Nickerie.Net, vrijdag 14 november 2008
Van Ravenswaay pleit voor fors investeringsprogramma
13/11/2008
Paramaribo - Om een eventuele economische recessie in Suriname op te vangen, mocht de mondiale economie verder stagneren of terugvallen, zal de regering een “groot investeringsprogramma” moeten uitvoeren. Daarbij zullen zodanige projecten geinitieerd dienen te worden die meer rendement opleveren dan de interest die betaald zal worden op de investeringen. Daarvoor pleit minister Rick van Ravenswaay van Planning en Ontwikkelingssamenwerking (PLOS).
Dit, vooral tegen de achtergrond van het vertrek van BHP-Billiton uit Suriname over twee jaar, waardoor Suriname een investering van zeker 700 miljoen US dollar misloopt, alsook de daling van de prijzen van aardolie, goud en bauxiet op de internationale markt. “Al deze zaken scheppen een somber beeld voor 2009 voor de economie”, zegt de bewindsman. Met het investeringsprogramma zal Suriname de mis te lopen inkomsten moeten compenseren.
De bewindsman denkt onder meer aan ‘grote werken’ die een hoger rendement opleveren dan de interest die gevraagd wordt, projecten waarmee de investering terugverdiend kan worden. Geld zou op de kapitaalmarkt geleend kunnen worden, terwijl de aflossing deels gefinancierd wordt met de inkomsten uit deze projecten, en de staatsbegroting op die wijze niet excessief belast wordt. In aanmerking voor uitvoering komen volgens Van Ravenswaay de waterkrachtwerken die zijn opgenomen in het Meerjaren Ontwikkelings Programma (MOP). Deze vergen enorme investeringen, maar daartegenover staat een hoog rendement. Nu reeds zouden er al leveringscontracten voor elektriciteit in de wacht gesleept kunnen worden. Frans-Guyana staat volgens de minister in de startblokken om een transmissielijn te financieren om stroom van Suriname af te nemen. “Dat maakt dat dit project feasible is”, stelt hij. Ook is al uitgerekend dat dit project voor aardig wat arbeidsplaatsen zal zorgen.
Het land moet de komende periode een zodanig pad inslaan om energie-onafhankelijk te worden en met de overproductie geld te gaan verdienen. Met voldoende energie kan ook kunstmest produceerd worden, waardoor de rijstsector een stuk goedkoper kan gaan produceren en zo de concurrentiepositie verbeteren. Suriname zou zich naast energieopwekking de komende tijd ook meer moeten richten op grotere benutting van zijn natuurlijke hulpbron water. Dit zou behalve als ‘gebottled’ produkt ook in bulk naar onder andere het Caribisch Gebied geëxporteerd kunnen worden. “Ik denk dat daar enorme potentie in zit”, zei Van Ravenswaay gisteren aan journalisten. Hij voegde eraan toe dat West-Suriname veel meer potentie heeft dan slechts als mijnbouwgebied. De agrarische potentie zou enorm zijn en ook ten volle benut moeten worden.-.
Bron/Copyright: |
|
Nickerie.Net / de Ware Tijd |
12 -11-2008 |
|
E-mail: info@nickerie.net
Copyright © 2008. All rights reserved.
Designed by Galactica's Graphics