Nickerie.Net, maandag 05 mei 2008


Kamerlid Gill'ard wil 1 juli als vrije dag in Nederland

door Eric Mahabier, 05/05/2008

DEN HAAG - Alleen excuses aanbieden voor het aandeel in de slavenhandel en slavernij in Suriname is niet voldoende. Het is hoog tijd dat premier Jan Peter Balkenende namens Nederland ook erkent dat “op 1 juli zowel Suriname als Nederland zich bevrijd hebben”. Nederland moet 1 juli uitroepen als de tweede Bevrijdingsdag en daarmee deze herdenkingsdag de status van een nationale dag geven. Dit meent Tweede Kamerlid Chantal Gill'ard van de Partij van de Arbeid (PvdA). Ze reageert hiermee op de eis van collega-parlementariër Harry van Bommel, van de Socialistische Partij (SP), dat Nederland zijn excuses moet aanbieden voor de slavenhandel en slavernij in Suriname.

dWT foto/ Eric Mahabier Chantal Gill'ard, lid van de fractie van de Partij van de Arbeid in de Tweede Kamer.-.

Tegenover dWT zegt Gill'ard dat op 1 juli dit jaar, voor de eerste keer in de Nederlandse geschiedenis, de premier aanwezig zal zijn bij de herdenking van de afschaffing van de slavernij, die dit jaar in Amsterdam plaatsvindt. De toezegging daartoe heeft het PvdA-kamerlid gisteren gekregen tijdens een persoonlijk onderhoud met Balkenende bij de Dodenherdenking in de Tweede Kamer.

"Nederland is bevrijd op 1 juli en heeft met de afschaffing een belangrijke stap gezet naar zijn toekomst en is nu het Nederland van vandaag. Nederland heeft op 1 juli afstand genomen en toen erkend dat zijn ideeën en praktijken naar de mensen niet langer kon”, vindt Gill'ard. “Vooral die erkenning is belangrijk, omdat daarmee een stap is gezet naar een Nederland van vandaag”, stelt het Tweede Kamerlid verder. “Aan wie en door wie”, antwoordt Gill'ard op de vraag of na de excuses en erkenning er ook schadevergoeding moet komen. “ Het was een mondiaal iets.

Zoveel landen waren betrokken. We gingen eerst naar New York en kwamen dan naar Suriname”, zegt het Tweede Kamerlid, dat uit Surinaamse en Antilliaanse ouders komt. “We moeten naar de toekomst kijken en niet alleen bij het verleden blijven. Ik zie dat heel veel Surinamers die in Nederland zijn in een moeilijke positie zitten en hebben weinig perspectieven.” De regering moet onder meer naar deze groep toe initiatieven ondernemen en met toekomstgerichte projecten komen. Ze pleit verder ook voor herschrijving van de geschiedenis. “Die wordt alsmaar niet gedaan. In de boeken moet verteld worden dat Surinamers keihard voor die vrijheid hebben gevochten en hun leven daarbij hebben gelaten. Aan beide kanten moet die historie goed herschreven worden”, vindt de politica.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net /  de Ware Tijd

05-05-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics