Nickerie.Net, dinsdag 14 oktober 2008


Suriname was gewaarschuwd voor misbruik stichtingen

Fenny Zandgrond, 14/10/2008

Paramaribo - Het Caribbean Financial Action Task Force (CFATF) had Suriname reeds in haar evaluatierapport in november 2005 gewaarschuwd voor misbruik van stichtingen. Stichtingen zijn wettelijk bedoeld voor liefdadigheidsdoeleinden, maar blijken vaak onroerendgoedspeculanten te zijn. Uit diverse consultaties heeft een CFATF-missie die in dat jaar in Suriname kunnen constateren dat de onroerendgoedbranche in het land zeer aantrekkelijk is voor geldwitwaspraktijken. Het CFATF rapport verscheen een maand na de officiële installatie van Chandrikapersad Santokhi van Justitie en Politie (J en P).

KKF-voorzitter Robert Ameerali

Zowel de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) als de Belastingdienst uitte aan de CFATF-delegatie haar bezorgdheid over de forse groei aan stichtingen. De Belastingdienst stelde dat commerciële activiteiten van deze entiteiten fiscale obstakels opwerpen bij onder meer de identificatie van de begunstigden. KKF wees de missie erop dat de begunstigden van stichtingen niet worden geregistreerd en had zij de regering voorgesteld om, naast bedrijven, ook het stichtingenregister bij haar onder te brengen.

Hierover is nog geen besluit genomen. Uit diverse consultaties is het CFATF gebleken dat van stichtingen gebruik wordt gemaakt, omdat het opzetten van naamloze vennootschappen tijdrovend en omslachtig is. De uiteindelijke goedkeuring hiervan ligt bij de president. Om meer zicht te krijgen op de problematiek rond de stichtingen had de regionale anti-geldwitwaswaakhond een gesprek aangevraagd met de vereniging van notarissen, deze zegde echter af.

In haar aanbevelingen heeft CFATF bij J en P erop aangedrongen om het gebruik van stichtingen door derden te beperken tot het oorspronkelijk doel, daar de overheid geen adequate supervisie over deze organisaties kan voeren. Financieel misbruik door stichtingen moet worden voorkomen. Ook moet worden geëist dat de begunstigden expliciet worden geregistreerd. Het ministerie heeft toegezegd met assistentie van Nederland wetsvoorstellen te zullen produceren om deze zaak aan te pakken, daar duidelijk is dat gebruik wordt gemaakt van mazen in de bestaande wetgeving.

KKF-voorzitter Robert Ameerali weet dat veel onroerend goed wordt verhandeld via stichtingen. Toch wordt volgens hem de ‘big business' via bedrijven gedaan. Voornamelijk Nederlanders van Surinaamse origine zouden gebruikmaken van stichtingen.

Dit vergemakkelijkt de koop en erfenis van grondhuur percelen en het scheelt enorm bij de notariële overdrachtskosten die “ongekend hoog zijn”. Een andere reden is dat de oprichting van een naamloze vennootschap “krankzinnig” lang duurt. “Overal ter wereld is dat zo”, reageert Ameerali als hij erop gewezen wordt dat de onroerendgoedmarkt in Suriname gevoelig is voor witwaspraktijken.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

14-10-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics