Nickerie.Net, dinsdag 13 mei 2008
Verhagen zegt dat hij het als zijn taak ziet om de betrekkingen tussen Nederland en Suriname te koesteren en verbreden. Volgens de bewindsman hebben beide landen lang onvoldoende met elkaar gesproken, maar is er nu steeds meer wederzijdse belangstelling.
Gaat Balkenende 'sorry' zeggen in Suriname?
Wereldomroep, Caribische redactie
Opnieuw doet de vraag zich voor of premier Balkenende tijdens zijn bezoek aan Suriname excuses zal aanbieden voor het slavernijverleden. Balkenende is samen met minister Verhagen van Buitenlandse Zaken op 13 en 14 mei op bezoek in Paramaribo. Nederland heeft 145 jaar geleden de slavernij afgeschaft, maar bood officieel nooit excuses aan. Van Bommel deed dit vorige week wel, toen hij in Suriname was.
Kathleen-Ferrier Kathleen Ferrier: meer aan- dacht voor slavernij in het onderwijs
Kathleen Ferrier van het CDA vindt excuses van Nederland alleen zinnig als Suriname dat wenst. Ferrier: "Als de Surinaamse regering kenbaar maakt: Wij kunnen niet door op deze manier met Nederland, het blijft ons dwars zitten dat is iets anders dan de oproep van de heer van Bommel."
Ferrier pleit voor meer aandacht in het onderwijs voor de gezamenlijke geschiedenis van beide landen. Ferrier: "De rol van Nederland in de slavernij moet in de geschiedenisboeken staan. Alle kinderen moeten dit leren." Ook vind ze dat Surinaamse studenten in Nederland makkelijker stage moeten kunnen lopen. Ferrier: "Op die manier krijg je uitwisseling tussen mensen die een belangrijk deel met elkaar delen. Ieder aspect van de geschiedenis moet bekend zijn ook het slavernijverleden."
Koloniaal verleden
Slavernij monument
Harry van Bommel was vorige week zelf op bezoek in Suriname en bood premier Balkenende alvast 'het goede voorbeeld'. In een stampvol theater in Paramaribo bood hij excuses aan voor het koloniaal verleden van zijn voorouders met de woorden: "Ik voel mij als nazaat van een slavenhouder medeverantwoordelijk voor die donkere bladzijde.
Overigens betuigde minister Roger van Boxtel in 2001 op een VN-conferentie in Zuid-Afrika al zijn 'diepe spijt' namens de Nederlandse regering.
Nationale feestdag
PvdA-Kamerlid en Suriname-woordvoerder Chantal Gill'ard ziet het nut van excuses niet in. "Excuses eisen en dan? Welke structurele winst halen we bij de excuses aanbieden? Zinvoller is dat we lering trekken uit het verleden en dat we gaan inzien dat de afschaffing van de slavernij zowel Nederland als Suriname heeft bevrijd. Het is tijd dat we dat gaan doen."
Chantal-gillard Chantal Gill'ard: nationale feestdag
De economische noodzaak voor Nederland en de strijd van de slaven voor vrijheid heeft bijgedragen aan de afschaffing van de slavernij. Gill'ard benadrukt de rol van Nederland: "Nederland is bevrijd van de ideeën over de slaven en de praktijken die daarbij gepaard gingen." Gill'ard vraagt zich af namens wie de heer van Bommel spreekt. Volgens haar heeft de Surinaamse ambassade helemaal geen behoefte aan excuses. Ze trekt zich niets aan van de grote groep Afro-Surinamers die zich hier al jaren sterk voor maakt. Gill'ard: "Ik ben er niet van onder de indruk, het draagt niet veel bij aan de toekomst." Als er in de samenleving voldoende draagvlak is, wil Gill'ard zich in de kamer sterk maken voor een nationale feestdag op 1 juli.
Bron/Copyright: |
|
Nickerie.Net / Wereldomroep |
13-05-2008 |
|
E-mail: info@nickerie.net
Copyright © 2008. All rights reserved.
Designed by Galactica's Graphics