Nickerie.Net, woensdag 14 januari 2009


Wereldcrisis treft Surinaamse bacoven

Eliézer Pross, 14/01/2009

Paramaribo - Ondanks ongekende productie en omzet, alsook verbeterde omstandigheden op de Europese markt in 2008, is oud-Surland nog niet uit de rode cijfers. Volgens André Brahim, voorzitter van de raad van commissarissen, is de financiële wereldcrisis hoofdoorzaak van de tegenvallende cijfers. “Onze productiekosten stegen behoorlijk, terwijl de verkoopprijzen tegen alle verwachtingen in juist daalden”, legt Brahim uit. De verliezen worden nu in kaart gebracht. De productie steeg voor het vierde opeenvolgende jaar van iets meer dan 57.000 ton in 2007 naar ongeveer 65.500 in 2008. De netto-omzet steeg met ruim 7 miljoen euro naar 20,8 miljoen ten opzichte van 2007. 2008 moest het jaar zijn waar de bacovensector voor het eerst in twee decennia winsten moest boeken.

De stuwende kracht achter het veelbelovende jaar moesten zijn de weggevallen licentiekosten, die in de orde van miljoenen dollars lagen, en ongelimiteerde toegang tot de Europese markt in 2008. Echter, door de financiële wereldcrisis stegen de productiekosten, met name de prijzen van inputs en hulpstoffen. Daarentegen daalden de verkoopprijzen voor bacoven uit Suriname in Europa van 8,90 euro per doos naar 8,73. Ook is de Europese Unie (EU) met nieuwe kwaliteitseisen gekomen die de Stichting Behoud Bacoven Sector Suriname (SBBS) nog bezig zijn door te voeren. Onvoorziene factoren zorgden ervoor dat er in 2008 weer sprake was van verlies.

Dit heeft op zijn beurt weer consequenties voor het privatiseringsproces. “Wij moeten ervoor zorgen dat het bedrijf winstgevend is. Dat is het belangrijkste voor de potentiële koper omdat die wil weten of hij zijn investering terug gaat verdienen,” aldus Brahim. Hoewel de productie per hectare bij SBBS het drievoudige is van oud-Surland, is het nog steeds minimaal vergeleken met de grotere en veel meer ervaren producenten van Zuid-Amerika. Brahim zegt dat er verder daaraan zal worden gewerkt in 2009. Minister Kermechend Raghoebarsingh van Landbouw, Veeteelt & Visserij (LVV) zegt dat er naar andere mogelijkheden wordt gekeken om de inkomsten van het bedrijf te verhogen.

Door de strenge EU-voorwaarden wordt 30 procent van de productie per hectare afgewezen. Hoewel een gedeelte door ondermeer de veehouderij wordt geconsumeerd, “is er nog behoorlijk veel dat gewoon wordt gedumpt. Ik heb de opdracht al gegeven op het ministerie om uit te kijken naar andere afzetmogelijkheden,” aldus de bewindsman. Hij zegt verder dat het privatiseringsproces voor 2009 zal worden voortgezet. Univeg, één van Europa’s grootste multinationals in fruithandel, heeft al een hand in het management en de marketing van de SBBS, en heeft daardoor nog altijd de beste papieren om het bedrijf op te kopen voor een minimaal bedrag van 23 miljoen US dollar.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

14 -01 -2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics