Nickerie.Net, woensdag 26 maart 2008
Vernieling religieuze beelden afgekeurd
Ebu Jones, 26/03/2008
Paramaribo - De vernieling van twee beelden van de hindoegodin Ganga Mata, in het afgelopen weekeinde te Commewijne en Leiding 19, heeft een schokeffect in de samenleving teweeggebracht. Verschillende religieuze organisaties en burgers van verschillende geloofsovertuiging spreken hun afkeur uit over dit onverantwoordelijke gedrag van de daders. Het ministerie van Justitie en Politie heeft een speciaal rechercheteam samengesteld om deze zaak grondig te onderzoeken.
Foto’s/Kunstenaar Jagdieshpersad Monorath Het beeld van de hindoegodin Ganga Mata, dat in het afgelopen weekeinde te Commewijne werd vernield, zoals het er oorspronkelijk uitzag.-. |
Het beeld van de hindoegodin Ganga Mata na de vernieling. Het beeld werd in het afgelopen weekeinde aan gruzelementen geslagen.-. |
De Culturele Unie Suriname (CUS) reageert in een persbericht met afschuw op het voorval. De organisatie meent dat met dergelijke afkeurenswaardige handelingen van een ‘enkeling’ of ‘groep' de broodnodige eenheid wordt verstoord. “Het is juist vanwege het respect dat wij in Suriname hebben voor elkaars geloofsovertuiging dat ons land een waardige plaats heeft weten te bemachtigen in de wereldgemeenschap.”
Ook de Arya Dewaker reageert met afkeuring op de vernielingen aan de beelden. “Wij zitten samen met andere religieuze organisaties in de Interreligieuze Raad in Suriname (IRIS). Wij respecteren elkanders geloof. Nooit eerder is het voorgekomen dat Surinamers op zo een wijze elkaars godsdienst hebben vertrapt. De dader moet niet ongestraft blijven”, betreurt Inderdath Tilakdharie, voorzitter van het hoofdbestuur van de Arya Dewaker. De gevolgen van het gebeurde kunnen volgens Tilakdharie leiden tot spanning onder beoefenaren van de verschillende godsdiensten. De organisaties doen een beroep op de totale samenleving om zich kalm te houden en de vrede “waarmee wij langer dan 135 jaar samen naast elkaar leven” te bewaren en te koesteren. Het ministerie van Justitie drukt de gemeenschap op het hart om hem bij te staan in zijn streven de daders te achterhalen.
Kunstenaar Jagdieshpersad Monorath die het beeld van Commewijne heeft vervaardigd, is erg teleurgesteld dat er mensen in Suriname zijn die kunnen overgaan tot het plegen van zulke handelingen. De schade is intussen getaxeerd en Monorath gaat na in hoeverre het beeld te herstellen is. “Ik heb het beeld gemaakt, dus ik denk wel dat ik in staat zal zijn het te herstellen. Naar wat ik gezien heb, ga ik er een nieuw hoofd voor moeten maken”, aldus de kunstenaar. De ontwerper van het beeld is ervan overtuigd dat de dader gestraft zal worden. “De persoon heeft een vloek over zich gehaald”, zegt Monorath. Het beeld werd gemaakt voor een bedrag van 2000 euro. Volgens Monorath liggen de herstelkosten op ongeveer 1000 euro en zal de herstelduur anderhalve maand in beslag nemen.
Voor Bidjoenwati Chirmoti, een burger van Commewijne, is dit een domper, omdat het beeld voor haar heilig is. “Ik weet niet waarom iemand dat doet. Het is niet goed. Waarom, waarom moet men dat doen? We hebben het beeld met zoveel plezier laten maken en nu is het stuk gemaakt!”.-.
Bron/Copyright: |
|
Nickerie.Net /de Ware Tijd |
26/03/2008 |
|
E-mail: info@nickerie.net
Copyright © 2008. All rights reserved.
Designed by Galactica's Graphics