Nickerie.Net, woensdag 10 september 2008
Kortgeding en bodemprocedure tegen Bouterse
10/09/2008
Paramaribo - NDP-voorzitter Desi Bouterse krijgt vandaag zowel een kortgeding als bodemprocedure aan zijn broek. Dit wegens laster, smaad en belediging. Advocaat Freddy Kruisland dient de zaken vandaag in namens zijn cliënt, minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie en Politie. De rechtszaken komen in het kielzog van onthullingen van Bouterse in Coronie en NDP-partijcentrum OCER. In Coronie zei Bouterse bijna twee weken geleden dat Santokhi’s echtgenote in 2006 een huis kocht van de ondertussen doodgeschoten drugscrimineel August Adjoeba alias Segebai. Times of Suriname publiceerde enkele dagen daarna de koop- en verkoopakte. Zaterdag ging Bouterse een stap verder en insinueerde dat de justitieminister banden onderhoudt met malafide drugsfiguren.
De vorderingen houden in dat de NDP-leider veroordeeld wordt om in de nieuwsmedia een verklaring af te leggen dat de beweringen die hij heeft gedaan op onwaarheid berusten of niet op deugdelijk bewijsmateriaal berusten. Of ook anderen, zoals mediabedrijven, een proces tegen hen tegemoet kunnen zien, laat Kruisland voorlopig in het midden. “In elk geval beginnen we met Bouterse en zien dan wel hoe het verder uitpakt”, stelt hij.
Kruisland hoopt dat Bouterse in hoogst eigen persoon naar de rechtszaal komt om zijn beweringen te staven. Tegenover dWT verduidelijkt de advocaat dat er twee rechtszaken zijn ingediend, omdat een uitspraak in kortgeding slechts een voorlopige voorziening van de rechter inhoudt. Santokhi wil echter een “definitieve beslissing” over de onrechtmatigheid van Bouterse zijn beweringen. Mogelijk wordt ook een schadevergoeding tegen de politicus geëist.
De jurist zegt desgevraagd, dat het mogelijk een beetje te ver zou voeren om te vorderen dat Bouterse zich niet meer over zijn cliënt uitlaat. Als een dreiging met nog meer smadelijke aantijgingen aanwezig zou zijn, is een dergelijke stap wel het overwegen waard, maar Kruisland geeft direct aan dat het grondrecht van vrije meningsuiting in de grondwet verankerd is en een “algemeen verbod eisen kan niet”.
Volgens hem zou de rechter moeilijk iemand kunnen verbieden om kritiek te leveren op bijvoorbeeld het beleid van een bewindsman. In hoeverre hij snel rechtsingang vindt, daar de rechterlijke macht momenteel op reces is, kan Kruisland niet beoordelen. Hij geeft wel aan dat het reces niet geldt voor kortgedingen, vooral niet wanneer het om zaken gaat waar een groot belang in het geding is.-
Bron/Copyright: |
|
Nickerie.Net / de Ware Tijd |
10-09-2008 |
|
E-mail: info@nickerie.net
Copyright © 2008. All rights reserved.
Designed by Galactica's Graphics