Nickerie.Net, maandag 24 november 2008


33 jaar na onafhankelijkheid: ‘Geschiedenis moet George Hindori eren’

Rosita Leeflang en Ivan Cairo, 24/11/2008

Paramaribo - “De geschiedenis zou George Hindori moeten eren. Want was hij er niet geweest, dan zouden wij vandaag niet kunnen zeggen dat wij onafhankelijk zijn.” Dat vindt Emile Wijntuin als de Ware Tijd hem vraagt naar de rol van Hindori in 1975. Wijntuin was vóór de onafhankelijkheid vice-voorzitter van de Staten van Suriname (het toenmalig parlement). “Hindori was een zeer sympathieke en joviale man. Een keurige man, die nooit zou meedoen met moddergevechten. Ook is hij onder alle omstandigheden in Suriname gebleven.” Hindori nam Wijntuin als één van de eersten in vertrouwen met zijn gewetensbezwaren. “Hij kwam bij mij in de koffiekamer en zei dat hij niet wilde dat er een bloedbad zou ontstaan op grond van zijn weigering. De spanning in de Staten was te snijden. Toen Hindori door de deur naar binnen kwam, klonk er spontaan gejuich. Nadat de grondwet werd aangenomen, ging Hindori terug naar Lachmon om weer toe te treden tot de partij, echter weigerde de voorzitter dat.”

Wijntuin vindt dat Hindori postuum geridderd zou moeten worden. Arnold Kruisland van de NPS deelt die mening niet “Hindori heeft gekozen voor de onafhankelijkheid, net als hoe anderen dat niet hebben gedaan. Als hij de stap niet had gezet, was de onafhankelijkheid toch gekomen, door het standpunt van Nederland”, meent Kruisland, die rond de onafhankelijkheid op het kabinet van de Gevolmachtigd minister van Suriname zat. Kruisland heeft ook in de onderhandelingscommissie gezeten voor de ontwikkelingshulp. Hij vindt dat de verdeeldheid nog groter zou zijn geweest, met alle gevolgen van dien. Volgens Kruisland is het de omhelzing van Henck Arron en Jagernath Lachmon die Suriname de onafhankelijkheid heeft gebracht. “Het eren van Hindori vind ik in deze een te groot eerbetoon”, besluit Kruisland. “Anders zou het zijn geweest als het tot een stemming was gekomen in het parlement en de stem van Hindori de beslissende zou zijn geweest. Dan zou het zeker op zijn plaats zijn.

Echter is er in het parlement nooit gestemd over de onafhankelijkheid”. Of een postume onderscheiding voor Hindori op zijn plaats is, laten VHP-voorzitter Ram Sardjoe en parlementsvoorzitter Paul Somohardjo in het midden. De twee politici zaten toen evenals Hindori ook in de oppositie in het parlement. Sardjoe zegt dat hij 33 jaar na de onafhankelijkheid niet wil gaan “rommelen in zaken die toen controversieel waren”, en zou volgens Somohardjo het volk moeten bepalen of Hindori een onderscheiding krijgt of niet. Somohardjo heeft het in 1975 als onprettig ervaren dat de oppositie inclusief Hindori beraadslaagde, en de VHP-er zelfs opperde een motie van wantrouwen tegen de regering-Arron “scherper te stellen”. Daags daarna ondersteunde Hindori de coalitie. Somohardjo zegt dat hij verrast was te vernemen dat Hindori onder aanvoering van argumenten als zou Suriname in een burgeroorlog terechtkomen, was overgelopen. “Hij was de kroonprins van de VHP en ik was bijzonder teleurgesteld op dat moment, maar nu na zoveel jaar is de wond inmiddels geheeld”, stelt Somohardjo.

“We willen geen oude koeien uit de sloot halen om die te bespreken”, stelt Sardjoe. De onafhankelijkheid is gekomen na consensus in het parlement, waarbij de voltallige oppositie heeft meegewerkt aan de totstandkoming van de nieuwe grondwet van de onafhankelijke republiek. De grondwet is toen met algemene stemmen aangenomen. Bij hoogtijdagen als de onafhankelijkheidsdag dienen zaken belicht te worden “die ons binden. Wanneer we oude zaken gaat heropenen van situaties die toen controversieel waren, dan ben je niet bezig de zaak van de onafhankelijkheid te dienen”, vindt de VHP-leider. Hij wijst onder andere op de brasa dey van 19 november 1975 waarop de politieke tegenstanders zich met elkaar hebben verzoend. De bevolking heeft volgens de politicus die dag als zeer verlichtend ervaren. “Het (de onafhankelijkheid) was een gemeenschappelijk doel van alle actoren en sectoren van de Surinaamse samenleving.” Sardjoe: “Het is een stap geweest - ik wil in het midden laten goed of slecht-, maar het is een stap geweest welke wij allemaal ondersteund hebben. Ook de VHP heeft die stap ondersteund.”-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

24 -11-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics