Nickerie.Net, dinsdag 27 mei 2008


IDB: Surinames voedselvoorziening niet in gevaar

Vernon Texel, 26/05/2008

Paramaribo - Surinames voedselvoorziening is niet in gevaar zegt de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB). Wel is creatief overheidsmanagement vereist om de stijgende prijzen van eerste levensbehoeften in te dammen. Ook moet het land nu eindelijk stappen ondernemen om uit te groeien tot dé voedselschuur van het Caribisch Gebied. “De IDB kan helpen bij het opzetten van een voedsellaboratorium en het vereenvoudigen van productieprocessen.

Suriname is namelijk instaat meer voedsel van hogere kwaliteit te produceren en de Caribische markt te veroveren”, vindt IDB-vertegenwoordiger Ancile Brewster. Binnenkort presenteert bankpresident Alberto Moreno een aantal financiele maatregelen om Latijns-Amerikaanse en Caribische landen door de voedselcrisis heen te sluizen.

In een recent uitgegeven rapport staat dat veel overheden begrijpelijkerwijs met tegenzin de hogere prijzen op consumenten laten afwentelen. “Maar zolang ‘kopers’ de gevolgen hiervan niet aan den lijve ondervinden, zullen ze geen alternatieven zoeken om te besparen op brandstof, of over te stappen op energie-arme productiemethoden.

Kostbare energiesubsidies maken samenlevingen nog meer afhankelijk van brandstof, waardoor er minder geld overblijft voor overheden om de armen te helpen”, staat in het ‘Growth Report: Strategies for sustained growth and inclusive development’. Jaarlijks importeert de regio ruim drie miljard US dollar aan voedsel, een rekening die blijft stijgen door de huidige voedselcrisis. In Surinames geval komt goed voedsel door de stijgende prijzen steeds meer buiten het bereik van de allerarmsten. En juist daar kan het land volgens Brewster serieus een voortrekkersrol gaan vervullen.

Samen met Guyana en Belize heeft het land een enorm landoppervlak om op grote schaal voedsel voor de regio te verbouwen. Hij onderkent wel dat het geen makkelijke opgave is, ook omdat boeren in arme landen moeilijk toegang hebben tot kapitaal. “Maar geld alleen is niet altijd de beste oplossing. De Surinaamse overheid moet de agrarische sector beter managen en incentives geven”, stelt de IDB-vertegenwoordiger. Hoe groot het bedrag is dat de bank binnenkort beschikbaar stelt en welk deel Suriname zal opstrijken, is nog onduidelijk. Vast staat wel dat de hulp niet alleen financieel van aard is, maar ook uit technische assistentie zal bestaan.-.

 

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

26-05-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics