Nickerie.Net, dinsdag 28 oktober 2008


Guyanezen houden zich aan regels MAS

Eliézer Pross, 27/10/2008

Paramaribo - Ondanks de weigering van Georgetown om Surinames soevereiniteit over de Corantijnrivier te erkennen, houden Guyanese ondernemers zich netjes aan de regels door toestemming van de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) aan te vragen om onze wateren te bevaren. Dit bleek vorige week toen vijf tot zes aanvragen bij de MAS binnenkwamen van Guyanese suiker- en houtbedrijven voor assistentie om geloodst te worden naar bestemmingen aan de Guyanese zijde van de Corantijnrivier. Dit zei MAS-directeur Michel Amafo gisteren in gesprek met de Ware Tijd.

De afgelopen periode gingen proteststemmen op in het westerbuurland tegen beheersdaden die na enkele jaren weer zijn hervat door de MAS. Uit stukken van de scheepvaartwaakhond blijkt dat er ruim van te voren gecorrespondeerd is met de Guyanese autoriteiten over de plannen van de MAS om haar beheersactiviteiten te hervatten.

Ook de autoriteiten in Suriname, inclusief de president en ministers van Buitenlandse Zaken en Transport, Communicatie en Toerisme, zijn officieel op de hoogte gesteld. Guyana heeft nooit gereageerd op de bekendmakingen van de MAS. “Pas toen wij hadden opgetreden tegen een vrachtschip met een grote waarvoor een meldingsplicht geldt (vanaf 50 bruto registerton), kwam er een protestnota binnen,” aldus Amafo.

Guyana betwist nog altijd Surinames soevereiniteit over de Corantijnrivier en beargumenteert dat het die vrijelijk mag bevaren omdat het de kenmerken heeft van een grensrivier. Volgens Amafo voerde de MAS eerder al beheersdaden uit op de rivier maar door logistieke redenen werden deze gestaakt. Daarnaast heerst er een misvatting in het buurland over de uitspraak van het Zeerechten Tribunaal van de Verenigde Naties (ITLOS) over de monding van de Corantijn.

Het oordeel van ITLOS viel namelijk in Guyana’s voordeel uit ten aanzien van het olierijke gebied vanaf 200 zeemijlen noordwaarts, voorbij de zogeheten exclusieve economische zone (EEZ). De monding van de Corantijn echter wordt tot 200 zeemijlen noordwaarts (EEZ) wel aan Suriname toegekend, vanaf de Guyanese oevers.

Toen de uitspraak door president Ronald Venetiaan kenbaar werd gemaak aan het Surinaams volk, zei hij dat dit Surinames soevereiniteit over de gehele linie van de Corantijn bevestigt.-.

 

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

28 -10-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics