Nickerie.Net, vrijdag 04 april 2008


Geen drastische terugval rijstverkoop ‘Warme maaltijden verminderen’

Philip Zorgvliet, 03/04/2008

Paramaribo - Hoewel de nieuwe prijzen van rijst doorwerken op het budget van de consument, is er nog geen drastische terugval in de verkoop van rijst. Dat zeggen winkeliers in Paramaribo met wie dWT dinsdag en gisteren sprak. Zij geven aan dat normaal de consument per zak rijst tussen de 10 en 20 procent in rekening wordt gebracht als winstmarge. Dat is niet veranderd. Transport komt als kostenfactor daarbovenop als de winkelier zelf bij de groothandel zijn inkopen moet doen. Wordt er geleverd, dan ligt de prijs SRD 1,50 lager. Voorzitter van de Vereniging van Winkeliers (VvW), Rudi Balak, heeft ook van zijn leden begrepen dat er nog geen terugval is in de rijstverkoop. Hij bestrijdt echter het aangegeven percentage en zegt dat de winstmarge voor rijst rond de 8 procent ligt.

dWT foto/ Werner Simons Een man neemt een flinke hap van zijn saoto met rijst bij een van de eetstands aan de Waterkant. Rijst wordt bij bijna alle gerechten en door bijna iedereen gegeten. Een verhoging van de prijs voor rijst kan funeste gevolgen hebben voor de samenleving. De Economische Controle Dienst is dinsdag uitgerukt om de prijsvlucht van rijst te onderzoeken.-.

De prijzen van rijst rijzen, mede vanwege internationale ontwikkelingen, sinds vorig jaar de pan uit. De afgelopen anderhalve week was dat heel duidelijk merkbaar. Opmerkelijk is dat in veel winkels de prijzen van rijst flink van elkaar verschillen. Zo steeg een zak Super van 10 kilo van gemiddeld SRD 19,50 naar SRD 28,50. Een zak semi-super met hetzelfde gewicht stijgt gemiddeld van SRD 17,80 naar SRD 27,50. Consumptierijst van 10 kilo gaat van SRD 15,75 naar SRD 25,-. Voor een zak super en semi-super van 25 kilo moet nu respectievelijk gemiddeld boven de SRD 40,- en SRD 50,- neergeteld worden.

"Thuis wordt er een keer per dag warm gegeten. We blijven dat doen, maar zullen nu minder rijst consumeren of we zullen het eten combineren met aardvruchten", aldus Vivian, een kleine ondernemer in de binnenstad, over de nieuwe rijstprijzen. Sherida Lothar is moeder van vier opgeschoten kinderen."Ik weet niet hoe met de nieuwe situatie om te gaan. Ik kon mijn ogen niet geloven toen ik vorige week de winkel binnenstapte", zegt ze aan de Ware Tijd. De prijs van rijst was zeker met 20 procent verhoogd. De vrouw overweegt nu om de dagelijkse twee warme maaltijden terug te brengen naar een. Ze weet alleen niet of dat zal lukken. "Ik zal mijn man en mijn twee oudste zonen moeten overtuigen. Zij eten 's avonds het liefst rijst. Het hoofd van een gezin te Tout Lui Faut zegt het zich niet meer te kunnen permitteren om tweemaal ‘s daags warm te eten. Vorige maand kocht zij nog een zak rijst voor SRD 32. Nu moet zij SRD 56,50 neertellen voor een zak rijst van 25 kilo voor haar gezin van acht personen.

Burgers met wie dWT sprak over de gevolgen van de laatste prijsstijging van rijst voor hun dagelijks menu, reageerden zichtbaar kwaad en geïrriteerd. Enkele wisten zich duidelijk geen raad met de hoge prijzen van dit - voor veel Surinamers - hoofdvoedsel. Een prijsverhoging zagen ze wel aankomen, maar dat het zo drastisch zou zijn, hadden de meesten niet verwacht. Zij pleiten voor hulp van de overheid. Over een ding waren de meeste geïnterviewden het eens: hun gezin zal noodgedwongen een aangepast menu voorgeschoteld krijgen. Deskundigen in de sector gaven reeds aan dat de nieuwe rijstprijzen het gevolg zijn van de hoge vraag naar dit product in de wereld. Grote leveranciers uit vooral Aziatische landen gebruiken de rijst nu voor het vervaardigen van biobrandstof.

Balak blijft sceptisch over de wijze waarop de prijs van rijst wordt berekend door belanghebbenden. Hij pleit voor onderzoek door de regering. "Het ministerie van Handel en Industrie moet een onderzoek instellen naar de kostencalculatie van de padieboeren en de kosten die de verwerkers maken om de rijst bij de consument te krijgen", aldus de VvW-voorzitter. De stijging van de rijstprijs heeft ook zijn weerslag op eethuizen in het land. Toch wil de heer Muntslag van Muntjes Eethuis aan de Hoogestraat nog niet vluchten in een prijsverhoging. "Ik beschik over een vaste klantenkring en die krijgt een kwaliteitsproduct geleverd."

'Muntje' zegt pas prijzen te zullen aanpassen als ook andere producten en ingrediënten, die hij voor zijn 'product' nodig heeft, de lucht ingaan. Anders is het gesteld met warung Rukia aan de Fred Derbystraat. Deze eigenaar benadert de nieuwe situatie 'zwart-wit'. Want als de stijging blijft aanhouden, zegt zij, brengt zij geen rijstproducten meer aan de man.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

03/04/2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics