Nickerie.Net, vrijdag 11 juli 2008
Rakettest van Iran signaal aan VS
Revolutionaire Garde lanceerde woensdag negen raketten <> Gevoelige timing, na oefening van Israël en dreigementen.
AMSTERDAM Iran heeft woensdag negen raketten getest, daags nadat Teheran dreigde Tel Aviv en Amerikaanse schepen in de Golf aan te vallen, mochten de Verenigde Staten en Israël Iran bombarderen. De (middel)langeafstandsraketten werden gelanceerd tijdens oefeningen van de Revolutionaire Garde, het Iraanse leger. De raketten zouden Israël kunnen bereiken, aldus het leger. De vernieuwde Shahab-3 raketten werden in de woestijn afgevuurd en hebben een bereik van 2.000 kil ometer.
Iran testte in 2006 al eerder Shahab- 3 raketten, maar de timing van deze nieuwe test is bedoeld als signaal aan de VS en Israël dat het land zich voorbereidt op een eventuele aanval. De Iraanse staatsmedia meldden dat de test de ‘vastbe - slotenheid en macht moet tonen aan vijanden die de laatste weken agressieve taal hebben geuit’. De oefeningen werden gehouden bij de Straat van Hormoez, waarlangs 40 procent van alle olie wordt getransporteerd.
Israël heeft in juni vliegoefeningen boven de Middellandse Zee gehouden, die door sommigen werden gezien als een test voor een aanval op Iran. Iran liet daarop weten zelf ook oefeningen te zullen houden. De oefeningen van deze week heten ‘Grote Profeet III’.
De afgelopen weken heeft Iran herhaaldelijk gewaarschuwd dat het Amerikaanse belangen waar ook ter wereld zal treffen, mocht het worden aangevallen. Teheran zou daarnaast de Straat van Hormoez kunnen afsluiten, waardoor de olietoevoer stagneert. Daarnaast kan Iran met de geteste raketten olie-installaties in de verschillende Golfstaten aanvallen.
Volgens experts heeft Iran de laatste maanden kans gezien zijn nucleaire programma te versnellen. Israël meent dat er niet veel tijd meer is voordat Iran in staat is een atoomwapen te produceren. Volgens voorstanders moet een aanval plaatsvinden voordat in de VS een nieuwe president is aangetreden.
De woordvoerder van de Israëlische premier Olmert liet woensdag echter weten dat Israël ‘geen conflict met Iran wenst’. De Iraanse president Ahmadinejad zei dinsdag op zijn beurt dat hij ervan overtuigd is ‘dat er in de toekomst geen enkele oorlog zal plaatsvinden’. De VS reageerden woensdag scherp op de rakettest, die werd uitgevoerd kort nadat Iran op de G8-top in Japan was opgeroepen zijn nucleaire programma te stoppen.
Een woordvoerder van het Witte Huis verklaarde dat Iran met het afvuren van de raketten resoluties van de VN-Veiligheidsraad schendt. Volgens hem zorgt ‘dit soort activiteiten er alleen maar voor dat het Iraanse volk steeds geïsoleerder raakt’. Volgens de G8 moet Iran afzien van het verrijken van uranium. Iran heeft dinsdag bij monde van Ahmadinejad opnieuw aangegeven dat niet te zullen doen. Het wil wel praten met EU-buitenlandcoördinator Javier Solana.
Iraanse propaganda tovert extra raket op foto
10 juli 2008
AMSTERDAM - Alsof de lancering woensdag van drie raketten nog niet indrukwekkend genoeg was, hebben de Iraanse strijdkrachten op de officiële foto een extra raket toegevoegd. Dat moest verbergen dat het vierde projectiel door een storing niet de lucht in was gegaan. De geshopte lanceringen (AFP)
Origineel |
Gemanipuleerde foto |
Nog eens de overeenkomsten. |
De gemanipuleerde foto van de lanceringen (AFP)
Weblogger Charles Johnson ontdekte de ingreep van de propagandamachine. Zo zijn de stofwolken van twee raketten opvallend identiek, constateert hij op zijn weblog. Op videobeelden van de tv-zender Al Alam zijn bij de lancering inderdaad maar drie raketten te zien. De interneteditie van de Iraanse krant Jamejam publiceerde donderdag de originele foto. Daar staat het vierde projectiel tamelijk lusteloos op de grond, terwijl de andere drie door de lucht vliegen.
De lanceringen waren de eerste in een reeks van tests, die ook donderdag verder gingen in de Perzische Golf. Dat meldde de Iraanse staatstelevisie. Volgens het bericht gaat het om raketten met 'bijzondere capaciteiten', die overigens niet werden gespecificeerd.
Het ging volgens de autoriteiten om in totaal negen raketten, die ook Israël kunnen bereiken. De tests, in combinatie met de mogelijkheid dat Iran in het geheim atoomwapens ontwikkelt, zorgden internationaal voor veel ophef. Iran zegt dat het de tests slechts uitvoert vanwege de vermeende dreiging van een Israëlische of Amerikaanse aanval op Iran.
Obama wil directe diplomatie, McCain weigert overleg met Iran Van D. D. van Hoogstraten (Volkskrant 11-07-2008)
Achtergrond
Regering-Bush waarschuwt Iran opnieuw na raketproeven <> Reacties Obama en McCain op tests duidelijk verschillend.
NEW YORK De Amerikaanse reactie op de Iran-crisis is op twee fronten zichtbaar geworden. Enerzijds was er de regering-Bush die zijn zorgen uitte, aandrong op harde sancties en Teheran donderdag opnieuw waarschuwde.
De VS zullen partners in de regio beschermen, beloofde minister van Buitenlandse Zaken Rice, nadat Iran had gedreigd Israël en de Amerikaanse schepen in de Perzische Golf ‘in brand te zetten’ bij een aanval. Zo’n aanval is niet ophanden, verzekerden de Amerikanen, hoewel Bush weigert om de ‘militaire optie’ van tafel te halen.
Rice voegde toe dat de Iraniërs niet hoeven te twijfelen over de capaciteiten van de VS in de Golfregio.
Anderzijds was er de verkiezingscampagne, waar Iran de aanleiding vormde voor een buitenlanddebat.
De Republikein John McCain en de Democraat Barack Obama zijn het erover eens dat diplomatie het sleutelwoord dient te blijven in de kwestie-Iran. Beide senatoren steunen de pogingen van Europese landen en de Verenigde Naties om de nucleaire ambities van het Iraanse regime in te dammen.
Maar vervolgens scheiden de wegen van de kandidaten. Obama riep opnieuw op tot direct overleg met Teheran; de VS hebben al bijna dertig jaar geen formele banden met Iran, hoewel er recentelijk is gepraat over de Iraanse bemoeienis met Irak.
Obama wil directe diplomatie om de Iraniërs over te halen ‘om hun gedrag te veranderen’. Tegelijk was zijn toon harder dan voorheen: ‘Door het nucleaire programma, het raketvermogen, de bemoeienis met Irak, de steun voor terrorisme en bedreigingen van Israël vertegenwoordigt Iran nu de grootste strategische uitdaging voor de VS in de regio in een generatie.’
Met die inschatting kon McCain instemmen. Maar hij weigert direct overleg met president Mahmoud Ahmadinejad. De Republikein herhaalde dat hij Ahmadinejad geen forum wil bieden ‘om Israël, ik citeer, een stinkend lijk te noemen’.
Onderhandelingen zijn noodzakelijk, zei McCain. Maar: ‘De geschiedenis wijst uit dat andere actie moet worden overwogen en genomen wanneer landen paden zijn ingeslagen die de veiligheid van de regio en de wereld in gevaar kunnen brengen.’ Voor McCain is het bereik van de Iraanse raketten een illustratie van de noodzaak voor een Europees raketschild in Polen en Tsjechië.
De buitenlandadviseurs van de beide kandidaten debatteerden in het tv-programma The Newshour.
Oud-minister Richard Danzig bracht namens Obama in herinnering dat direct overleg met Iran over Afghanistan in 2001 en 2002 effect had. Hij noemde het irrationeel om een ‘overgave vooraf’ van de gesprekspartner te eisen.
McCains zegsman Randy Scheunemann omschreef Obama’s voornemen voor onvoorwaardelijk overleg als gevaarlijk cowboygedrag.
Obama’s koers bedreigt volgens Scheunemann de multilaterale consensus en het ‘transatlan - tische front’ tegenover Iran, dat zich in dit geval uitstrekt tot China en Rusland.
‘Iran nu de grootste strategische uitdaging voor de VS in de regio’
Bron/Copyright: |
|
Nickerie.Net / Volkskrant |
10-07-2008 |
|
E-mail: info@nickerie.net
Copyright © 2008. All rights reserved.
Designed by Galactica's Graphics