Nickerie.Net, woensdag 05 maart 2008


Proces decembermoorden: ‘Bouterse had dodenlijst op zak’

Ivan Cairo, 05/03/2008

Paramaribo - Uit waarnemingen van vakbondsleider Fred Derby (nu wijlen) komt naar voren dat de decembermoorden geen paniekactie waren of in een opwelling zijn gepleegd. Zo bleek toenmalig regerings- en legerleider Desi Bouterse op 8 december een dodenlijst bij zich te hebben, met daarop de namen van personen die om zeep geholpen zouden worden. Wat de uitvoering van de operatie betreft, zat de militaire leiding vermoedelijk niet op één lijn, vooral omdat niet zoals afgesproken alle personen die Fort Zeelandia waren binnengebracht zouden worden afgemaakt. Bouterse had na mensonterende smeekbeden van Derby besloten hem te sparen. Zo blijkt onder andere uit verklaringen van Derby in het strafdossier rond de Decembermoorden. Volgens Derby kreeg hij van Bouterse te horen dat hij mocht vertrekken.

Hierna haalde Bouterse de namenlijst uit zijn hemdzak tevoorschijn om deze te controleren, en vroeg de vakbondsleider toen of de personen die nog in leven waren samen met hem mochten gaan. Kort daarvoor vond een heftige woordenwisseling plaats tussen Bouterse en toenmalig bataljonscommandant Paul Bhagwandas (nu wijlen) omdat de C-47-voorzitter in leven zou worden gelaten. Bhagwandas was het niet eens met het eenzijdig door Bouterse genomen besluit. “Bij het horen van de naam Hoost maakte Horb de opmerking, dat naar zijn weten Hoost reeds was afgewerkt, waarop Bouterse een stuk papier uit zijn hemdzak tevoorschijn haalde, en de opmerking maakte dat hij Hoost had teruggestuurd”, verklaarde Derby bij de rechter-commissaris. Daaruit blijkt volgens hem dat er sprake was van een lijst waarop verschillende namen stonden. Bij zijn vertrek uit het Fort Zeelandia liet hij de latere slachtoffers Eddie Hoost, Riedewald en Frank Wijngaarde levend achter en kwamen Errol Alibux en Iwan Krolis, nu verdachten in de strafzaak het fort binnenlopen.

Uit het dossier blijkt verder, dat advocaat Irwin Kanhai tijdens het gerechtelijk vooronderzoek ook als getuige is gehoord. Ten tijde van de Decembermoorden was hij ‘centraal kaderlid’ van de PALU en werden in een woning die hij van een oom had gehuurd, bijeenkomsten van PALU-kaderleden gehouden. De woning was een soort ontmoetingsplaats voor de partijtoppers. Vorige week zorgde Kanhai voor enige opschudding door voor de Krijgsraad vragen op te werpen, waarom Derby niet als verdachte is aangemerkt in het strafproces. Derby zou volgens een getuige samen met Bouterse en Horb een feestdronk hebben uitgebracht terwijl de moorden aan de gang waren. Dit wordt overigens door Derby ontkend.

De whisky was hem wel aangeboden, maar hij heeft geweigerd. Wie de fatale schoten op de 15 mannen gelost hebben kon hij niet verklaren, omdat hij dat niet heeft gezien. Na het afvoeren van enkele gevangenen om voor Bouterse te verschijnen, heeft hij wel schoten gehoord, waarna de gevangenen niet terugkeerden. De lijken van André Kamperveen en Jozef Slagveer heeft hij wel zien liggen op een balkonnetje bij de vroegere werkkamer van Bouterse in het Fort Zeelandia.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

05/03/2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics