Nickerie.Net, donderdag 23 oktober 2008


Suriname hoog op persvrijheidsladder

23/10/2008

Paramaribo - Op de jaarlijkse wereld persvrijheidslijst van Reporters Without Borders (RSF) staat Suriname met een score van 6.00 op een respectabele 26ste plaats. Met Jamaica op plek 21 en Trinidad en Tobago op 27 zijn deze drie landen de enige Caricom-lidlanden in de top-30. Het is de eerste keer dat Suriname in deze lijst is opgenomen.

IJsland staat voor het tweede opeenvolgend jaar nummer één met een score van 1.50. De World Press Freedom Index 2008, waarop 173 landen zijn gerangschikt, is gisteren uitgegeven door RSF, de in Frankrijk gevestigde internationale waakhond voor persvrijheid. Guyana die ook voor het eerst is geklassificieerd, staat op stip nummer 88 en Haïti stijgt naar plek 73.

Het ernstigste incident tegen de media de afgelopen periode is de mishandeling van journalisten van Sky Radio/TV en Times of Suriname eerder dit jaar bij de ontruiming van een woning aan de Indira Ghandiweg. Suriname staat 10 plaatsen onder Nederland die met een score van 4.00 de 16de plaats inneemt. De Verenigde Staten van Amerika, 'kampioen' van de vrijheid komt pas op de 36ste plaats. De VS klom met twaalf plaatsen en dit vooral vanwege het feit dat cameraman Sami Al-Haj van de Arabische zender Al-Jazeera na zes jaar onrechtmatig te zijn vastgehouden op Guantanamo Bay, dit jaar in vrijheid is gesteld. Eritrea staat met 97.50 punt op de laatste plaats. Met uitzondering van Nieuw-Zeeland en Canada wordt de top-20 bezet door Europese landen. De spectaculairste duik op de lijst deed Bolivia die maar liefst 47 plaatsen daalde naar plek 115. Institutionele en politieke crisis in het land zorgden voor toenemende polarisatie tussen de staats- en particuliere media, waardoor journalisten werden blootgesteld aan geweld vanwege hun vermeende banden met de regering of de oppositie.

Het afgelopen jaar zijn zeven journalisten in de Amerika's vermoord, negen minder dan in 2006. Misdrijven tegen journalisten vieren nog hoogtij in bepaalde landen waar ze vooral doelwit zijn van georganiseerde misdaad en drugsbendes. Mexico was opnieuw het dodelijkst voor journalisten, terwijl ook in Peru en Columbia fysiek geweld tegen journalisten niet schijnt af te nemen.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

23 -10-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics