Nickerie.Net, dinsdag 10 juni 2008


OAS-topman Ramdin: Agrarische potentie nu benutten

Ivan Cairo, 10/06/2008

Paramaribo - Met zijn enorm agrarisch potentieel en natuurlijke hulpbronnen kan Suriname niet alleen de belangrijkste leverancier worden van agrarische producten aan de regio en ver daarbuiten, maar door de toenemende nationale inkomsten kan de levensstandaard van zijn burgers met zeker vier tot vijf keer stijgen.

OAS Ambassadeur Albert RamdinOAS Ambassadeur Albert Ramdin

De politieke leiders zouden daarom nu al strategische keuzes moeten maken om ambitieuze projecten uit te voeren, gekoppeld aan een duidelijke visie over waar het land over 20 tot 30 jaar moet zijn qua ontwikkeling. “Zolang dat niet gebeurt, zullen we niets bereiken”, zegt ambassadeur Albert Ramdin aan de krant.

Politieke leiders hebben tot nog toe het potentieel van het land niet ten volle benut, door slechts voor de korte termijn zaken te willen realiseren. “Soms lijkt het erop dat men niet groots wil denken.” De stagnerende ontwikkeling wijt hij ook aan de “zwakte van ons politiek systeem”. Personen met goede ideeën en kwaliteiten komen niet aan bod als ze niet tot de regeringspartijen behoren. Zij worden als een gevaar gezien.

Suriname verkeert in een riante positie om klinkende munt te slaan uit de dreigende voedselcrisis in de wereld. Per jaar importeert het Caraibisch gebied ruim 3 miljard US dollar aan voedsel, waarvan 500 miljoen US dollar door Suriname en Guyana samen wordt geproduceerd. Ramdin lanceerde onlangs tijdens een bijeenkomst op Barbados het voorstel, dat landen die niet over grond beschikken voor agrarische productie, in Suriname en Guyana komen investeren.

Er moet een gericht beleid vanuit de Caricom komen om binnen twee tot drie jaar de voedselimport met 15 tot 20 procent eigen productie te vervangen. Na vijf jaar zou dat tot 50 procent moeten zijn toegenomen. Vooral in Suriname vereist dit politieke wil en daadkracht. Het beleid op dit stuk moet echter buiten de partijpolitieke sfeer worden gehouden, omdat de verwachte ontwikkelingen het totale land ten goede moeten komen. “Iedereen moet een bijdrage kunnen leveren. “Dit vraagt echter groot denken en enorm veel daadkracht”, zegt Ramdin, die vreest dat partijpolitieke invloeden de potentie beperken.

Doelgericht onderzoek naar welke producten nu in de regio worden geproduceerd is vereist, terwijl ook de voordeligste zeeroutes in kaart moeten worden gebracht om transportkosten laag te houden. Binnen het geheel aan maatregelen zullen koelfaciliteiten in de regio verbeterd en opgevoerd moeten worden en zullen onderzoeksinstituten ingezet moeten worden voor ‘research and development’. Universiteiten moeten ook in stelling gebracht worden om toegepaste technologie te ontwikkelen voor lokale industrieën. Een dergelijke aanpak zal werkgelegenheid creëren, terwijl ook vooral de infrastructuur in de producerende landen verder tot ontwikkeling komt.

Met zijn vruchtbare grond zou Suriname de grootste rijstleverancier van de regio moeten worden, terwijl ook de fruitteeltsector een belangrijke marktpositie kan verwerven. Ramdin ziet in de agrosector een heel goede toekomst voor Suriname, maar het vruchtbare land zal niet ingezet moeten worden voor de productie van biobrandstoffen.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

09-06-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics