Nickerie.Net, maandag 12 november 2007


Brazilië mag smokkelvliegtuigjes neerhalen

BRAZILIË - In Brazilië is gisteren een wet in werking getreden die de luchtmacht de bevoegdheid geeft om vliegtuigjes neer te halen die verdacht worden van het smokkelen van drugs. Brazilië is zelf geen grote drugsproducent, maar buurlanden Peru, Colombia en Bolivia zijn dat wel. Drugshandelaren uit die landen gebruiken Brazilië als doorvoerhaven voor de smokkel van drugs naar Europa en de VS en hebben in de oerwouden van West-Brazilië laboratoria opgezet.

 Vanuit Brazilië worden ook grote hoeveelheden cocaïne naar Suriname gesmokkeld en van daaruit naar Nederland. De luchtmacht heeft nu de bevoegdheid om vliegtuigjes neer te halen die niet reageren op waarschuwingen of ingaan op pogingen om radiocontact te maken en weigeren te landen op een door de luchtmacht aangewezen plaats.

De Braziliaanse regering hoopt op deze manier de toestroom van drugs te kunnen verminderen. De Colombiaanse en Peruaanse luchtmacht hebben dezelfde bevoegdheid, al is het neerhalen van smokkel vliegtuigen in Peru opgeschort nadat in 2001 een toestelletje met vijf onschuldige passagiers, onder wie een missionaris, werd neergeschoten.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Telegraaf

11-11-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics