Nickerie.Net, vrijdag 11 april 2008


Telting: SRD heeft 100,3% dekking

Martin Redjodikromo, 11/04/2008

Paramaribo - De dekking van de Surinaamse dollar (SRD) is zo goed dat de laatste IMF-missie die met het predikaat ‘ijzersterk” heeft bezegeld. De IMF-functionarissen zijn vorig weekend vertrokken, na de monetaire situatie in Suriname te hebben geëvalueerd. Volgens de gouvernor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Andre Telting, bedraagt de dekking van de Surinaamse munt 100,3 procent en wel voor direct opeisbare verplichtingen. Deze mededeling deed hij woensdagavond tijdens een lezing in het Institute for Graduate Studies & Research-gebouw voor Masters-opleidingen op de Anton de Kom-universiteit van Suriname. Het thema waarop Telting koerste was: ‘De bakens van het monetair beleid.’

Governor van de Centrale Bank van Suriname Andre Telting.-

Telting herinnerde daarbij eraan dat er tijden waren waarbij er biljetten werden gedrukt zonder enige dekking. Een kleine en compleet open economie vereist dat het geld – voor zover we ons eigen munt willen hanteren en een eigen monetair beleid willen voeren, een adequate dekking, benadrukte Telting. Hij is dan ook blij dat in de Bankwet verankerd staat dat die dekking nooit lager dan 50 procent mag zijn.

De “Redder des Vaderlands op monetair gebied,” zoals Telting door IGSR-directeur Marten Schalkwijk werd aangekondigd, nam vele malen een duik in de monetaire geschiedenis. Zo kwam onder meer naar voren dat de Bankwet stringent werd gewijzigd waardoor er geen ongebreidelde geldschepping meer kan plaatsvinden.

Maar Telting is nog niet tevreden met een 100,3 procent dekking voor de M1, omdat de monetaire reserve SRD 1 miljard 181,8 miljoen was en de M1 SRD 1 miljard 177,7 miljoen tegen eind 2007. Deze dekking moet wel behouden worden, dat betekent dat de goud- en deviezenvoorraad verder uitgebouwd moet worden. Verder moeten er voldoende deviezen in het laatje zijn om te voldoen aan de zogenaamde importdekking. De norm is drie maanden, maar volgens statistieken kan Suriname er wel 4,5 maand mee. Ook een deel van de deviezenvoorraad moet behouden worden voor het landenrisico, legt Telting uit, voor met name de bepaling van onze kredietwaardigheid.

“Dit alles is bedoeld om zowel lokale als buitenlandse investeerders het gevoel te geven dat het veilig is om te investeren in Suriname. En dat er altijd voldoende deviezen aanwezig zijn om te voldoen aan de verplichtingen van het land.” Waarvoor het ook nog belangrijk is, is dat hiermee Suriname toegang heeft tot de internationale kapitaalmarkt, omdat het land dan doorgaat als te zijn een trouwe betalende schuldenaar.-.


Met sterke SRD koop je geen grond

Martin Redjodikromo, 11/04/2008

Paramaribo - Met een comfortabele monetaire reserve en een keiharde dekking van de SRD, blijkt het vertrouwen in de eigen munt toch niet wat het wezen moet. “Je kan geen enkele vierkante meter grond kopen met de SRD”, zegt André Telting president van de Centrale Bank van Suriname. “Waarom is het nodig om onroerend goed te verhandelen en nu niet eens meer in US dollars maar in euro’s. Dus ik zeg dat het vertrouwen dat we vroeger in onze munt hadden, waarbij we voor alles in onze eigen munt betaalden, dat vertrouwen is er nog lang niet.” Hij vraagt zich af of dat punt ooit nog eens wordt bereikt. Hij sprak bij een lezing van het Institute for Graduate Studies & Research, woensdagavond.

Bij deviezenbanken is de waarde aan vreemde valuta gelijk aan SRD miljoen 1.664,7 en dat is 22,4 procent meer dan onze eigen binnenlandse liquiditeit. Dit betekent dat er veel meer vreemd geld is dan de eigen munt. “Een manier om deze banken te beschermen”, zegt Telting, “is dat we ze verplichten om een derde deel te parkeren bij de Centrale Bank.” Telting vindt dat op grond van puur beleidsmatige beslissingen, hij tenminste 842,9 miljoen US dollar aan deviezen nodig heeft om calamiteiten te voorkomen als er plotseling een rush zou ontstaan op de vreemde valuta van de deviezenbanken. Dit is een tekort van ruim 439,3 miljoen US dollar.

Waarover de bankpresident zich ook druk maakt, is de drang naar overmatig consumptief gedrag bij delen van de samenleving. Nu er een economische opleving is, betekent dat ook dat het aanbod aan goederen en diensten toeneemt. Dit betekent niet automatisch dat mensen dan ook meer moeten kopen, vooral wanneer hun besteedbaar inkomen dat niet toelaat.

“We kunnen geen inflatoire loonsverhogingen doorvoeren, zonder dat de productie en export van onze natuurlijke hulpbronnen worden verhoogd.” Telting geeft toe dat de staatskas er wel bij vaart van de hogere wereldmarktprijzen, maar dat anderzijds met de verdiende deviezen, weer die dure consumptieve eindproducten worden opgekocht. Want hoe dan ook, Suriname is een importland. Volgens Telting komt het wel goed: “over vijf jaar zeker wel, maar dan ben ik al gestopt, want ik heb nog twee jaartjes te gaan.”.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

11/04/2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics