Nickerie.Net, donderdag 20 maart 2008
Phagwa en Stille Zaterdag samen vieren - Respect hebben voor elkaars geloof
Rosita Leeflang, 20/03/2008
Paramaribo - Het is niet de eerste keer dat Phagwa samenvalt met één van de christelijke feestdagen rond Pasen. Het is twee keer voorgekomen dat Phagwa samenviel met Goede Vrijdag. Dit jaar zijn het Stille Zaterdag en Phagwa die op dezelfde dag, namelijk zaterdag 22 maart vallen. In gesprek met de Ware Tijd zegt priester Ramsaroep Bansradj, erevoorzitter van de Gemeenten der Arya Dewaker, dat ze zelf niet veel kunnen doen aan het samenvallen van de dagen. “Er hebben zich gelukkig nooit conflicten voorgedaan.” Phagwa wordt afhankelijk van de maanstand bepaald. “In de koudere streken betekent deze dag het officiële intreden van de lente. Het begin van een nieuwe periode. Vandaar dat er met Phagwa zoveel blijdschap is.” Het Paasfeest kwam er pas veel later bij, nadat de christelijke jaartelling naar voren is gebracht met de viering van de geboorte van Jezus Christus in december.
Welke kleuren te kiezen voor het phagwafeest. Behalve paaseieren, worden dit jaar gelijktijdig inkopen gedaan voor Phagwa.
Aan het begin van het nieuwe jaar, vindt nog steeds volgens de orthodoxe methode de holika-verbranding plaats. Dat symboliseert een nieuw begin, met nieuwe moed. “Phagwa is historisch en religieus met veel gebeden.” Vanaf afgelopen zondag worden er kerkdiensten gehouden en deze gaan door tot en met zaterdag.
Bansradj zegt dat Phagwa in het teken staat van familiebezoek, feesten, elkaar feliciteren en lekker eten. “Wij hebben een beroep op de mensen gedaan niet te dicht in de buurt van kerken te feesten en het zoveel mogelijk in hun eigen kring te doen. Wij zullen Phagwa vieren met alle eerbied voor Pasen. En als er christenen willen meedoen met ons, mag dat ook wel, maar dan wat sobertjes.” Dit jaar wordt met de hindoejaartelling het jaar 2065 ingeluid. “Laten wij de dingen die ons niet goed doen, zoals slechte gedragingen en handelingen, achterwege laten. Wij moeten ook aandacht besteden aan het moreel verval. Laten we het slechte achterwege laten en met een nieuwe geest ideeën opdoen voor Suriname”, luidt de boodschap van Bansraj. “Ook met de opstanding van Christus met Pasen kunnen we verder gaan op het goede pad.”
Monseigneur Wim de Bekker van het Rooms Katholiek Bisdom deelt zijn gedachten met ons. Zittend in het jubileumjaar van het Bisdom, komen ongemerkt toch gevoelens boven van een Pasen dat het nieuwe elan in ons Bisdom tot uitdrukking brengt, zegt de bisschop. De aanzet tot dit Paasfeest is met de Palmzondagviering al heel nadrukkelijk gegeven. Ondanks de droefheid die de Goede Week in zich draagt, verwees alles naar opstanding, naar nieuw leven. De tegenstelling van het "Hossana, de Zoon van David" en het " Weg met Hem, kruisig Hem" is als het ware overstemd door de verwachting van de overwinning op het kwaad en de dood. Bisschop De Bekker besluit met de hoop op de viering van een bijzonder Paasfeest dit jaar. “U allen wens ik dit toe. Opo Yu Ati.”.-.
Bron/Copyright: |
|
Nickerie.Net /de Ware Tijd |
20/03/2008 |
|
E-mail: info@nickerie.net
Copyright © 2008. All rights reserved.
Designed by Galactica's Graphics