Nickerie.Net, vrijdag 31 oktober 2008
‘Vertrek BHP-Billiton zegen voor het land’ - Prijskaartje operaties onrealistisch
31/10/2008
Paramaribo - Kamerbreed is gisteren in het parlement betoogd dat het land de bauxietreserves van West-Suriname zelf gaat ontwikkelen en daar een geďntegreerde aluminiumindustrie opzet, al dan niet met buitenlandse partners. De exit van BHP-Billiton zou op termijn een zegen voor het land kunnen blijken. Met zijn vertrek gedraagt de multinational zich als een verwend kind dat zijn zin niet heeft gekregen tijdens de onderhandelingen met de regering. Ook zou het prijskaartje dat aan de BHP-Billiton-operaties in het land is opgehangen veel te hoog zijn. In het parlement zijn gisteren de verschillende sentimenten besproken over het voorgenomen vertrek van de transnational.
DA’91-fractieleider Winston Jessurun suggereert dat het vertrek van de maatschappij waarschijnlijk het beste is dat Suriname ooit is overkomen. Nu moet met welwillende partners worden nagegaan hoe de bauxietvoorraden in West-Suriname tot ontwikkeling te brengen. Als het aan Jessurun ligt, vertrekt het bedrijf niet zonder kleerscheuren. Hij vindt dat BHP-Billiton flink moet dokken voor de milieuschade die zij met haar activiteiten heeft aangericht. De schade zou eventueel gecompenseerd kunnen worden met de 45 procent aandelen die de maatschappij heeft in de Paranam-raffinaderij, oppert de volksvertegenwoordiger.
Nadat president Ronald Venetiaan het college had ingelicht over de jongste ontwikkelingen, gaf minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen een korte uiteenzetting van het verloop van de onderhandelingen met BHP-Billiton. Hij gaf daarbij ook aan op welke punten de onderhandelingen vastliepen en tot verrassing van velen de maatschappij de regering maandag informeerde dat uiterlijk eind 2010 alle activiteiten in Suriname worden gestaakt. Uit de presentatie blijkt, dat Suriname een 40 procent aandeel in het Bakhuysproject wilde hebben, maar de multinational wilde slechts met een 10 procent belang akkoord gaan. Ook de grootte van de concessie, de hoogte van de retributies en de belastingparagraaf waren onoverbrugbare punten.
President Venetiaan gaf aan, dat met het vertrek van het mijnbedrijf, geen man overboord is. Suriname heeft voor hetere vuren gestaan en ook voor dit “serieus probleem” zal gezamenlijk een “goed antwoord” worden gevonden. De regering gaat in verband met de afwikkeling van het vertrek de multinational binnenkort uitnodigen te komen praten over de details van de exitprocedure. De regering wil duidelijkheid over BHP-Billiton’s 45 procent aandeel in de Paranam-raffinaderij, milieu-aspecten van de af te bouwen activiteiten en de positie van de werknemers. De door sommigen geschatte waarde van de BHP-Billiton-operaties van 250 miljoen US dollar, noemt coalitieleider Otmar Rodgers onacceptabel hoog. Hij adviseert de regering dat wanneer er een overnamebod wordt gepresenteerd, deze serieus rekening houdt met recente ontwikkelingen in de financiële wereld. Sommige deskundigen zouden volgens hem hebben aangegeven dat het prijskaartje van 250 miljoen US dollar zeker 50 procent te hoog is ingeschat.-.
Bron/Copyright: |
|
Nickerie.Net / de Ware Tijd |
31 -10-2008 |
|
E-mail: info@nickerie.net
Copyright © 2008. All rights reserved.
Designed by Galactica's Graphics