Nickerie.Net, maandag 12 januari 2009


Tijdelijke ‘legalisatie’ backtrack-route

Yolanda Ho Asjoe, 12/01/2009

NIEUW-NICKERIE - Guyana stemt tijdelijk in met het ‘legaliseren’ van de backtrack-route om ten minste het personenverkeer met Suriname te continueren. De veerverbinding tussen de twee landen ligt al bijna een week stil, door de zeer slechte conditie van de weg naar South Drain. Deze is door hevige regenval veranderd in een modderpoel die zelfs niet door een voertuig met vierwielaandrijving te bedwingen is.

Met de Guyanese autoriteiten is daarom afgesproken dat de respectieve landgenoten voorlopig gewoon bij de immigratiediensten van de landen kunnen in- en uitstempelen en dan via de backtrack de oversteek kunnen doen. Dit is echter geen optie voor hen die met een eigen auto(bus) de reis hebben ondernomen. Met het recente drama nog vers in het geheugen, waarbij twee maanden geleden een boot omsloeg en zes personen verdronken in de Corantijnrivier, zijn veel personen ook erg huiverig om van deze tijdelijke optie gebruik te maken. Door de regens die vaak gepaard gaan met krachtige winden is de rivier zeer onstuimig.

“Er is dan ook niet een grote toeloop van mensen die gebruik maakt van deze maatregel”, weet een functionaris van de Immigratiedienst in Nickerie. De in Suriname vertoevende 20-jarige Guyanees Ramon vertelt aan dWT dat hij geen oplossing heeft om zijn vervoermiddel weer in Guyana te krijgen. "It makes me sick”, beklaagt hij zich. Intussen smeekt wegenbouwer NV Baitali om een paar droge dagen. Projectmanager Gert Rosa benadrukt dat ten minste twee opeenvolgende droge dagen nodig zijn om de weg deugdelijk te rehabiliteren. Hij wijst er echter op dat het om een overmachtssituatie gaat en vraagt om begrip.

Vrijdag moesten passagiers, op weg naar het veer, onverrichter zake terugkeren nadat het onmogelijk bleek de weg te berijden. Het Canawaima-management wilde namelijk op die dag de veerverbinding hervatten. Nu is dit tot nader order uitgesteld. Maheshwar Badal, sectiehoofd Nickerie van het ministerie van Openbare Werken, kan ook niet veel zeggen over het tijdstip wanneer het probleem verholpen zal zijn. Vorig jaar is de Staat begonnen om met ruim 15 miljoen euro van de Europese Unie de weg te asfalteren. De werkzaamheden, die in twee jaren moeten zijn afgerond, ondervinden echter enorme vertraging door voornamelijk het vele hemelwater.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

12 -01 -2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics