Nickerie.Net, dinsdag 10 juni 2008
Seminar analyseert partij kritisch ‘VHP in crisis’
Eric Mahabier, 09/06/2008
WASSENAAR - De VHP is in een crisis. Als het beleid niet drastisch wordt omgebogen, zal de partij bij de komende verkiezingen slechts vier zetels halen. Een historische nederlaag in Wanica en Nickerie zit erin. De partij wordt alsmaar kleiner en raakt steeds meer los van de kiezers. De partij is onzichtbaar en onhoorbaar in het parlement. Interne machtsblokken verscheuren de VHP verder.
dWT foto/ Eric Mahabier Leden van de VHP-Sympathisanten Nederland in discussie met de hoofdsbestuursleden van de partij Jules Ajodhia, Radjkoemar Randjietsingh en Rajen Pahladsingh.-.
Deze kritische pijlen vuurde inleider Dewanand Mahadew gisteren tijdens een seminar van VHP Sympathisanten Nederland (VHP- SN) met als thema ‘Hindostanen waarheen na 2010’. De VHP-hoofdbestuursleden Jules Ajodhia, Radjkoemar Randjietsingh en Rajen Pahladsingh die als speciale gasten op deze bijeenkomst waren, hadden geen afdoend antwoord op de beschuldigingen, kritische analyses en op het beleid van de partijleiding.
Ook de twee andere inleiders, journalist Roy Khemradj en professor Ruben Gowricharan, waren keihard in hun benaderingen en analyses. Van de meer dan tien vragen die op de inleiders en de Surinaamse afgevaardigden zijn afgevuurd, was slechts één positief naar het beleid van het hoofdbestuur toe. Een mevrouw zei dat ze het jammer vond dat de slechte positie van de VHP wordt toegeschreven aan anderen, terwijl ze zelf mede schuldig zijn. Gowricharan vindt dat de VHP een “succes story” was en dat die nu aan het kelderen is. Hoewel hij het shanti-beleid van VHP-voorzitter Ramdien Sardjoe positief ervaart, vindt Khemradj dat de partij, waar nodig, ook een “krachtige” stem moet laten horen waar dat gewenst is. De journalist analyseert dat de VHP “zo bescheiden” is, dat de partij de eigen rol “onderschat en te weinig het voetlicht haalt.”
Hij refereert hierbij naar de rol die de vorige voorzitter Jagernath Lachmon heeft gespeeld bij de her- democratisering van Suriname. In dat kader haalt Khemradj aan dat als Lachmon in 1983 niet zijn “politieke aartsrivaal” Henck Arron had “opgezocht” om samen de strijd aan te binden tegen Desi Bouterse, “de NPS nu misschien niet bestond.” Het was ook Lachmon die Arron terugbracht als vicepresident. De partij was verder in 2000 ook bescheiden geweest om het presidentschap op te eisen. Ajodhia en Randjietsing verdedigden de partij met de verworvenheden van de VHP en verwezen daarbij ook naar de militaire periode en de periode 1996-2000 waar het volgens hen goed fout is gegaan met de ontwikkeling van het land.
De zaal had hieraan geen boodschap en vond dat de partij niet steeds moet terugblikken. Ze moet een visie presenteren en een beleid ontwikkelen hoe het land tot ontwikkeling te brengen en de partij haar oude glorie te geven. “We hebben de feiten en de omstandigheden waaronder we opereren aangegeven. ‘t Was geen moeilijke vergadering”, zegt Randjietsing na het seminar aan dWT. “Ik had niet de indruk dat die kritieken een negatieve bedoeling hadden”, reageert Ajodhia. De bijeenkomst was overigens ook voor niet-VHP’ers toegankelijk.-.
Bron/Copyright: |
|
Nickerie.Net / de Ware Tijd |
09-06-2008 |
|
E-mail: info@nickerie.net
Copyright © 2008. All rights reserved.
Designed by Galactica's Graphics