Nickerie.Net, dinsdag 10 juni 2008
Hindostaanse vrouw behoudt hygiëne tradities
Lesda Pelswijk, 09/06/2008
Paramaribo - De Surinaamse vrouw heeft haar tradities wat betreft hygiëne behouden. Hygiëne bij de zwangerschap, de bevalling en de zoogperiode bij hindostaanse vrouwen is als vanouds. Wat hindostaanse moeders preventief en curatief doen voor zichzelf en voor hun baby vanuit biomedische hoek, religie en cultuur, is door medisch antropoloog Rianne Goelmohammed onderzocht. Zij heeft onderzoek gedaan in het district Wanica en heeft antwoord proberen te geven op de vraag op welke manier deze moeders denken over, en omgaan met biomedische en religieuze hygiëneregels en -voorschriften.
Rianne Goelmohamed signeert één van haar boeken (foto/ Lesda Pelswijk) .
Het onderzoek is gedaan onder respondenten van het district Wanica. De informatie verkregen uit dit onderzoek is op verzoek van de Nationale Stichting Hindostaanse Immigratie (NSHI) vervat in boekvorm met als titel Hygiëne bij de Hindostaanse vrouwen en kinderen.
Het belangrijkste dat na dit onderzoek gebleken is, is dat ondanks de verschillende culturen in Suriname er wel degelijk van elkaar wordt overgenomen zonder dat men het in de gaten heeft. “Wij leven hier echt met elkaar en er zijn wel problemen, maar in feite zijn we met elkaar bezig. Als een kind of vrouw ziek wordt, dan merk je dat er hulp aan elkaar geboden wordt”, zegt Goelmohammed. De traditie dat kinderen (0-2 jr.) op een speciale hygiënische manier worden opgevoed, is belangrijk voor de verdere ontwikkeling van het kind. Het onderzoek is niet van een leien dakje gegaan voor Goelmohamed. “Het was niet makkelijk om de mensen te bereiken. De infrastructuur in het gebied dat ik gekozen heb was slecht.”
Secretaris van NSHI, Ratan Kalka, zegt dat zijn organisatie in het kader van de herdenking van 135 jaar Hindostaanse Immigratie ervoor heeft gekozen niet alleen activiteiten te organiseren die later vergeten worden. “Wij werken ook aan projecten waarbij je later kan zeggen, dit is vastgelegd en dit kan het nageslacht nog altijd gebruiken.”
De opkomst tijdens de boekpresentatie was heel divers, en de presentatie is makkelijk en op een ludieke wijze gedaan. ”Eerlijk gezegd was het heel goed verzorgd, alleen vond ik dat zij teveel verwees naar het boek. Dat is teveel reclame, als het boek goed is, dan loopt het wel vanzelf”, meent Rudy Tjoe Ny. “Afgezien van het thema had zij een brede visie naar andere culturen toe”, vindt hij. De Nederlandse Asha Ramkisoensing vindt dat het netwerk dat er ontstaat, en de tradities binnen de familie van zowel ouders en schoonouders als een baby wordt geboren, in zijn authentieke vorm is gebleven in Suriname.
“``Dat zijn ook de mooie dingen van de culturen, dat wat zij meegenomen hebben naar Suriname. Het in stand houden daarvan, en het feit dat het steeds doorgegeven wordt van generatie op generatie is bijzonder. In Nederland zie je dat haast niet meer.” Irma Loemban Tobing-Klein vindt deze lezing in het kader van de Millennium Development Goals toepasselijk. “Ik vind het belangrijk dat er aandacht geschonken wordt aan de hygiëne van vrouwen en kinderen. Een goede hygiëne draagt ook bij aan het verminderen van de kinder- en moedersterfte.”.-.
dwtfoto/ Lesda Pelswijk Rianne Goelmohamed signeert één van haar boeken.-.
Bron/Copyright: |
|
Nickerie.Net / de Ware Tijd |
09-06-2008 |
|
E-mail: info@nickerie.net
Copyright © 2008. All rights reserved.
Designed by Galactica's Graphics