Nickerie.Net, vrijdag 16 mei 2008


Suralco en Billiton nog verenigd over Bakhuys

Eliézer Pross, 16/05/2008

Paramaribo - Ondanks het feit dat BHP Billiton, buiten Suralco om, een conceptonderhandelingsdocument bij de Staat heeft ingediend, zegt Suralco’s general manager, Warren Pederson, dat het partnerschap tussen de twee maatschappijen nog intact is. Minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen verklaarde eerder tegenover de Ware Tijd dat er mogelijk sprake is van tweespalt tussen de multinationals na het solo-initiatief van BHP Billiton. Pederson zegt dat BHP Billiton het goed recht behoudt als bedrijf om een conceptonderhandelingsdocument te overhandigen aan de Staat.

Volgens Rusland onderhandelt de Staat met de partners, Suralco en BHP Billiton, die in joint venture de bauxietindustrie willen voortzetten in West-Suriname. Doordat Billiton apart van haar partner een document heeft ingediend, meent de bewindsman dat de maatschappijen het exclusief recht om te onderhandelen over West Suriname uit handen hebben gegeven. Hierdoor is de weg vrijgemaakt voor Suriname om met derden te onderhandelen.

Pederson ontkent dat er sprake is van een breuk in de relatie tussen de twee maatschappijen en zegt dat partijen nog steeds als partners werken aan een conceptonderhandelingsdocument. Dit zal binnenkort worden ingediend bij de overheid. De precieze oorzaak van de eenmansactie van Billiton is onbekend. Pederson vermoedt dat zijn partner zich genoodzaakt voelde om dat te doen vanwege de korte tijd die nog rest om tot een definitieve overeenkomst te komen. “Billiton zal verantwoordelijk zijn voor de mijnoperatie in West-Suriname en zij moeten als eerst een overeenkomst bereiken”, zegt Pederson. Overigens erkent hij dat de tijd dringt en dat de bezorgdheid over de korte onderhandelingsperiode die nog rest, terecht is.

De reden waarom het lijkt alsof Suralco achterblijft bij de onderhandelingen is omdat de maatschappij nog niet tevreden is met de “business case” van de raffinaderij te Paranam. “Paranam is het hart van de bauxietindustrie in Suriname. Zonder Paranam vallen de inkomsten van de Staat weg, werkgelegenheid neemt af en er zal geen spin-off zijn. Het belangrijkste voor ons is, dat het, gezien het feit dat wij het eens zijn over het behoud van de raffinaderij, rendabel en winstgevend moet blijven voor de komende 20 tot 25 jaren,” aldus Pederson.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

16-05-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics