Nickerie.Net, zondag 20 april 2008
LTO Nederland: ‘Landbouw wereldwijd vreselijk verwaarloosd’
19 Apr 08, 09:17 door Marijn Jongsma
AMSTERDAM (DFT) - De exploderende prijzen van granen en rijst hebben pijnlijk duidelijk gemaakt dat de agrarische sector de afgelopen jaren schromelijk is verwaarloosd. „Vrijhandel was het parool”, aldus Albert Jan Maat, voorzitter van boerenorganisatie LTO Nederland. „Dan kwam het vanzelf wel goed. Maar voedsel is niet hetzelfde als een tv-toestel, waar je best een tijdje zonder kan.”
In arme landen, waarvan vele het afgelopen decennium steeds afhankelijker zijn geworden van agrarische importen, dreigt voedsel voor de minst bedeelden zo goed als onbetaalbaar te worden. De afgelopen maanden leidde dat tot rellen in onder meer Kameroen, Egypte, Ethiopië, Haïti, Mexico, India en Indonesië. Politici staan onder zware druk en besluiten in toenemende mate tot een maatregel die de situatie op de toch al krappe wereldmarkt alleen maar verergert: een exportstop voor de eigen boeren. Daarmee kan de voedselinflatie direct leiden tot internationale spanningen en zelfs oorlogen, zo waarschuwt het Internationaal Monetair Fonds.
Hoofdonderzoeker Huib Silvis van het LEI (Landbouw Economisch Instituut) deelt de mening van Maat dat veel landen hun landbouwsector vreselijk hebben verwaarloosd. „De regeringen dachten gewoon: de prijzen liggen laag, we importeren die bulkproducten wel. En de Europese Unie werkte daaraan mee door overschotten gesubsidieerd op de wereldmarkt te dumpen.”
Inmiddels zijn de beschermingsmuren rond de Europese boeren verregaand geslecht en staan de ooit overvolle graanpakhuizen nagenoeg leeg. Nu er op de markt gewoon goed geld te verdienen valt kunnen de resterende toeslagen verder worden afgebroken, betoogt de industrielobby BusinessEurope. Ze vinden dat het landbouwbudget beter kan worden besteed aan hoogtechnologische onderzoeksprojecten.
„Zeer opportunistisch”, reageert Maat. Hij benadrukt dat de prijzen de afgelopen tien jaar juist „onverantwoord laag” waren, waardoor in ontwikkelingslanden een enorme trek naar de stad is ontstaan. „Het prijspeil is nu gelijk aan dat van dertig jaar terug.”
De oud-europarlementarier: „De wereldvoedselorganisatie FAO heeft becijferd dat de mondiale voedselproductie in één generatie moet verdubbelen om de honger niet te laten toenemen.”
Volgens de boerenvoorman kan er niet blind op vertrouwd worden dat de recente prijsstijgingen voldoende extra aanbod uitlokken, ook al zijn er volgens de Amerikaanse landbouweconoom Daryll Ray wereldwijd „honderden miljoenen hectares die geschikt gemaakt kunnen worden voor de graanteelt” en kunnen de opbrengsten per hectare verder omhoog.
De kosten stijgen ook, en een groot deel van de gestegen voedselprijzen belandt níét in de portemonnee van de primaire producent. Maat: „Laat BusinessEurope maar tegen bedrijven als Unilever zeggen dat een evenredig deel van de opbrengst bij de boeren terecht moet komen, dan willen wij wel praten over het EU-landbouwbeleid.”
LTO Nederland mag zich verheugen in de steun van Frankrijk, dat het komende voorzitterschap van de EU juist wil aangrijpen om de Europese landbouw te stimuleren. „In een wereld die negen miljard mensen moet voeden in 2050, moet iedereen een bijdrage leveren, ook Europa”, zei minister Barnier (Landbouw) begin deze week. Barnier betoogde ook dat boeren weer centraal moeten komen te staan in de ontwikkelingshulp.
Bron/Copyright: |
|
Nickerie.Net / de Telegraaf |
20/04/2008 |
|
E-mail: info@nickerie.net
Copyright © 2008. All rights reserved.
Designed by Galactica's Graphics