijker dat er een goede samenwerking komt tussen de verschillende overheidsinstellingen van Albina en Saint Laurent." Verder ziet Bee bij de komst van een brug veel in het instellen van een vrije handels- en reiszone, waarbij Surinamers zonder gebruik van veel reisdocumenten kunnen gaan winkelen in Saint Laurent en omgekeerd de Fransen in Albina kunnen komen.
 "Een brug zal altijd effect hebben. Voor ons wordt alles beter controleerbaar."
Majoor Ruben Dams gaat ervan uit dat de activiteiten in het centrum van Albina zich gaan verplaatsen, niet direct maar wel op langere termijn. Dat het verkeer niet alleen meer gericht is op de overstap bij de kleine bootjes aan de waterkant voor het politiestation, maar rechtstreeks naar de brug gaat. Ronald Kwasie, hoofd van Sociale Zaken, ziet de brug ten eerste alleen maar als een leuke plaats om te gaan hengelen. "De mensen zullen vooral gebruik blijven maken van de illegale bootjes, omdat bruggebruikers officiële reisdocumenten moeten kunnen overleggen." Kwasie rekent voor, dat de aanvraag van een driemaands visum vele honderden Surinaamse dollar kost plus nog de rompslomp van het aanvragen.
 De bootsmannen aan de waterkant zijn dan ook niet bang dat ze hun job verliezen.
 "Een brug heeft voordelen. Er zal minder oponthoud zijn, als je het vergelijkt met de veerboot die gemiddeld maar drie keer per dag vaart." Douane-chef Paul Makdoembaks denkt dat er zeker meer vervoer van personen en goederen gaat komen, ook omdat de Oost-Westverbing binnenkort gerehabiliteerd wordt. "We moeten efficiënt werken om de grotere verkeersstroom niet te stremmen bij de visitatie." Vanuit Frans-Guyana verwacht Makdoembaks ook veel brandstoftoerisme, gezien de grote verschillen in de brandstofprijs.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

10-09-2007

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics