Nickerie.Net, dinsdag 29 juli 2008


Washington op ramkoers met China en India in WTO-overleg

VS willen vrije toegang tot markten China en India. <> Deze landen willen sommige sectoren beschermen. <> 9 EU-landen sluiten alliantie.

E. Nieuwenhuis

AMSTERDAM De Verenigde Staten hebben maandag fel uitgehaald naar India en China. Deze twee opkomende landen hebben ‘de complete Doha-ronde in het grootste gevaar van zijn zevenjarige bestaan gebracht’, zei de Amerikaanse onderhandelaar David Shark maandag tegen de overige leden van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). ‘Als deze twee lidstaten hun koers niet veranderen, verlaat iedereen Genève met lege handen.’

Sinds begin vorige week zijn 153 landen in Genève bijeen om na zeven jaar van moeizame onderhandelingen de zogeheten Doha-ronde af te ronden. De VS, China en India botsen over toegang tot elkaars markten. China en India willen enkele sectoren – zoals machinebouw en chemie – niet blootstellen aan buitenlandse concurrentie. De VS willen dergelijke producten graag exporteren naar de Chinese en Indiase groeimarkten. De Amerikanen eisen daarom een verlaging van invoerheffingen.

Betere marktoegang is onderdeel van een overeenkomst die vrijdag als grote doorbraak werd gevierd. De VS en de EU zouden hun landbouwbescherming afbouwen, in ruil voor toegang tot de industriële markten van China en India. Maar maandag was er nog een kloof tussen deze landen. Naast de reeds bekende obstakels voor een akkoord – zoals een zestien jaar oude handelsoorlog over bananen en onenigheid binnen de EU over het afbouwen van landbouwsubsidies – doken maandag nieuwe problemen op. Zo wil Brazilië dat ethanol vrijer verhandeld kan worden. Brazilië is een belangrijke exporteur van de biobrandstof, maar de EU en de VS laten het slechts mondjesmaat tot hun markten toe. De VS willen zelfs niet onderhandelen over ethanol. Maar voor Brazilië is een akkoord zonder ethanol ‘uitgesloten’.

Ook zijn er spanningen tussen ontwikkelingslanden onderling. Tegenover elkaar staan arme landen die vooral voedsel invoeren en arme landen die landbouwproducten juist uitvoeren. Ontwikkelingslanden als China, India en Indonesië willen maatregelen om hun allerarmste boeren te beschermen tegen concurrentie van buitenlandse boeren. Maar arme landen die voedsel exporteren, zoals Thailand en Uruguay, zeggen dat hun boeren zo de weg naar ontwikkeling wordt afgesneden.

‘India heeft geen monopolie op armoede’, zei de WTO-ambassadeur van Costa Rica. ‘Voor een werknemer die zijn baan wil behouden, maakt het niet uit of zijn producten naar een arm of een rijk land worden geëxporteerd.’

Maandag was de sfeer aan de onderhandelingstafel beduidend slechter dan afgelopen weekend.

Vrijdagavond werd een belangrijke doorbraak bereikt met een compromis over landbouw en industrie.

Zaterdag en zondag verliep het overleg over het openen van de dienstenmarkten verrassend positief.

Negen van de 27 Europese landen hebben maandagavond een alliantie gesloten om een in hun ogen beter akkoord te bereiken.

Het gaat om Cyprus, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Polen en Portugal.

Zij vinden dat EU-onderhandelaar Peter Mandelson te veel concessies doet.

 

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Volkskrant

29-07-2008

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics