Nickerie.Net, dinsdag 18 maart 2008
Greenspan: financiële crisis VS ergste sinds WOII
LONDEN - De financiële crisis die momenteel heerst in de Verenigde Staten kan wel eens de ergste worden sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Toch zullen de huizenprijzen weer stabiliseren en daarmee ook de waardepapieren die zijn gelieerd aan de hypotheekmarkt. Dit stelt de voormalige Amerikaanse centralebankpresident Alan Greenspan in een commentaar in de Britse zakenkrant Financial Times, dat maandag is gepubliceerd.
Zijn opmerkingen komen op een moment dat paniek zich heer en meester lijkt te maken van de beleggers. Vrijdag ging bijna de Amerikaanse zakenbank Bear Stearns kopje onder. De bank kon niet meer voldoen aan zijn financiële verplichtingen en moest daarop een beroep doen op een noodkrediet.
Greenspan wordt verweten dat hij een van de aanjagers is geweest van de huidige crisis. Onder zijn leiding verlaagden de Amerikaanse centrale banken begin deze eeuw agressief de rente om de Verenigde Staten uit een economische recessie te trekken. Daardoor kon een zeepbel op de Amerikaanse huizenmarkt ontstaan, aldus critici.
Volgens Greenspan heeft evenwel het systeem dat de risico's van financiële instellingen moest waarderen, gefaald. Hij pleit voor verandering, maar waakt voor regels die de vrije markt kunnen belemmeren.
Financiële wereld schudt op grondvesten
AMSTERDAM - De flitsovername - voor een appel en een ei - van de Amerikaanse bank Bear Stearns door branchegenoot JPMorgan Chase heeft de financiële wereld maandag op zijn grondvesten doen schudden. Op beursvloeren wereldwijd regeerde de angst en gingen bankaandelen massaal in de uitverkoop.
Vooral de overnameprijs van Bear Stearns veroorzaakte een schokgolf. JPMorgan Chase biedt nog geen 240 miljoen dollar voor de bank, die begin 2007 nog een beurswaarde had van 20 miljard dollar. Beleggers zijn bang dat de val van Bear Stearns slechts de eerste akte is in een doemscenario dat zwartkijkende analisten al maanden geleden schetsten.
„Wat zegt dit over de waarde van de financials, als een bedrijf een fractie waard blijkt te zijn van de boekwaarde?”, zo vatte een analist de angst van investeerders kort en bondig samen. Gevreesd wordt dat bij meer banken lijken uit de kast zullen komen. Deze week nog presenteren Lehman Brothers, Morgan Stanley en Goldman Sachs kwartaalcijfers.
Bij opening van de beurs in New York tekende zich dan ook een slagveld af onder de financiële fondsen, net als eerder op de dag op de Europese beurzen. Van de grote banken noteerde alleen JPMorgan Chase, dat Bear Stearns voor een zacht prijsje in de schoot krijgt geworpen, hoger. De rest dook in het rood.
Bear Stearns bleek vrijdag tot over de oren in de problemen te zitten. De bank, die in de zomer van vorig jaar als een van de eerste financiële instellingen afschrijvingen meldde op aan de hypotheekmarkt gerelateerde beleggingen, moest met een noodkrediet van JPMorgan Chase en de centrale bank van New York overeind worden gehouden.
Het nieuws drukte investeerders hardhandig met de neus op de feiten: de aanhoudende kredietcrisis heeft geen ontzag voor reputaties en kan op ieder moment toeslaan. Het ruim tachtig jaar oude Bear Stearns is een gerespecteerde zakenbank op Wall Street en liet donderdag nog weten voldoende liquide middelen te hebben om zijn lopende activiteiten te financieren.
Oud-voorzitter Alan Greenspan van de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, schreef maandag in een commentaar in de Britse zakenkrant Financial Times dat de huidige financiële crisis de ergste kan worden sinds de Tweede Wereldoorlog. Schattingen van de totale schade die banken nu lijden, lopen inmiddels in de honderden miljarden dollars.
Greenspan wijt de problemen vooral aan een gebrek aan inzicht in de risico's die financiële instellingen lopen. In tegenstelling tot de meeste Europese landen, kenden de Verenigde Staten tot voor kort uiterst soepele regels voor het verstrekken van hypotheken. In de recente jaren van economische voorspoed bloeide de huizenmarkt en kochten veel Amerikanen met geleend geld een huis dat zij eigenlijk niet konden betalen.
De verstrekkers van die hypotheken dekten hun risico's af door de leningen, waarover veelal een hoge rente werd betaald, gebundeld en verpakt als obligatie door te verkopen. Banken belegden graag in deze beleggingsproducten, Zij keken vooral naar de hoge rendementen, waarbij zij de al net zo hoge risico's over het hoofd zagen.
Begin vorig jaar begon de woningmarkt in te zakken en kwamen de eerste hypotheekbanken in de problemen door klanten die hun schuld niet konden af betalen. Later bleken ook andere financiële concerns, waaronder ook de grootste zakenbanken, flink last te hebben van de hypotheekcrisis.
De Amerikaanse president George Bush deed maandag een poging de markt te kalmeren. Hij zei dat de regering de zaak onder controle heeft en daadkrachtig optreedt. Bush wees daarbij onder meer op maatregelen van de Federal Reserve die het voor banken makkelijker en goedkoper maken voor korte tijd geld te lenen.
Bron/Copyright: |
|
Nickerie.Net / Telegraaf |
18/03/2008 |
|
E-mail: info@nickerie.net
Copyright © 2008. All rights reserved.
Designed by Galactica's Graphics