Nickerie.Net, donderdag 04 september 2008
Professor Anthony Caram: ‘Economie aan het verhitten’
Martin Redjodikromo, 03/09/2008
Paramaribo - Het jaar inflatiecijfer over juni 2008 ten opzichte van juni 2007 was 14 procent, terwijl die voor juli 2008 ten opzichte van juli 2007 steeg naar 17 procent. “Een teken dat de economie aan het verhitten is,” waarschuwt de Economie-hoogleraar professor Anthony Caram. “De overheid en de particuliere sector moeten hun bestedingen gaan temporiseren en over een langere periode uitsmeren.” Hiervoor is echter speciaal opgeleid kader nodig. Daarom gaat het Institute for Social & Graduate Studies (ISGR) van de Anton de Kom Universiteit van Suriname binnenkort een mastersopleiding verzorgen voor Banking & Finance.
De voorspelde economische groei van zeven procent door het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) in zijn recent rapport over Suriname, zal gepaard gaan met inflatie. Een aanbeveling is dan ook dat het monetair beleid daarop strak wordt afgestemd, zodat het niet buitensporig wordt. Beteugeling hiervan kan volgens financiele analisten, onder wie de gebroeders Jethu, door reële koopkrachtstijging. Productie- en salarisverhogingen moeten dan wel met elkaar in balans zijn. Om de inflatie verder in bedwang te houden, zou de overheid ook strak de controle moeten uitoefenen op de prijzen van goederen en producten.
Caram noemt de aanbevelingen in het Article IV IMF-rapport over Suriname terecht en simpel. “Maar de vraag is of de regering dat wel wil doen.” Hij benadrukt dat vooral de uitgifte van schatkistpapier bedoeld is om de geldhoeveelheid af te romen, omdat er veel meer wordt besteed door zowel de overheid als particulieren. Deze trend is mogelijk omdat er veel geld vanuit het buitenland beschikbaar is voor het uitvoeren van allerlei projecten. Dit legt extra druk op de inflatie. Handelsbanken zetten dit geld dan uit als kredieten. Hierdoor groeit de geldhoeveelheid sneller dan de reële productie met als gevolg een onevenwichtige economische situatie.
“De inflatie van Suriname is ten opzichte van de rest van het Caribisch gebied en Latijns-Amerika veel hoger. Gemiddeld is het in die landen rond de zes procent, terwijl het hier boven de tien zit.” Met de uitgifte van schatkistpapier en een betere inning van belastingen, heeft de regering, volgens Caram, veel meer armslag op haar lopende rekening. Nu is dat overschot ongeveer drie procent, maar het moet verder worden vergroot. Wel wordt benadrukt dat wanneer er meer geld in het laatje komt, de overheid dit niet opnieuw moet uitgeven, maar liever moet oppotten.
Zoals het IMF voorspelt is de kans klein dat de regering haar uitgavenpatroon zal bedaren tegen de achtergrond van de naderende verkiezingen. “Dit gebeurt niet alleen in Suriname, maar ook in andere landen,” zegt Caram. Hij deelt ook dezelfde mening als die van de gebroeders Jethu dat er een veel professioneler energiebeleid moet komen, “omdat we nu nog steeds te afhankelijk zijn van het buitenland. We moeten onze energieproductie verder opvoeren”.-.
Bron/Copyright: |
|
Nickerie.Net / de Ware Tijd |
04-09-2008 |
|
E-mail: info@nickerie.net
Copyright © 2008. All rights reserved.
Designed by Galactica's Graphics