Nickerie.Net, donderdag 08 mei 2008


Verdonk voor 135 duizend euro opgelicht

Volkskrant / Trommelen /  7 mei 2008

AMSTERDAM - Rita Verdonk is voor 135 duizend euro opgelicht door de geldschieter die beloofde dat hij 1800 toegangskaarten van het openingsfeest van Verdonks beweging in Amsterdam zou opkopen. De veronderstelde politieke filantroop blijkt de 39-jarige zakenman Nick van der L. , die een verleden heeft van faillissementen en dubieuze projecten in het buitenland. (ANP)

Rita Verdonk heeft nooit bekend willen maken wie de grootste geldschieter van haar politieke beweging was. Het bedrag van 135 duizend euro werd haar in een persoonlijk gesprek toegezegd door Van der L., die zich voorstelde als oud-beurshandelaar in Amsterdam en investeerder die nu in Dubai woont. Ondanks herhaald aandringen werd het geld niet overgemaakt.

Vertrouwen

‘De vraag hoe Rita zich zó in de luren heeft kunnen laten leggen is terecht’, zegt woordvoerder Kay van de Linde van Trots Op Nederland (TrotsopNL). ‘Het antwoord is dat zij uitgaat van vertrouwen en niet van wantrouwen. Ze vertrouwt iemand op zijn woord totdat het tegendeel blijkt.’

Het zakelijk verleden van Van der L. is echter niet onbesproken. In 2004 figureerde hij in een reportage in de Telegraaf over een mislukt toeristenproject in Libië waarbij miljoenen euro's verdwenen zouden zijn (zie bericht hieronder). Na rechtszaken met miljoenenclaims werden zijn huis, inboedel en persoonlijke holding in 2003 bij opbod verkocht.

Story

Het roddelblad Story citeert deze week bronnen rond Verdonk die zeggen dat Van der L. de nieuwe beweging op termijn miljoenen beloofde. Vanuit Dubai had hij gezien ‘dat het helemaal verkeerd ging in Nederland’. Toch wilde hij terugkeren vanwege een scheiding en een gehandicapt dochtertje. Omdat zijn vrouw ‘beslag had gelegd op zijn buitenlandse rekeningen’ kon het beloofde geld nog even niet worden overgemaakt.

De toezegging aan TrotsopNL staat op papier, maar de beweging doet geen aangifte van oplichting, zegt Van de Linde. 'Dan krijgen we een jarenlange procedure en daar hebben we geen zin in.’


Opgelicht door Nick van der Linden

Libisch toeristenparadijs blijkt bodemloze put

Door: Michiel de Visser | De Telegraaf | 30 september 2004

Hagelwitte stranden en een betoverende onderwaterwereld in Libië zijn niet voldoende voor een zakelijk toeristisch succes. De 'Nederlandse Nick Leeson' trok private investeerders mee in zijn val. De Bilthovense onderneming Ldorado leek de grote winnaar toen Libië zijn poorten opende voor buitenlandse investeerders. Het bedrijf verdiende een contract ter waarde van 1,2 miljard euro voor de ontwikkeling van tien luxe hotelresorts. Ldorado zou de investeerders voor het project zoeken.

Geld van derden In De Telegraaf zegt oliehandelaar Bert Hufener vandaag: 'Twee jaar geleden werd ik benaderd door de minister van Toerisme, met het verzoek investeerders aan te trekken om de kust van Tobruk te ontwikkelen. Ik zag de enorme potentie, maar aangezien ik zelf geen verstand heb van toerisme heb ik via een advocaat het project doorgegeven aan Nick van der Linden.' Deze Van der Linden verdiende enkele jaren geleden de bijnaam 'de Nederlandse Nick Leeson' na een aantal opvallende optietransacties. Van der Linden trad sindsdien op als investeerder in megaprojecten, waarbij hij geld ophaalde bij derden. 'Op basis van zijn verhaal heb ik een forse investering gedaan,' zegt Jan Lindhout, ex-vennoot van Price Waterhouse. 'Dat verhaal bleek niet te kloppen. Ik ben aanzienlijk benadeeld door deze meneer.' Het is niet bekend hoeveel geld er in totaal is verdwenen en hoeveel mensen hebben geïnvesteerd in het project.

Lastig zakendoen

Van der Linden zegt vandaag (30-09-2004) in De Telegraaf dat de deal niet doorgaat omdat de Libische overheid hem tegenwerkt. 'We zouden beiden een bedrag storten om een gezamelijke onderneming op te zetten,' zegt Van der Linden. 'Toen wij na geruime tijd informeerden waar het geld bleef, ging de haak erop. Je hebt daar ook constant te maken met nieuwe gouverneurs, ministers en andere hoogwaardigheidsbekleders, waarvan achteraf blijkt dat ze helemaal geen feitelijke macht hebben. Inmiddels ben ik er achter gekomen dat het buitengewoon lastig zakendoen is in dit land.' De Libische overheid legt de volledige verantwoordelijkheid van de mislukking bij Van der Linden en heeft het contract met hem vernietigd.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net /  Telegraaf

08-05-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics