Nickerie.Net, vrijdag 31 oktober 2008
Professor Dewanand Mahadew: ‘Vertrek Billiton geeft meer kansen dan bedreigingen’
door Eric Mahabier, 30/10/2008
DEN HAAG - "Willen ze echt weg of proberen ze iets te forceren", reageert professor dr Dewanand Mahadew op het aangekondigd vertrek van BHP Billiton uit Suriname in 2010. Mahadew die betrokken is geweest is bij de ontwikkeling en uitvoering van een aantal kapitaalprojecten in meer dan 30 landen, zegt dat hij als expert op het domein van capital project development "vaak" met soortgelijke situaties te maken heeft gehad, namelijk "de multinational die vanuit het take it or leave it-model handelt en die enkele scenario's klaar heeft liggen", zegt de professor aan dWT.
Professor dr Dewanand Mahadew
"We zien dus nu een ontwikkeling in Suriname waarbij Billiton zich terugtrekt en Suralco is meer met goud bezig dan met aluminium, kortom de welbekende exit-strategieën". En met deze strategieën wordt volgens Mahadew de lokale partner, in deze de overheid, inderdaad onder druk gezet. Hij doceert aan de Academie voor Master en Professional Courses op de Haagse Hogeschool in Nederland.
Gegeven de ontwikkelingen, vraagt hij zich af of het verstandig is dat de overheid overweegt om deel te nemen in de Paranam-raffinaderij. "De vraagstukken daarbij zijn: gaat de overheid bauxiet mijnen, waarom gebruikt Suralco de capaciteit van de raffinaderij zelf niet, is het verstandig om als overheid te participeren in een verouderde fabriek in een omgeving die praktisch uitgemijnd is, en is het niet verstandiger om de tijd, energie en geld te investeren in trajecten die losstaan van Suralco", stelt de professor, die overigens de uitvinder is van vier (gepatenteerde) technologische processen en diverse publicaties op zijn naam heeft staan.
"Een optie die mij anderzijds aanspreekt, vanuit een macro-economisch perspectief, is de optie van de Suralco om bauxiet uit Brazilië te halen voor verwerking in Suriname." Dit zou voor Suriname een voorwaartse stap in de "value chain" betekenen en dit soort activiteiten vormen de "grondslagen" voor duurzame economische ontwikkelingen.
"We mijnen niet langer Suriname leeg, maar voegen waarde, via technologie toe aan de grondstof bauxiet, door deze te verwerken tot aluinaarde", vindt Mahadew. "Er dienen zich nu kansen voor Suriname en het is essentieel dat deze kansen met deskundige inzet van de minister en zijn team adequaat worden benut voor een duurzame verzilvering van grondstoffen en resources in Suriname."
Langdurige en vruchtbare samenwerkingen met multinationals zijn alleen mogelijk indien er sprake is van een goede "chemie" tussen de betrokken partijen. "Voor een goede chemie is wederzijds respect een voorwaarde en ook is vaak een basis van gelijkwaardigheid nodig". En het is vooral het laatste, dat volgens Mahadew kan ontbreken in een relatie met een multinational uit West-Europa of de Verenigde Staten van Amerika. Hij denkt dat een multinational uit India, China of Zuid-Afrika beter past bij Suriname. "Een partner die zich meer kan inleven in de Surinaamse omstandigheden, die veel meer gebruik kan maken van lokale resources, die gaat voor geïntegreerde bauxietverwerking en die Suriname ook ziet als centrum voor distributie van producten", stelt de professor.
“Wat mij in deze ontwikkeling het meeste aanspreekt is de benadering die door onze minister Gregory Rusland wordt gevolgd. Geen koloniale en nederige houding, maar een volwassen houding zoals dat een onafhankelijk Suriname betaamt. De minister staat zijn mannetje en staat duidelijk in het centrum van een langetermijnbeleid en -strategie", ondersteunt Mahadew het beleid van de minister van Natuurlijke Hulpbronnen in deze.-.
Bron/Copyright: |
|
Nickerie.Net / de Ware Tijd |
30 -10-2008 |
|
E-mail: info@nickerie.net
Copyright © 2008. All rights reserved.
Designed by Galactica's Graphics