Nickerie.Net, zaterdag 11 oktober 2008
Val grondstoffenprijzen bedreigt Surinaamse economie
11/10/2008
Paramaribo - De dreigende val van grondstoffenprijzen op de wereldmarkt vormen een groot risico voor de Surinaamse economie. Een scherpe daling is reëel gezien de wereldeconomie bekoeld. Zowel het Internationaal Monetair Fonds (IMF) als de Amerikaanse Business Monitor-Caribbean wijzen het land op zijn grote kwetsbaarheid door zijn afhankelijkheid van grondstoffenproductie.
Aluinaarde, goud en olie dragen 80 procent bij aan de exportopbrengsten en meer dan een kwart van het staatsinkomen. "De economie blijft gevoelig voor vluchtige en periodieke fluctuaties." De groei van het bruto binnenlands product (bbp) van 5,5 procent vorig jaar was zwaar gevoed door zowel mijnbouw als niet-mijnbouwsectoren. Echter hebben de hoge prijzen van grondstoffen op de wereldmarkt het bbp gestuwd met circa 2,9 procent en de vreemde valuta reserve naar 433 miljoen US dollar geholpen.
Intussen heeft Alcoa gemeld dat haar winst in het derde kwartaal van dit jaar gedaald is met 52 procent van 555 naar 268 miljoen US dollar. Daling van zowel de aluminiumprijzen als de wereldwijde vraag zijn daarvan de oorzaken. Alcoa's bestuursvoorzitter Klaus Kleinfeld bevestigde dat de scherpe prijsdaling en de toenemende zwakke vraag in de belangrijkste markten de multinational noodzaken om de productiecapaciteit aan te passen en niet-kritieke kapitaalprojecten te staken. Zo wil de mijnbouwgigant inspelen op de veranderde marktsentimenten.
Voor wat aardolie betreft heeft het Internationaal Energie Agentschap (IEA) onlangs zijn verwachting voor grotere vraag naar olie naar beneden gesteld. Grondslag hiervoor is de economische malaise aangewakkerd door de Amerikaanse financiële crisis.
Business Monitor -Caribbean wijst ook naar de toegenomen belastinginkomsten van drie procent waardoor Suriname zijn schulden aan Nederland kon aflossen. Het IMF waarschuwde ook - zoals bekend - voor de inflatie die wordt gestimuleerd door de vraag en negatief wordt beïnvloed door depreciatie van de wisselkoers. Om dit risico te verminderen, adviseert het multilateraal instituut de regering om de lokale kredietversterking te beperken en een conservatief fiscaal beleid te voeren, kapitaal uitgaven te verminderen en meer van de tijdelijke meevallers aan de inkomstenzijde te sparen.-.
Bron/Copyright: |
|
Nickerie.Net / de Ware Tijd |
11-10-2008 |
|
E-mail: info@nickerie.net
Copyright © 2008. All rights reserved.
Designed by Galactica's Graphics