Nickerie.Net, maandag 10 november 2008


Kleine lettertjes op verpakkingen vormen grote irritatie

Soesterberg, 27 oktober 2008 – 8 op de 10 Nederlanders in de leeftijd van 40 jaar en ouder vindt kleine lettertjes op verpakkingen, gebruiksaanwijzingen, maar ook in tijdschriften en op websites mateloos irritant. Opticienketen Eye Wish Groeneveld voerde onlangs in samenwerking met onafhankelijk onderzoeksbureau Panel Wizard ‘De Leesbrillen Monitor 2008’ uit. Hierin werd het leesgedrag en de houding ten aanzien van leesbrillen van veertigers en oudere Nederlanders nagegaan. Bij ergernis over kleine lettertjes scoren verpakkingen van etenswaren het hoogst (72,1%). Ook vindt de helft van de ondervraagden onleesbare papieren als verzekeringspolissen erg vervelend en op bijsluiters van medicijnen komen volgens hen ook nog teveel kleine letters voor. De grootste problemen bij het lezen van kleine letters blijken vooral de achtergrond waarop de lettertjes geprint zijn, de kleur van de letters en het lettertype.

Uitstel aanschaf leesbril door associatie met ouderdom Naast de irritatie over kleine lettertjes blijkt uit De Leesbrillen Monitor dat bijna de helft van de respondenten problemen heeft of had met de aanschaf van een leesbril. Dit geldt overigens meer voor mannen dan voor vrouwen. Belangrijke reden lijkt de associatie met ouderdom, terwijl juist 40% van de mensen die een leesbril nodig heeft jonger is dan 45 jaar. Van de respondenten die toegeven eigenlijk een leesbril nodig te hebben, zegt ruim 40% geen tijd te hebben er een te kopen. Deze mensen laten zich dan ook graag voorlezen door hun partner of door bijvoorbeeld winkelpersoneel, ook pikken ze de leesbril van hun partner in. Wanneer men dan toch overgaat tot het kopen van een leesbril dan kiest driekwart van de ondervraagden voor een onopvallende bril. De belangrijkste redenen bij de keuze van een leesbril zijn:

de draagbaarheid; ‘hij moet lekker zitten’ (39%) ‘dat ie goedkoop is’ (23,6%) ‘dat ie bij m’n gezicht past’ (19,5%) Het minste belang wordt gehecht aan wat er in de mode is op brillengebied. Dat blijkt ook wel uit het feit dat slechts één respondent met een bekende stylist op pad zou willen gaan voor een leesbril. Bekende brildrager Guus Meeuwis wordt wel opvallend veel genoemd als gezelschap bij het uitzoeken van de juiste leesbril.

Leesbril minder erg dan rimpels of haarverlies Respondenten gaven in De Leesbrillen Monitor aan dat ze een leesbril vooral nodig blijken te hebben in huis (97,4%), in winkels (60%) en in horecagelegenheden of wanneer men bij vrienden of familie op bezoek is (40,8%). Op de vraag ‘waaraan merkte je dat je een leesbril nodig had?’ antwoordde meer dan de helft dat ze hun boek of papieren wel erg ver van de ogen moesten houden, een veel gemaakte opmerking was “Mijn armen werden te kort”. Ook werd vaak een extra lampje aangedaan en bijna 40% kreeg last van zeer vermoeide ogen. Bij beginnende problemen met lezen verzinnen mensen allerlei smoezen: ‘ik lees ‘t later wel, want ik heb nu even geen tijd…’, of ‘het licht is wat flets om het goed te kunnen zien’ of men doet gewoon alsóf men de tekst prima kan lezen. Overigens vonden de ondervraagden het hebben van een leesbrilletje minder erg dan bijvoorbeeld rimpels, grijs haar, stramme gewrichten, pigmentvlekken, een gehoorapparaat, haarverlies of een kunstgebit. Het dragen van een leesbril wordt vaak gelinkt aan intelligentie en ervaring, en 1 op de 10 Nederlanders geeft in De Leesbrillen Monitor aan personen met een leesbril zelfs sexy te vinden.

Hoe kleiner de lettertjes hoe groter de korting op een leesbril Eye Wish Groeneveld gaat de strijd aan met kleine lettertjes; Nederlanders worden vanaf 3 november opgeroepen om verpakkingen, gebruiksaanwijzingen, polissen, voorwaarden en andere voorbeelden met extreem kleine lettertjes in te leveren bij een van de Eye Wish Groeneveld winkels. Hoe kleiner de lettertjes hoe groter de korting op een nieuwe leesbril. De opticien of medewerker bepaalt de mate van onleesbaarheid van de lettertjes en daarmee de korting op de leesbril. Voorbeelden van producten met zeer slecht leesbare, kleine letters kunnen ingeleverd worden tot en met woensdag 24 december 2008. Om de vele Nederlanders die moeite hebben met het lezen van kleine letters op internet vast tegemoet te komen, heeft de opticienketen de zogenaamde ‘websitevergroter’ geďntroduceerd. Een handig digitaal vergrootglas dat is te downloaden op de Eye Wish Groeneveld websitevergroter pagina en te gebruiken is voor elke website die slecht leesbaar is.

Over het onderzoek De Leesbrillen Monitor 2008, het onderzoek naar leesgedrag en leesbrillen bij Nederlanders, is in opdracht van Eye Wish Groeneveld uitgevoerd door onderzoeksbureau Panel Wizard Direct. Onlangs werden 1734 respondenten van 40 jaar en ouder ondervraagd. In het onderzoek is onderscheid gemaakt tussen leesbrildragers, niet-leesbrildragers en personen die een leesbril nodig hebben. Het onderzoek vond online plaats.

Over Eye Wish Groeneveld Eye Wish Groeneveld heeft meer dan 70 jaar optiekervaring en is ontstaan uit zelfstandige kwaliteitsopticiens. Het assortiment is zeer gevarieerd en smaakvol, en is landelijk te vinden in meer dan 125 eigentijdse optiekwinkels. Betrokken, deskundige mensen nemen de tijd voor klanten en zorgen voor persoonlijke aandacht en service.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Eye Wish

09 -11-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics