Nickerie.Net, woensdag 20 februari 2008
Sony en Philips winnen alsnog het miljoenengevecht om de nieuwe dvd: de blue ray disc
Vincent Dekker
De strijd is gestreden: de blu-ray van Sony en Philips wordt de nieuwe dvd-speler. Toshiba gooit met zijn hd-dvd de handdoek in de ring. Maar misschien koopt u weldra helemaal geen dvd’s meer. Het moet voor Atsutoshi Nishida, topman van Toshiba, een moeizame gang zijn geweest, gisteren, naar de persconferentie waarop hij de nederlaag van zijn hd-dvd moest melden. Jarenlang streden Toshiba en zijn partners met Sony, Sharp en Philips om de standaard voor de nieuwe videospeler. De afgelopen weken verdampte de voorsprong van zijn hd-dvd plots in razend tempo.
De standaard voor een nieuw videoschijfje is een zaak van veel geld. Wie de bijbehorende patenten bezit, verdient daar jarenlang vele miljoenen aan. Dat bleek in de jaren tachtig van de vorige eeuw, toen Sony en Philips vriend en vijand verrasten met hun muziek-cd. Bij de opvolger voor video, de dvd, waren de concurrenten al beter bij de les en lanceerden een eigen standaard. De strijd om de dvd leverde geen duidelijke winnaar op, onder meer omdat al snel een nieuw gevecht uitbrak, nu met als inzet de ’ultieme dvd’, die voor hogedefinitie-tv, zeg maar de hd-dvd.
Toshiba kwam als eerste met zijn versie, toepasselijk hd-dvd geheten. Philips en Sony leken enige tijd mee te willen werken aan die standaard, maar verklaarden het systeem na een tijdje ’niet gebruiksvriendelijk genoeg’ en lanceerden hun tegenhanger, de blu-ray dvd, genoemd naar de blauwe laser in de speler. Die kon bovendien 25 gigabyte aan data bevatten (ruim vijf ’oude’ dvd’s), tegen 15 gigabyte voor de hd-dvd.
Toshiba won aanvankelijk slag na slag. Het dvd-forum vond dat hd-dvd de nieuwe standaard moest worden, Microsoft stopte de hd-dvd in zijn spelcomputers, Intel en HP steunden de standaard, de speler kwam als eerste in de winkel en filmmaatschappijen brachten er films voor uit. Het succes kon niet op.
Maar vorig jaar begon het tij te keren. Sony paste blu-ray toe in zijn populaire spelcomputer en steeds meer filmmaatschappijen kozen voor het blauwe kamp. Vorige week maakte de grootste supermarktketen ter wereld Wal-Mart bekend dat het alleen nog blu-rayspelers zou gaan verkopen en daarmee was het spel voor Toshiba uit. Volgende maand staakt hij de productie van zijn hd-dvd, aldus Nishida gisteren.
Hoeveel plezier het Sony-kamp van zijn overwinning zal hebben, is de vraag. Films komen al steeds vaker via internet het huis binnen in plaats van op een schijfje. En voor de echte schijfjesliefhebbers is de holografische hvd in aantocht, met ruimte voor bijna duizend ’oude’ dvd’s.
Geschiedenis en tijdslijn
De Sony/Philips-ingenieurs die de blu-raydisk in 1995 ontwierpen, hadden de taak om een optische vervanger te ontwerpen voor de DV-camcorder. Belangrijk was hierbij dat door de gebruiker moest kunnen worden opgenomen. Massa-replicatie voor distributie van videofilms en data was bij het ontwerp van ondergeschikt belang.
In het midden van de jaren 1990, toen commerciële HDTV-sets in grotere aantallen werden verkocht aan consumenten in Japan en de Verenigde Staten, was er echter geen goede, goedkope manier voor opname of weergave van HD-content. Er was ook geen systeem voorhanden dat dergelijke hoge kwaliteit of hoeveelheid gegevens kon opslaan, behalve JVC's Digital VHS en Sony's HD Betacam. Maar het was bekend dat het gebruik van lasers met een kortere golflengte een optische opslagcapaciteit zou opleveren met een hogere dichtheid. Toen Shuji Nakamura de praktisch toepasbare blauwe laserdiodes uitvond, was dit een sensatie, maar een langdurige rechtszaak voor het octrooi vertraagde de commerciële introductie.
De eerste blu-rayrecorder werd onthuld door Sony op 3 maart 2003 en werd in april van dat jaar op de Japanse markt geïntroduceerd. Op 1 september 2003 kondigden JVC en Samsung hun blu-rayproducten aan op de Internationale Funkausstellung in Berlijn (Duitsland). Beide zeiden dat hun producten vanaf 2005 op de markt zouden zijn.
* Op 12 januari 2004 kondigden Hewlett Packard en Dell steun voor de nieuwe standaard aan.
* Op 10 maart 2005 kwam Apple ook bij de groep, waardoor blu-ray een sterkere vertegenwoordiging kreeg dan de grote concurrent HD DVD.
* Op 5 januari 2006 kondigde Philips aan dat het in de tweede helft van 2006 jaar zowel een blu-rayspeler als een opnameapparaat op de markt gaat introduceren. Hierbij gaat het concern eveneens blu-raydisks verkopen met een capaciteit van 25 gigabyte en 50 gigabyte.
* Begin 2008 heeft Time Warner aangekondigd te stoppen met de ondersteuning van HD-DVD en vanaf eind mei 2008 enkel nog blu-ray te zullen ondersteunen.[2]
* Op 15 februari 2008 kondigde Wal-Mart, de grootste warenhuisketen van de Verenigde staten, aan dat het per 1 juni stopt met het verkopen van HD DVD-spelers en films. [3]
* Op 19 februari 2008 kondigde Toshiba officieel aan het HD-DVD project te stoppen. Blu-ray is nu de officiele opvolger van de DVD.
Bron/Copyright: |
|
Nickerie.Net / Trouw |
20/02/2008 |
|
E-mail: info@nickerie.net
Copyright © 2008. All rights reserved.
Designed by Galactica's Graphics