Nickerie.Net, woensdag 06 februari 2008
Adron-rijstrassen minder populair
Beta Debidien, 06/02/2008
NIEUW-NICKERIE - De lijnen van het Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum Nickerie (Adron) hebben de afgelopen seizoenen aan populariteit ingeboet onder de rijstboeren in Nickerie. Bij de afgelopen najaarsoogst heeft de kleinlandbouw 22 en de grootlandbouw 23 procent minder van de Adron-lijnen 111 en 125 ingezaaid.
Jagnanan Ganpat, coördinator van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) regio-West, heeft tijdens de presentatie over de resultaten en het vervolgprogramma van het Research and Extension Programma van het EU/Cariforum Rice Project georganiseerd door Adron enkele kritische vragen gesteld.
Hij maakt zich zorgen over de zaaizaadvoorziening, omdat nu blijkt dat er ook een andere bron is dan Adron. Hij vroeg Adron-directeur Kardie Kartosoewito wat zijn organisatie gaat doen, nu er een afname is van meer dan 22 procent. “Dit seizoen zal dat meer zijn”, zegt Ganpat. Volgens hem zijn de meeste boeren overgestapt op de oude rijstrassen, onder meer Groveni van de Stichting Machinale Landbouw (SML) en de veel belovende M2. Ganpat zegt dat het pel-rendement van de Adron-lijnen 15 procent lager is dan de SML-rassen.
Kartosoewito twijfelt aan de bewering van Ganpat. Hij benadrukt dat de kwaliteit en de productie van de Adron-lijnen afhankelijk zijn van een aantal factoren, zoals een goed management, het op tijd kunnen beschikken over water, kunstmest en een goede grondbewerking. Hij onderkent dat de lijn 111 minder wordt ingezaaid, maar zegt dat dit seizoen via zijn organisatie veel meer zaad van de lijn 125 is verstrekt aan de boeren.
De directeur verwacht dat de lijn 111 over enkele seizoenen uit het veld zal verdwijnen. Hij heeft goede hoop voor lijn 117 die in populariteit toeneemt. Het is een gewas met een hoge productie en betere kwaliteit. Ook is het minder gevoelig voor ziekten. Daarnaast heeft Adron nog vier veelbelovende lijnen namelijk de 128, 129, 130 en 131. “Eén hiervan zullen wij het komend seizoen uitproberen.” Het pel-rendement wordt ook bepaald door een aantal factoren, zegt Kartosoewito, namelijk het vochtgehalte bij de oogst en het droogproces.-.
Bron/Copyright: |
|
Nickerie.Net / de Ware Tijd |
06-02-2008 |
|
E-mail: info@nickerie.net
Copyright © 2008. All rights reserved.
Designed by Galactica's Graphics